Jump to content

Klub czysto lampowych wzmacniaczy słuchawkowych

Recommended Posts

Posted

Felek dojechał....

Piękne Cacko!!

gdyby nie to, że ostatnio poszedłem w HIFimany to bym nie umiał sobie odmówić ... ;)

Posted

muszę pochwalić firmę Feliks Audio za całokształt :

- po pierwsze primo świetny kontakt mailowy i terminowa dostawa sprzętu,

- po drugie primo wrażenie, że mamy do czynienia z poważnym producentem : opakowanie oklejone firmową taśmą, wzmacniacz pancernie zapakowany w dedykowane styropianowe wytłoczki, kolorowa dwujęzyczna instrukcja obsługi, gwarancja na firmowym druku.

Podsumowując : kupujmy polskie produkty audio !

• Like 4
Posted

Brawo. Ja jak kupiłem NFB28, to myślałem, że się ktoś pomylił. Jakaś nędzna kartka na ksero po chinskoangielsku...

• 2 weeks later...
Posted (edited)

lampki mają dopiero ok. 30h przebiegu, więc Felek jeszcze nie rozwinął skrzydeł.

AKG K340 napędza w zakresie godz. 10-11.30 volume. Powiedzmy, że czysty i czytelny dźwięk mamy do godz. 12. Dynamika nie jest jakaś porażająca, nie miałbym nic przeciw, gdyby odrobinę żywsze to granie było.

Na początku było trochę szczupło i twardawo na wyższej średnicy, ale po pierwsze to cecha nowych lamp, po drugie K340 są wredne w tym zakresie, po trzecie wzmak grał na sieciówce Enerr Symbol Hybrid, która to znakomicie sprawdza się z wzmakiem ASL i kolumnami, a już z Felkiem niekoniecznie. Jest zatem czuły na kable sieciowe. W końcu dostał kabelek Wireworld Aurora, z którym ASL jest już za gęsty i równawaga się poprawiła.

Nie chcę za dużo wypowiadać się na temat dźwięku systemów słuchawkowych, bo mam średnie doświadczenie w tym temacie. To dopiero mój pierwszy porządny wzmak słuchawkowy, do tej pory miałem tylko antycznego Holdegrona z pierwszych rewizji. Nie mam też żadnych innych wysokoomowych nauszników na stanie, by sprawdzić jak z nimi Felek się zgra.

Podsumowując system rokuje nieźle, dajmy Felkowi jeszcze trochę pograć, dźwięk idzie w stronę dobrego zrównoważenia, kultury, przestrzenności. Co ciekawe, z K340 granie nie ma typowo lampowych przywar, jest neutralnie, bez zagęszczania i upiększania przekazu.

Edited by artekk
Posted

Mi na żadnych słuchawkach nie trzeba było kręcić więcej jak 9 max10 godz. (najczęściej 9). Te AKG muszą być mało skuteczne albo masz słuch przytępiony ;) .

Posted

K340 są równie mało skuteczne jak K240 DF i podobne. Najbardziej wymagające dynamiki jakie znam. Co prawda do TDS16 to im sporo brakuje pod względem wymagań, ale to w końcu stare orto, chyba najtrudniejsze do napędzenia z wszystkiego co znam.

Posted

są wredne, jak mało które :) DAC Yulong DA8 napędzał je jako tako dopiero na 90 w skali 100 stopniowej :)

ze słuchem ok, co rok mam obowiązkowe badania :)

To wyjaśnia sprawę :)

Posted

są wredne, jak mało które :) DAC Yulong DA8 napędzał je jako tako dopiero na 90 w skali 100 stopniowej :)

ze słuchem ok, co rok mam obowiązkowe badania :)

To wyjaśnia sprawę :)

To jedne z tych, które potrzebują elektrowni.

Posted

wczoraj nastąpił przełom, po kilkugodzinnej rozgrzewce Felek zaczął grać jak lubię, nawet z kablem Enerr jest dobrze, a właściwie kabel ten wnosi istotną poprawę. Słuchałem do 2.30 z wypiekami na gębie, nie mogłem się oderwać.

• Like 1
  • 1 month later...
Posted

Poradziłem się jeszcze Synthaxa i również wydał pozytywną opinię. Napisał nawet do konstruktora - ewidentny pasjonat:-)

Kupiłem i czekam na przyjazd.

Posted

A ja od wczoraj testuję są takie cudo :wub: . Chyba będę musiał sprzedać nerkę :mellow:

Cayin.jpg

• Like 3
Posted

kiedys Pan Feliks obiecal mi podeslanie nowego modelu jak bedzie ukonczony - do testow na Muzo... niestety obecnie czas mi na to nie pozwala :(

Posted

a mi znajomy z head-fi pisał że jakoś drastycznie lepszy od Espressivo ten wzmak to to nie jest.

• 1 month later...
Posted

http://allegro.pl/miniwatt-klasyczny-wzmacniacz-lampowy-diy-i5834843009.html

Czy ktoś mógłby rzucić okiem na tą konstrukcję? Nie mam wiedzy o lampkach a chciałbym poeksperymentować z dźwiękiem poza wzmakiem wielokanałowym. Klasyczne warto czy nie warto.

Dzieki Huzarowi miałem ten wzmacniacz jakiś czas u siebie. Muszę przyznać, że to pełna rewelacja. Trochę brakuje kontroli nad sybilantami, poza tym jednak to genialny wzmacniacz. A jak się do tego doda cenę...Konstruktor to nie jakiś naturszczyk, a prawdziwy elektronik, zajmujący się tematem lampowym od 12 lat.

Jeśli ktokolwiek ma wątpliwości czy warto, to niech nie ma. Warto.

ps. Póki co z tego co słyszałem, to zdecydowanie najlepszy. No i nie jest to OTL, więc każde słuchawki zagrają :)

Posted

Chciałbym się też zapisać ,gram na takim od 3 lat ,na "dziurce słuchawkowej" od 2 lat .

Słuchawki to Sennheiser HD800 i Beyery 990Pro .

Nie wiem jak to gra, ale wygląda tak, że Kropa się chowa :o

Posted

O panie toż to jest dzieło sztuki a nie sprzęt audio, piękne cudo chyba samo obcowanie przy nim sprawia ze odsłuchy stają sie jeszcze przyjemniejsze.

Wzmacniacz niczym bezchmurne niebo a lampy jako gwiazdy lśniące.

Wytapatalkowane na jabłku

Posted

Tylko to OTL więc akurat te słuchaweczki pasują, ale wymiana lampek to już nie mały wydatek,

a do tego sparować tyle to już masakra. No ale ładniutki jest chyba jeden z najładniejszych Dubiela.