Jump to content

Question

Posted

Witam

Mam od jakiegoś czasu potężny dylemat i potrzebuję porady kogoś doświadczonego w tej dziedzinie. Postanowiłem zakupić słuchawki i "kartę dźwiękową" do nich. Używam laptopa więc w grę wchodzi jedynie zewnętrzna.

Sprzęt ma służyć przede wszystkim do muzyki, sporadycznie film. Słucham raczej wszystkich gatunków lecz najbardziej chciałbym coś pod dubstep, chillstep i podobne klimaty.

Jeśli chodzi o dźwiękówkę to na początku zastanawiałem się nad Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro, im więcej zacząłem czytać o sprzęcie tego typu tym częściej zmieniałem zdanie. Później byłem przekonany co do kupna USB DAC Audiotrak Prodigy Cube dopóki nie zacząłem czytać o FiiO E07K ANDES. Ostatnia opcja wydaje mi się najlepsza ponieważ można sprzęt zabrać ze sobą i słuchać muzyki w lepszej jakości np. jeżdżąc na rowerze. Jestem w stanie wydać max 350 zł.

Co do słuchawek to sam już nie wiem. Mogę na nie przeznaczyć max 500 zł i chodzi mi o nauszne. Zależy mi na jakości jak i wygodzie. Zacząłem się interesować słuchawkami bezprzewodowymi (będą używane głównie w domu ale chętnie bym je czasem zabrał ze sobą razem z E07K na bieganie/rower. Zastanawiam się nad Sennheiser rs 160 tym bardziej ze są do wyrwania na allegro za niecałe 400zł. Czy używał ich ktoś w takim zestawie razem z FIIO?

Inne polecane bezprzewodowe to: AKG K915 i CREATIVE WP-380 NFC. Te ostatnie podobno łączą się bezpośrednio z androidem (mobilnie będzie słuchane z telefonu) ale w tym wypadku FIIO się do niczego nie przyda? Może ktoś się wypowiedzieć i pomóc w wyborze? Wiele osób na pewno stoi przed podobnym dylematem i wasza pomoc przyda się nie tylko mnie.

Warto się interesować bezprzewodowymi słuchawkami czy jakościowo jest to przepaść w porównaniu do tych z przewodem?

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Jak bezprzewodowe to dac niepotrzebny. E07k z androidem to też nie jest prosta sprawa.

Jak lubisz z przytupem to e07k i takstar hd6000, albo AGH m50 pierdzielnie jak trzeba, niektórzy nawet powiedzą że to przyciemne brzmienie. Więc będzie mocno dociążone.

• 0
Posted

Z bezprzewodowymi słuchawkami z nadajnikiem się nie nada? Dźwięk nie ulegnie żadnej poprawie?

Te HD6000 wydają się być całkiem sensowne. Jakieś inne propozycje do E07K?

• 0
Posted

Dac przetwarza sygnał cyfrowy z playera na sygnał analogowy, który przez jacka i kabel wpuszcza w słuchawki. Gdzie tu miejsce na radio? Obecne bezprzewodówki też raczej preferują sygnał cyfrowy, więc wtedy dac to już bzdura kompletna.

• 0
Posted

Wielokrotna konwersja stratna sygnału w takim łańcuszku jest bez sensu.

W skrócie, to słuchawki bezprzewodowe cyfrowe (czyli praktycznie wszystkie) mają wbudowany DAC i wzmaka.

Jak nie masz nadajnika BT 3.0 lub nowszego w laptopie, to dokup taki (koszt to kilkadziesiąt PLN), a resztę przeznacz na lepsze słuchawki (np. UE9000).

• 0
Posted

Lepszy, ale nie przenośny. Nie ma equalizera tylko podbicie basu. E07k ma fajny eq. Jak mawiał Wałęsa: są plusy dodatnie i ujemne :)

• 0
Posted

a co z podłączeniem w samochodzie? Przyjmijmy że słucham muzyki z telefonu przez wejście aux w radiu, czy warto w takim wypadku podłączyć e07k i czy coś to zmieni?

• 0
Posted

to zależy co masz w samochodzie i jaki dźwięk oferuje telefon.

W przypadku radia sasanka i głośników fabrycznych np. u Fiata, Dacii (a nawet i droższych marek jak chociażby Seat) - efekt praktycznie niewidoczny/niesłyszalny (pod warunkiem że telefon gra nieźle). Jak masz sensowne audio w samochodzie, to warto. Jeśli nie jest to porządny sprzęt a telefon gra znośnie, to nie pchałbym się w to.

• 0
Posted

Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie póki co. Na chwilę obecną jestem bardziej na stawiony na zakup e07k.

Korzystam z laptopa, do niego bezpośrednio mam podłączone głośniki jackiem 3,5mm. Laptop posiada również własne wbudowane głośniki "dobrej" jakości.

Rozumiem, że podłączam E07K do lapka poprzez usb i automatycznie zaczyna działać zarówno na wbudowanych głośnikach jak i tych podłączonych do laptopa?

Czy głośniki zewnętrzne muszę podłączyć bezpośrednio pod e07k żeby uzyskać pożądany efekt? a w drugie gniazdo wpiąć ewentualne słuchawki?

• 0
Posted (edited)

Głośniki wewnętrzne podłączone masz bezpośrednio do wbudowanej karty dźwiękowej i nic tego nie zmieni.

Jeżeli słuchawki/głośniki mają wykorzystywać E07K to muszą być do niego podłączone.

Jeżeli E07K podłączysz przez USB to pojawi Ci się w systemie dodatkowe urządzenie odtwarzające i tutaj sam decydujesz co ma grać (ustawiasz domyślne urządzenie odtwarzające lub bezpośrednio w aplikacji wybierasz na którą kartę ma iść sygnał) ale nie wiem czy da się tak zrobić aby jednocześnie grało i z wbudowanych głośników i z E07K.

E07K posiada wejście line-in, i do niego możesz podłączyć np jakiś grajek mp3/4 i wtedy E07K robi za sam wzmacniacz.

Posiada dwa wyjścia więc możesz podłączyć zarówno słuchawki jak i głośniki.

Poprawcie jeżeli się mylę.

EDIT

jeżeli chciałbyś podłączyć E07K (w roli zamego wzmaka) wejściem line-in (zamiast USB) z użyciem wyjścia słuchawek w lapku to na 99% odetnie Ci wbudowane głośniki. Chyba jeden mi się notek trafił, który nie odcinał wbudowanych głośników po podłączeniu jacka do gniazda słuchawek w lapku (chyba że w lapku masz wyjścia zarówno line-out i słuchawki to może zadziałać tak aby grały i słuchawki podłączone do E07K i z wbudowanych głośników).

Edited by Finger
  • 0
Posted

Jak wpinasz pod usb to system automatycznie się na to przestawia.

Jeśli słuchasz z foobara, to można się przepinać pomiędzy głośnikami podłączonymi do dziurki w laptopie i słuchawkami podłączonymi do FIIO (jest w foobar opcja wyboru wyjścia spośród wszystkich dostępnych). Chcąc słuchać głośników, przepinasz na wyjście jack i po sprawie. Jeśli chcesz natomiast fiio podpiąć pod głośniki yo są dwa wyjścia w fiio, ale nie da się któregoś wyłączyć - grają obydwa i będziesz miał muzykę i w głośnikach i w słuchawkach.

Ale nie wiem co chcesz osiągnąć? - wypuścić sygnał na głośniki i słuchawki przez FiIO? nie jest chyba problemem wpinanie/wypinianie jacka ?

Edit - laptopowe głośniki nie przełączą się na FIIO. One są zintegrowane i bez przelutowania obwodów nie ma opcji żeby były zasilane z FIIO.

• 0
Posted

Poczytałem i kilka osób twierdzi, że hd6000 nie zgrywają się z E07K...

Wpadłem również na trop tych modeli: TS-671 i PRO80. Wydają się być konkurencyjne do HD6000. Miał ktoś okazję przetestować te 3 modele na E07K?

• 0
Posted

Obczaj SRH840. Powinny się zgrać dobrze z E07k, mają dość niezłą i stanowczą ale jeszcze nie kłującą i nie mocną górę więc z tym fiio powinna być po prostu łagodna i przyjemna, bas też mocno kopie i nisko schodzi, średnica niewycofana dość mocna.

• 0
Posted

E10 działa mi z telefonem bez dodatkowego zasilania. (musisz mieć USB HOST)

Zgrywa się z HD6000 i z SRH440 (to prawie to samo co 840)