Najner Posted July 2, 2024 Report Posted July 2, 2024 (edited) Test Focal Azurys, co ciekawe recenzent mówi, że podobają mu się bardziej od Meze Liric 2 oraz DCA E3. Edited July 2, 2024 by Najner 2 Quote
Palpatine Posted July 2, 2024 Report Posted July 2, 2024 On kiedyś zachwalał Abbys I Empyrean II więc trzeba podchodzić ostrożnie do jego opinii. Quote
dweet Posted July 2, 2024 Report Posted July 2, 2024 Godzinę temu, Palpatine napisał(a): On kiedyś zachwalał Abbys I Empyrean II więc trzeba podchodzić ostrożnie do jego opinii. Abbys złe? Quote
Rafacio Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 8 godzin temu, dweet napisał(a): Abbys złe? Nawet gorzej. Wyjątkowo złe pod każdym względem. Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Quote
Palpatine Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 (edited) W dniu 2.07.2024 o 19:28, Najner napisał(a): No mi się Empy 2 podobają A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. W dniu 2.07.2024 o 20:26, dweet napisał(a): Abbys złe? xd...to taki scam bardziej Edited July 3, 2024 by Palpatine Quote
Najner Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 40 minut temu, Palpatine napisał(a): A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów 5 Quote
Palpatine Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 1 minutę temu, Najner napisał(a): Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów To, że ich nie czytasz nie znaczy że himalaje zniknęły xd Quote
audionanik Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 20 minut temu, Najner napisał(a): Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów Poczekaj, niech no się tylko Brejnłosz dowie, to ruski miesiąc popamiętasz. 1 Quote
kubachim Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 1 godzinę temu, Palpatine napisał(a): A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. 6 a 8k to znaczna różnica może być. Beyerowe piki zawsze musiałem łagodzić, a góra w 6k w wypadku HD800 jest dla mnie zjadliwa. Quote
Najner Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 1 godzinę temu, audionanik napisał(a): Poczekaj, niech no się tylko Brejnłosz dowie, to ruski miesiąc popamiętasz. Wyjaśnilibyśmy to przy piwku raz, dwa 51 minut temu, kubachim napisał(a): 6 a 8k to znaczna różnica może być Ooo to to to. Mam tak ze @zdzichonem, że jemu niektóre słuchawki nie dają żyć, a mi dają i vice versa, mamy tą wrażliwość na wyższej średnicy przesuniętą delikatnie. Quote
Undertaker Posted July 3, 2024 Report Posted July 3, 2024 (edited) W dniu 2.07.2024 o 20:26, dweet napisał(a): Abbys złe? Jakieś podróby chyba Ale wielcy tego forum, którzy mieli (słuchali) to raczej zachwalali. Pewnie nie wszyscy, wiadomo, ale jednak. Jakbym miał szmalec to sam bym chętnie wkroczył do tej Otchłani, choćby żeby się przekonać, czy warto 19 godzin temu, Rafacio napisał(a): Nawet gorzej. Wyjątkowo złe pod każdym względem. Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Czyli przesądzone Jeszcze coś mi świta jedna ocena na znanym portalu gdzie w sumie wcale tak źle nie było (zdaje się 7/10 czy coś takiego) gdzie innym mocno hajpowanym swego czasu słuchawkom się tam mocniej oberwało (Ultrasone Edition 5 czy Crosszone CZ-1) i nie było afery. Chociaż dziwnym trafem nagle Edition 5 przestały grać lepiej od HD800 i Staxów razem wziętych. A było już po ptokach - najlepsza słuchawkowa firma na świecie z siedzibą w Bawarii sprzedawała właśnie ostatnie Piątki jako jedyne Edition nie wliczając wintydży tudzież Tributów Siódmych. Widać mieli nosa żeby je 5 nazwać. Jak to szło - spieszmy się bawić w hajpy? 2 godziny temu, Najner napisał(a): Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów Ja lubię najpierw założyć słuchawki na głowę, a potem patrzeć na wykresy. Czasem wpadam w taki trance że łapię się na tym, że zapomniałem włączyć muzykę. 3 godziny temu, Palpatine napisał(a): A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. No mnie swego czasu trochę zbulwersowały te Beyery, po T5rev2 jedne z pierwszych droższych słuchawek gdzie czytałem wykresy i recenzje jakie to nie są ******ste, a po założeniu na głowę okazało się że dawno temu to DT990 250 ohm grały lepiej rekablowane jakimś tam DHC Nucleotide i to z iModa, a ja przecież flagowce do stacjonarki podpięte miałem. Nawet pamiętam że zwyzywałem je (T1rev2 znaczy się) tu kiedyś w statusie. Ale po przemyśleniu sprawy tak mi ten bajerowski pik na sopranie wszedł na kompleksie sztokholmskim że polubiłem skurczybyki, nawet niezłe słuchawki. Na szczęście w trzeciej generacji przysłonili tego teslowego faka toną bassu, czyli czymś, co okonie lubią najbardziej 58 minut temu, Najner napisał(a): Ooo to to to. Mam tak ze @zdzichonem, że jemu niektóre słuchawki nie dają żyć, a mi dają i vice versa, mamy tą wrażliwość na wyższej średnicy przesuniętą delikatnie. Wyjebolit na 6kHz mnie swego czasu w nowszej rewizji HM5 (moich niegdyś ulubionych słuchawek dopalonych specjalnie spreparowanym i jak się okazało jedynym w swoim rodzaju torem) lekko zmasakrował. Może to przez to tzw. Przesunięcie Beyerowe... Edited July 3, 2024 by Undertaker 6 Quote
Bednaar Posted July 13, 2024 Report Posted July 13, 2024 Dziś po raz pierwszy miałem okazję odsłuchać Focal Utopia - najnowsza generacja - grały podłączone do zestawu Denona DCD-900NE i PMA-900HNE. Odsłuch zakończył się zakupem - ale wcale nie słuchawek, opiszę wszystko dokładniej, jak zakupiony sprzęt się u mnie pojawi, czyli we wtorek. W tym zestawieniu Utopie zagrały mocną V-ką, czyli mocno podbite skraje pasma - efekt jak po włączeniu filtru Loudness/Kontur - albo po prostu moje uszy są przyzwyczajone do wyeksponowanej średnicy w AKG. W każdym bądź razie same słuchawki mną nie zachwyciły - na szczęście nie one były celem odsłuchu, po prostu sprzedawca wziął pierwsze lepsze, jakie miał pod ręką. Na plus trzeba przyznać, ze są mega wygodne - bardzo dużo miejsca na małżowiny uszne, dużo więcej niż w moich K271, ale nie moje brzmienie. Tym samym Focal Utopia to najdroższe słuchawki, z jakimi do tej pory miałem do czynienia, ale za najlepsze wciąż uważam Fostex TH-610. Ciekaw jestem, jak inni odbierają dźwięk Utopii - czy mój zmysł słuchu jest bardzo dziwny, czy tylko trochę? 3 1 Quote
BearPL Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 (edited) Nowych Utopii za krótko słuchałem, więc przy kolejnych odsłuchach moje opinia. może się zmienić. Pierwsze wrażenia były takie, że są za ciepłe, mają podbity bas i zbyt złagodzoną górę. Takie amerykańskie strojenie bez polotu i magii Utopii OG. Nie miałem absolutnie wrażenia, żeby zagrały V-ką. Focele zazwyczaj mają wysuniętą średnicę. (Utopia OG to raczej przeciwieństwo V-ki) Słuchałem ich z mojo2 a potem z Astellem CA1000. Fardzo lubiłem Fostexy TH610 i miałem je dość długo. Uważam, że są świetne, szczególnie w zestawie z mojo2, chociaż na moim torze stacjonarnym potrafiły zagrać znacznie lepiej. Są jednak na tyle dobre, że taki zestaw TH610+mojo2 to jest mój taki osobisty wzorzec świetnego grania za względnie (jak na to hobby) nie bardzo duże pieniądze. Od TH610 wolę jednak Sony Z7 - grają na tyle różnie, że ciężko powiedzieć które są lepsze. Z7 mają gładszą górę, lepszą scenę w głąb (na szerokość jest węziej o ile pamiętam) i znacznie większą skalę dźwięku i niżej schodzący bas. TH610 mają basu więcej, ale jest on słabiej kopiący i gorszej jakości. TH610 tak ogólnie grają bardziej konturowo a Z7 bardziej wypełnieniem. Z7 też są dla mnie znacznie wygodniejsze. Do rocka, elektroniki itp lepsze dla mnie będą Z7. Do muzyki instrumentalnej, jazzu - Th610. Jeśli pytasz o Utopię OG to są to jedne z najlepszych słuchawek jakich słuchałem. Uważam je za znacznie lepsze pod każdym względem od TH610. Co prawda są to otwarte vs zamknięte. Dla mnie jednak konstrukcja nie ma znaczenia przy ocenie jakości grania. Biorąc pod uwagę każdy rodzaj konstrukcji jest sporo słuchawek, które uważam za lepsze niż Th610, ale biorąc pod uwagę słuchawki zamknięte to zbyt wiele ich nie słuchałem. Na pewno z prostej linii jako upgrade uważam Denony D7000. Ten sam styl grania, ale lepsze w każdym aspekcie od TH610. Niestety jeszcze bardziej wycieka z nich dźwięk niż z Th610. Do podobnego repertuaru z zamkniętych co Th610 lepsze też będą Sony Z1R (raczej też Z7m2, ale te akurat znam tylko z opinii kolegi). Tyle, że to już wskakujemy na znacznie wyższą półkę cenową z Z1R. P.S. Jeśli byś rozważał konstrukcje otwarte - to do Jazzu póki co najlepsze słuchawki jakich słuchałem to Moondrop Venus i GL2000. Inne są daleko poza konkurencją. Utopia OG ma nejlepszy wokal i mikrodynamikę, ale dynamikę w skali makro znacznie gorszą od tych 2 wymienionych. GL2000 są jeszcze lepsze od Venus, ale aby uzyskać taki efekt niestety trzeba wpompować bardzo dużo kasy w kable i cały tor. Venus nie aż tak bardzo i swój charakter grania pokazują już mocnych na DAPach. Te 2 wspomniane modele w jazzie są daleko poza zasięgiem możiwości TH610 - pod warunkiem, że słuchać będziesz głośno. Edited July 14, 2024 by BearPL 2 Quote
Bednaar Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 @BearPL Dzięki za Twoje spostrzeżenia. Od razu wyjaśniam, że nie szukam teraz żadnych innych słuchawek - kupiłem 3 lata temu zamknięte (potrzebuję izolacji od otoczenia) AKG K271 MkII - czyli mocno budżetowo, ale nie czuję dyskomfortu, gdy je porównuję ze słuchawkami dużo droższymi, po prostu lubię granie a'la AKG. Cel odsłuchu zostanie ujawniony prawdopodobnie we wtorek i nie w tym wątku 1 Quote
saudio Posted October 22, 2024 Report Posted October 22, 2024 Chyba nowość od Focala. https://www.focal.com/products/lensys-professional 1 1 Quote
mrbudyn Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 (edited) Podzielę się poniższym tekstem na temat Bathys-tów. Zgadzam się z nim całkowicie. Focal Bathys to pierwsze słuchawki bezprzewodowe od Focal, które oferują imponującą jakość dźwięku. Brzmienie można określić jako dynamiczne, detaliczne i z dobrze zarysowaną sceną dźwiękową, co zbliża je do poziomu słuchawek przewodowych marki. Bas jest głęboki i kontrolowany, bez nadmiernego podbicia, co sprawia, że nie dominuje nad resztą pasma. Środek jest bogaty i szczegółowy, świetnie odwzorowując wokale i instrumenty akustyczne, a góra pasma jest czysta i przestrzenna, choć czasem nieco rozjaśniona. Warto również zwrócić uwagę na skuteczne ANC (aktywna redukcja szumów), które w niewielkim stopniu wpływa na jakość brzmienia. Focal Bathys to słuchawki dla wymagających, które świetnie sprawdzą się zarówno w domu, jak i w podróży. 😉✌️ Edited November 2, 2024 by mrbudyn 3 1 Quote
LuQi Posted December 6, 2024 Report Posted December 6, 2024 @mrbudyn również zgadzam się z tekstem jaki zacytowałeś. Jedynie z tą skutecznością ANC można pewnie lekko polemizować, bo ono jest i działa całkiem nieźle, ale niektórym może brakować trochę skuteczności. Jak dla mnie do domu czy biura jest w zupełności wystarczające. Natomiast samo SQ tych Focali po dostosowaniu przez MiMi naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, stąd decyzja żeby zagościły na stałe 7 Quote
LuQi Posted December 26, 2024 Report Posted December 26, 2024 Za kilka dni minie miesiąc odkąd Bathysy są ze mną. W zasadzie każdego dnia dłużej lub krócej na głowie i muszę przyznać, że ciągle dają mnóstwo frajdy. Jak bym miał określić ich sposób grania jednym słowem to bym powiedział „żywioł”. Naprawdę świetna dynamika i rozrywkowość gdzie szczegółów również nie brakuje. Nie wiem czy ten profil MiMi tak mi się wstrzelił, ale jest naprawdę dobrze! Jedynie może scena mogła by być większa, ale ten sposób prezentacji dźwięku też ma swoje zalety 8 Quote
Jimmy8 Posted July 25, 2025 Report Posted July 25, 2025 W dniu 27.02.2024 o 09:24, _salgado_ napisał(a): Pamiętam jak przez mgłę, jakiś czas temu robiłem w sklepie odsłuch porównawczy Radiance, Celeste Stellia, z lekkim nastawieniem że zakupię te ostatnie. Okazało się, że wybór nie był wcale oczywisty (zwłaszcza biorąc pod uwagę kompletnie różne półki cenowe tych słuchawek) pewnie łatwiej by było mieć wszystkie 3 w domu na dłużej i na spokojnie.. Stellie miały przepiękny środek na tle pozostałych słuchawek, rozdzielczość (bas - średnica) oraz najwierniejszą barwę. Radiance grały v'ką, rozciągnięte skraje pasma i trochę brakowało tego środka ze stelli. Celeste na ich tle grały bardziej równo w całym zakresie, ale miały coś dziwnego z barwą, jakby była trochę "metaliczna" ?🤔 słucham głównie muzyki instrumentalnej i barwa ma dla mnie ogromne znaczenie. Wszystkie 3 kulały pod kątem sceny. Ale w Radiance, z racji cofniętego pierwszego planu i lekkiego podbicia na skrajach wydawało się że jest ona delikatnie większa niż w Stelli (nie pamiętam dokładnie jak to było w Celeste). Radiance wydawały się ogólnie najbardziej uniwersalne i o 2 razy tańsze od stelli więc ze sklepu wyszedłem z nimi. Do stelli zaś miałem jeszcze kilka podejść później, gdyż zawsze coś w pamięci zostawało, co nie dawało spokoju. PS Ostatecznie zamknięte focale zostały u mnie wyparte przez drewniane ATH (AWAS I AWKT). Jak byś określił dzwięk ATH zarówno AWAS i AWKT ? i czym są napędzane jeśli można wiedzieć ? Quote
_salgado_ Posted August 5, 2025 Report Posted August 5, 2025 W dniu 25.07.2025 o 13:18, Jimmy8 napisał(a): Jak byś określił dzwięk ATH zarówno AWAS i AWKT ? i czym są napędzane jeśli można wiedzieć ? No, powiem tak, w moim przypadku zakup AWKT i AWAS w zasadzie zakończył chęć "żonglowania" słuchawkami, i pozwolił cieszyć się muzyką bez grymaszenia co by tu zmienić, ulepszyć, zabrać lub dodać. Są to słuchawki, które nie wywołały efektu wow przy pierwszych odsłuchach, ale im dłużej je miałem na głowie, tym mniej chciałem zakładać inne Jak grają? Jak się je założy zaraz po odsłuchach słuchawek z dużą ilością basu, pojawi się wrażenie "wychudzenia" dźwięku, delikatności przekazu. To nie wada, wręcz przeciwnie, to jedna z cech dzięki którym zarówno AWAS jak i AWKT można słuchać godzinami, bez zmęczenia czy bólu głowy. Poprostu trzeba dać im chwilkę, niech pograją, a zaczną czarować i wciągać w muzyczny spektakl, ale ten naturalny i wierny. Bo tak chyba śmiało można by odpowiedzieć krótko na to pytanie - naturalnie. Obie pary grają po jaśniejszej stronie. Przy czym AWAS gra cieplej, bardziej muzykalnie, z akcentem na midbas. AWKT gra jaśniej, z większą sceną i z akcentem na subbas, schodzą niżej. Rozdzielczość wyższa u AWKT. AWAS to bardziej uniwersalne słuchawki z tych dwóch, strojenie bardziej mainstreamowe, przystępne. AWKT to mój oczywisty wybór do muzyki klasycznej. Do praktycznie wszystkiego innego sięgam po AWAS. No może jeszcze jazz, tutaj na zmianę raz AWKT raz AWAS bardziej mi leży. Wszystko zależy od repertuaru. I w zasadzie przeciągając ostatnie zdanie do konkluzji - to jak się sprawdzą te słuchawki zależy od tego czego słuchasz i co sobie cenisz w dźwięku. Wszystkie instrumenty akustyczne na opisywanych drewnianych ATH brzmią wręcz wybornie! O wiernej i naturalnej barwie. Moim zdaniem do tego zostały stworzone. Jeśli zaś wolisz muzykę elektroniczną i więcej basu, to być może nie do końca będzie to dobry kierunek. Kwestia napędzenia - to słuchawki które stosunkowo łatwo wysterować. Świetnie zagrają prosto z DAPa, I obecnie tylko w takiej konfiguracji ich słucham. Moje ulubione z nimi kombo to stara ultima (AK SP1000 + SP1000 Amp). Hiby R8 też jest ok- mój zestaw awaryjny i gdy YT jest potrzebny. Próbowałem kiedyś AWAS + SP3000 i było tam jak dla mnie trochę za ostro/jasno na górze, do tego stopnia, że gitara akustyczna ze stalowymi strunami brzmiała... cóż, dość pokracznie i nienaturalnie. 2 2 Quote
sylaba Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 Cześć, chciałbym podpytać użytkowników Azurys lub hadenys o komfort noszenia. Planuję zakup Azurys ale miałem je na głowie tylko 15 minut i tak jak brzmienie mi bardzo odpowiada, tak nie byłem pewien odnośnie komfortu i nacisku opaski na czubek głowy. Nie odczułem dyskomfortu podczas tych 15 minut ale jednak materiał jest dość twardy (wg mnie) i zastanawia mnie ta kwestia. Quote
Najner Posted September 17, 2025 Report Posted September 17, 2025 Różnego rodzaju nakładki pomagają na takie pałąki. https://a.aliexpress.com/_m0HqGXx Quote
Recommended Posts