Popular Post Inszy Posted January 23, 2016 Popular Post Report Posted January 23, 2016 Jakiś czas temu, przy okazji recenzji MEE M7P, napisałem, że MEE audio jest jedną z najbardziej zapracowanych firm działających na rynku słuchawkowym. Nie minął miesiąc i w moje ręce trafiła kolejna nowość, ich flagowy model dokanałowy – Pinnacle P1. Jest to konstrukcja wyposażona po jednym dynamicznym przetworniku na stronę o średnicy 10mm, który został zamknięty w obudowie ze stopu cynku. Cena 199 dolarów znacznie odbiega w górę od wcześniejszych modeli tego producenta, więc zachodzi pytanie, czy skok jakościowy również jest odczuwalny. Tradycyjnie zapraszam do lektury https://muzostajnia.wordpress.com/2016/01/23/mee-pinnacle-p1/ 14 Quote
Lord Rayden Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 "P1 oraz MA750 mają zbliżony układ tonalny – jeśli komuś podobały się słuchawki RHA, to najprawdopodobniej Pinnacle również przypadną mu do gustu. Są delikatniejsze w brzmieniu, bardziej audiofilskie, ale jednak nieco podobne do siebie ze względu na mocniejszą górę, dół z podobnie ułożonym akcentem oraz dość gładkimi tonami średnimi. Tyle że P1 grają po prostu lepiej, z równiej rozłożonym oraz kontrolowanym basem, czystszą średnicą oraz bardziej naturalnymi sopranami. Dodając do tego ciekawiej ułożoną sceną (szczególnie pod względem holografii), za każdym razem z przyjemnością zmieniałem RHA na MEE. Nie jest to przepaść, a różnica w cenie jest zauważalna, ale mając oba modele pod ręką, nie miałem wątpliwości, który bym wybrał." Ten cytat z poezji Inszego, zachęca mnie do spróbowania P1 (mam nadzieję,że dogadam się z Bigmarasem). Poniosłem już porażkę z RHA T20 (nie prezentowały wiele ponad 750, mimo filtrów wymiennych), może więc P1 okażą się godnym uzupełnieniem dla 750 ? Cena jednak jak na firmę nie Hajendową trochę przeraża. Koło 500 zł byłaby własciwa. No ale Zachód zarabia więcej. Quote
Inszy Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 A RHA, to firma hajendowa? Bo jak dla mnie wycena jest na podobnym poziomie w stosunku jakość/cena. Quote
Inszy Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 Do MA750i. P1 są jakieś dwa razy droższe, ale masz wymienne kable, wygodniejszą budowę i lepszy jakościowo dźwięk. Quote
Lord Rayden Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Co do RHA - PR zrobili sobie niezły, Szkocja, dostępność w sklepach Apple . Quote
Inszy Posted January 25, 2016 Author Report Posted January 25, 2016 No to akurat średnio zachęcające Quote
Vaiet Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Co do RHA - PR zrobili sobie niezły, Szkocja, dostępność w sklepach Apple . PR może tak, ale w kwestii obsługi dealerskiej to tragedia i masakra ;P Quote
marab Posted January 25, 2016 Report Posted January 25, 2016 Ja jestem zainteresowany. I bardzo fajnie, że MEE robi swój flagowy "audiofilski" model IEMów z kablem z pilotem. Quote
Vaiet Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 Dzisiaj przyjechały P1 i mogłem ich póki co posłuchać kilkanaście minut, ale na pewno mogę już teraz podpisać się pod wrażeniami Inszego. Bas miękki, czasami delikatnie brakuje impaktu na werblach w ekstremalnym metalu, ale przy lepiej zrealizowanych albumach jest super. Średnica... cóż, średnica jest przezajedwabista, a gitary brzmią tak, że klękajcie do miecza :> No i góra... Dawno nie słyszałem tak fantastycznych talerzy. No miód na moje uszęta. Scena bliska, rozłożona bardziej na boki, przez co sprawia wrażenie dźwięku bardziej roztaczającego się dookoła , niż docierającego z przodu. Ogólnie WOW-Factor był taki, że pisząc dalej mam ciarki i włosy stoją dęba na rękach. Szlag by to trafił, za dobre są xD 4 Quote
paratykus Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 "Ogólnie WOW-Factor był taki, że pisząc dalej mam ciarki i włosy stoją dęba na rękach." I tak trzeba pisać o swoich wrażeniach ! To lubię ! 1 Quote
Inszy Posted January 29, 2016 Author Report Posted January 29, 2016 To ja mam problem z wrażeniami, bo coś takiego miałem ostatnio ze dwa lata temu jak na CA Pro330 odpaliłem "Cztery pory roku" w wykonaniu Mariko Senju Quote
Lord Rayden Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 @Noise - Ty tylko metal ? z elektroniką sprawdziłbyś ? Quote
Gourney Posted January 29, 2016 Report Posted January 29, 2016 @Noise - daj mię tu jakieś szybkie porównanie chociażby do A83...podobają mi się te doki (wizualnie), ale - raz - audiostajnia już przepełniona, dwa - chyba nie moja bajka dźwiękowo... Quote
Vaiet Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Wiem, że nie powinno się pisać posta pod postem, ale chcę, żeby każdy przeczytał to, co napiszę poniżej. Z ciekawości połączyłem P1 z kabelkiem od Jimmiego (Hybryda solid core 8 żył miedź/srebro) i sprawdziłem to na jednym tylko utworze: Massive Attack - Ritual Spirit (320kbps). Efekt taki, że zdecydowanie bas zyskuje na zejściu i impakcie zwłaszcza w najniższych rejestrach. Dostaje zauważalnej masy, ma większy wygar i prezencję, co szczególnie czuć w tym kawałku. Wokale wydają się być czystsze, wyraźniejsze i bardziej zaakcentowane, mniej wycofane. Góra z kolei jest jeszcze czystsza, praktycznie jak kryształowo czysta górska woda spływająca po idealnie przejrzystych okazach kwarcu. Najbardziej jednak zyskuje scena. Jest nie tylko szerzej, lecz nade wszystko poprawia się głębia i separacja. Zdecydowanie bardziej czuć rozmieszczenie planów na głębokość, a do tego wzrasta uczucie trójwymiarowości. Stockowy kabel nie jest zły, naprawdę. Uważam wręcz, że za tą kasę panowie z Mee naprawdę pokazali, że można No ale jednak dzieło Jimmiego pokazuje, że jeżeli ktoś nie wierzy w magię dobrego kabla i jego wpływu na brzmienie, to jest ignorant i dyletant. P1 z tym kablem naprawdę urastają w moich oczach jeszcze bardziej, gdzie już ze standardowym kablem (srebrzona miedź) naprawdę mi się podobały. P.S. Nie chce ktoś kupić nerki? Muszę mieć na P1 Quote
paratykus Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Noise ... ociiipiałeeś ??? Za 200 dolców chcesz nerkę sprzedać ? Pogięło Cię Quote
Vaiet Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Liczę, że zostanie trochę na Aune B1 xD Quote
marab Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 @Noise Oj, narobiłeś mi apetytu na te słuchawki Quote
Inszy Posted January 30, 2016 Author Report Posted January 30, 2016 Stockowy kabel nie jest zły, naprawdę. Uważam wręcz, że za tą kasę panowie z Mee naprawdę pokazali, że można No ale jednak dzieło Jimmiego pokazuje, że jeżeli ktoś nie wierzy w magię dobrego kabla i jego wpływu na brzmienie, to jest ignorant i dyletant. A czy kabelek Jimmiego nie podchodzi cenowo pod cenę samych słuchawek? 2 Quote
Vaiet Posted January 30, 2016 Report Posted January 30, 2016 Stockowy kabel nie jest zły, naprawdę. Uważam wręcz, że za tą kasę panowie z Mee naprawdę pokazali, że można No ale jednak dzieło Jimmiego pokazuje, że jeżeli ktoś nie wierzy w magię dobrego kabla i jego wpływu na brzmienie, to jest ignorant i dyletant. A czy kabelek Jimmiego nie podchodzi cenowo pod cenę samych słuchawek? Wyjdzie połowa ich ceny ^^ Ale to znak przynajmniej, że można z nich jeszcze sporo wyciągnąć Quote
zibra Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 Kiedy doki beda dostepne w sprzedazy u nas? Sa jakies testowki? Quote
Inszy Posted February 2, 2016 Author Report Posted February 2, 2016 Jest jedna. Aktualnie ma ją Noise, ale zawsze można się zapisać w kolejce u Bigmarasa Quote
zibra Posted February 2, 2016 Report Posted February 2, 2016 To ja tylko logistycznie - jeśli testowka krazy lub będzie krazyc blisko Katowic to proszę o cynk. Quote
Echelon Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 Od dziś dzięki Bigmarasowi jestem właścicielem. Dam in się trochę pogrzać i zdam relację. Początek mają zasadniczo lepszy niż moje dotychczasowe RHA MA750i. 1 Quote
zibra Posted February 15, 2016 Report Posted February 15, 2016 (edited) Ja też dziś swoje odebrałem. Szkoda, że nie mam czegoś porządnego (źródłą) do zaoferowania, ale już wiem, że zacwyty są w pełni uzasadnione. W tej cenie wygląd, wyposażenie, wygoda i jakość dźwięku są rewelacyjne. Też coś skrobnę po dłuższym obcowaniu. Edited February 15, 2016 by zibra 1 Quote
Recommended Posts