Najner Posted July 2 Report Share Posted July 2 (edited) Test Focal Azurys, co ciekawe recenzent mówi, że podobają mu się bardziej od Meze Liric 2 oraz DCA E3. Edited July 2 by Najner 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted July 2 Report Share Posted July 2 On kiedyś zachwalał Abbys I Empyrean II więc trzeba podchodzić ostrożnie do jego opinii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted July 2 Report Share Posted July 2 No mi się Empy 2 podobają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dweet Posted July 2 Report Share Posted July 2 Godzinę temu, Palpatine napisał(a): On kiedyś zachwalał Abbys I Empyrean II więc trzeba podchodzić ostrożnie do jego opinii. Abbys złe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted July 3 Report Share Posted July 3 8 godzin temu, dweet napisał(a): Abbys złe? Nawet gorzej. Wyjątkowo złe pod każdym względem. Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted July 3 Report Share Posted July 3 (edited) W dniu 2.07.2024 o 19:28, Najner napisał(a): No mi się Empy 2 podobają A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. W dniu 2.07.2024 o 20:26, dweet napisał(a): Abbys złe? xd...to taki scam bardziej Edited July 3 by Palpatine Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted July 3 Report Share Posted July 3 40 minut temu, Palpatine napisał(a): A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Palpatine Posted July 3 Report Share Posted July 3 1 minutę temu, Najner napisał(a): Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów To, że ich nie czytasz nie znaczy że himalaje zniknęły xd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted July 3 Report Share Posted July 3 20 minut temu, Najner napisał(a): Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów Poczekaj, niech no się tylko Brejnłosz dowie, to ruski miesiąc popamiętasz. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubachim Posted July 3 Report Share Posted July 3 1 godzinę temu, Palpatine napisał(a): A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. 6 a 8k to znaczna różnica może być. Beyerowe piki zawsze musiałem łagodzić, a góra w 6k w wypadku HD800 jest dla mnie zjadliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted July 3 Report Share Posted July 3 1 godzinę temu, audionanik napisał(a): Poczekaj, niech no się tylko Brejnłosz dowie, to ruski miesiąc popamiętasz. Wyjaśnilibyśmy to przy piwku raz, dwa 51 minut temu, kubachim napisał(a): 6 a 8k to znaczna różnica może być Ooo to to to. Mam tak ze @zdzichonem, że jemu niektóre słuchawki nie dają żyć, a mi dają i vice versa, mamy tą wrażliwość na wyższej średnicy przesuniętą delikatnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undertaker Posted July 3 Report Share Posted July 3 (edited) W dniu 2.07.2024 o 20:26, dweet napisał(a): Abbys złe? Jakieś podróby chyba Ale wielcy tego forum, którzy mieli (słuchali) to raczej zachwalali. Pewnie nie wszyscy, wiadomo, ale jednak. Jakbym miał szmalec to sam bym chętnie wkroczył do tej Otchłani, choćby żeby się przekonać, czy warto 19 godzin temu, Rafacio napisał(a): Nawet gorzej. Wyjątkowo złe pod każdym względem. Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Czyli przesądzone Jeszcze coś mi świta jedna ocena na znanym portalu gdzie w sumie wcale tak źle nie było (zdaje się 7/10 czy coś takiego) gdzie innym mocno hajpowanym swego czasu słuchawkom się tam mocniej oberwało (Ultrasone Edition 5 czy Crosszone CZ-1) i nie było afery. Chociaż dziwnym trafem nagle Edition 5 przestały grać lepiej od HD800 i Staxów razem wziętych. A było już po ptokach - najlepsza słuchawkowa firma na świecie z siedzibą w Bawarii sprzedawała właśnie ostatnie Piątki jako jedyne Edition nie wliczając wintydży tudzież Tributów Siódmych. Widać mieli nosa żeby je 5 nazwać. Jak to szło - spieszmy się bawić w hajpy? 2 godziny temu, Najner napisał(a): Ze mnie taki wariat, że zakładam słuchawki na głowę bez czytania wykresów Ja lubię najpierw założyć słuchawki na głowę, a potem patrzeć na wykresy. Czasem wpadam w taki trance że łapię się na tym, że zapomniałem włączyć muzykę. 3 godziny temu, Palpatine napisał(a): A jak ten peak na 6k wystrzelony w kosmos? Z podobnym walczyłem w T1rev2 tyle że był bardziej przesunięty na 7-8k. Po każdym odsłuchu migrena murowana. No mnie swego czasu trochę zbulwersowały te Beyery, po T5rev2 jedne z pierwszych droższych słuchawek gdzie czytałem wykresy i recenzje jakie to nie są ******ste, a po założeniu na głowę okazało się że dawno temu to DT990 250 ohm grały lepiej rekablowane jakimś tam DHC Nucleotide i to z iModa, a ja przecież flagowce do stacjonarki podpięte miałem. Nawet pamiętam że zwyzywałem je (T1rev2 znaczy się) tu kiedyś w statusie. Ale po przemyśleniu sprawy tak mi ten bajerowski pik na sopranie wszedł na kompleksie sztokholmskim że polubiłem skurczybyki, nawet niezłe słuchawki. Na szczęście w trzeciej generacji przysłonili tego teslowego faka toną bassu, czyli czymś, co okonie lubią najbardziej 58 minut temu, Najner napisał(a): Ooo to to to. Mam tak ze @zdzichonem, że jemu niektóre słuchawki nie dają żyć, a mi dają i vice versa, mamy tą wrażliwość na wyższej średnicy przesuniętą delikatnie. Wyjebolit na 6kHz mnie swego czasu w nowszej rewizji HM5 (moich niegdyś ulubionych słuchawek dopalonych specjalnie spreparowanym i jak się okazało jedynym w swoim rodzaju torem) lekko zmasakrował. Może to przez to tzw. Przesunięcie Beyerowe... Edited July 3 by Undertaker 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted July 13 Report Share Posted July 13 Dziś po raz pierwszy miałem okazję odsłuchać Focal Utopia - najnowsza generacja - grały podłączone do zestawu Denona DCD-900NE i PMA-900HNE. Odsłuch zakończył się zakupem - ale wcale nie słuchawek, opiszę wszystko dokładniej, jak zakupiony sprzęt się u mnie pojawi, czyli we wtorek. W tym zestawieniu Utopie zagrały mocną V-ką, czyli mocno podbite skraje pasma - efekt jak po włączeniu filtru Loudness/Kontur - albo po prostu moje uszy są przyzwyczajone do wyeksponowanej średnicy w AKG. W każdym bądź razie same słuchawki mną nie zachwyciły - na szczęście nie one były celem odsłuchu, po prostu sprzedawca wziął pierwsze lepsze, jakie miał pod ręką. Na plus trzeba przyznać, ze są mega wygodne - bardzo dużo miejsca na małżowiny uszne, dużo więcej niż w moich K271, ale nie moje brzmienie. Tym samym Focal Utopia to najdroższe słuchawki, z jakimi do tej pory miałem do czynienia, ale za najlepsze wciąż uważam Fostex TH-610. Ciekaw jestem, jak inni odbierają dźwięk Utopii - czy mój zmysł słuchu jest bardzo dziwny, czy tylko trochę? 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BearPL Posted July 14 Report Share Posted July 14 (edited) Nowych Utopii za krótko słuchałem, więc przy kolejnych odsłuchach moje opinia. może się zmienić. Pierwsze wrażenia były takie, że są za ciepłe, mają podbity bas i zbyt złagodzoną górę. Takie amerykańskie strojenie bez polotu i magii Utopii OG. Nie miałem absolutnie wrażenia, żeby zagrały V-ką. Focele zazwyczaj mają wysuniętą średnicę. (Utopia OG to raczej przeciwieństwo V-ki) Słuchałem ich z mojo2 a potem z Astellem CA1000. Fardzo lubiłem Fostexy TH610 i miałem je dość długo. Uważam, że są świetne, szczególnie w zestawie z mojo2, chociaż na moim torze stacjonarnym potrafiły zagrać znacznie lepiej. Są jednak na tyle dobre, że taki zestaw TH610+mojo2 to jest mój taki osobisty wzorzec świetnego grania za względnie (jak na to hobby) nie bardzo duże pieniądze. Od TH610 wolę jednak Sony Z7 - grają na tyle różnie, że ciężko powiedzieć które są lepsze. Z7 mają gładszą górę, lepszą scenę w głąb (na szerokość jest węziej o ile pamiętam) i znacznie większą skalę dźwięku i niżej schodzący bas. TH610 mają basu więcej, ale jest on słabiej kopiący i gorszej jakości. TH610 tak ogólnie grają bardziej konturowo a Z7 bardziej wypełnieniem. Z7 też są dla mnie znacznie wygodniejsze. Do rocka, elektroniki itp lepsze dla mnie będą Z7. Do muzyki instrumentalnej, jazzu - Th610. Jeśli pytasz o Utopię OG to są to jedne z najlepszych słuchawek jakich słuchałem. Uważam je za znacznie lepsze pod każdym względem od TH610. Co prawda są to otwarte vs zamknięte. Dla mnie jednak konstrukcja nie ma znaczenia przy ocenie jakości grania. Biorąc pod uwagę każdy rodzaj konstrukcji jest sporo słuchawek, które uważam za lepsze niż Th610, ale biorąc pod uwagę słuchawki zamknięte to zbyt wiele ich nie słuchałem. Na pewno z prostej linii jako upgrade uważam Denony D7000. Ten sam styl grania, ale lepsze w każdym aspekcie od TH610. Niestety jeszcze bardziej wycieka z nich dźwięk niż z Th610. Do podobnego repertuaru z zamkniętych co Th610 lepsze też będą Sony Z1R (raczej też Z7m2, ale te akurat znam tylko z opinii kolegi). Tyle, że to już wskakujemy na znacznie wyższą półkę cenową z Z1R. P.S. Jeśli byś rozważał konstrukcje otwarte - to do Jazzu póki co najlepsze słuchawki jakich słuchałem to Moondrop Venus i GL2000. Inne są daleko poza konkurencją. Utopia OG ma nejlepszy wokal i mikrodynamikę, ale dynamikę w skali makro znacznie gorszą od tych 2 wymienionych. GL2000 są jeszcze lepsze od Venus, ale aby uzyskać taki efekt niestety trzeba wpompować bardzo dużo kasy w kable i cały tor. Venus nie aż tak bardzo i swój charakter grania pokazują już mocnych na DAPach. Te 2 wspomniane modele w jazzie są daleko poza zasięgiem możiwości TH610 - pod warunkiem, że słuchać będziesz głośno. Edited July 14 by BearPL 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted July 14 Report Share Posted July 14 @BearPL Dzięki za Twoje spostrzeżenia. Od razu wyjaśniam, że nie szukam teraz żadnych innych słuchawek - kupiłem 3 lata temu zamknięte (potrzebuję izolacji od otoczenia) AKG K271 MkII - czyli mocno budżetowo, ale nie czuję dyskomfortu, gdy je porównuję ze słuchawkami dużo droższymi, po prostu lubię granie a'la AKG. Cel odsłuchu zostanie ujawniony prawdopodobnie we wtorek i nie w tym wątku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts