Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam!
Chciałbym zakupić do swojego pokoju amplituner z zestawem kolumn. Mam koło 25 m kwadratowych (5x5). Zastanawiam się pomiędzy 5.1 a 7.1 (nie wiem czy 7.1 to nie za dużo na taki wymiar pokoju). Zestaw chcę wykorzystać do oglądania filmów i telewizji + do słuchania muzyki + grania na ps3. Fajnie jakby amplituner miał możliwość podłączenia komórki, bluetooth i inne bajery. Oglądałem różne zestawy, niestety się na tym nie znam, więc czekam na propozycje. Jeśli 3000 zł to za mało na coś sensownego to mogę ew. jeszcze coś dołożyć, sprzęt ma długo służyć, nie chcę kupować “badziewia”.

Edited by Ksar666
Posted (edited)

7.1 za duzo. Z kolumn polecam cos z tagi- swietny stosunek jakosc/cena. Sam mam f-80 na frontach, center c-40 i sub z polka. Amp wedle uznania, ja mam marantza 1402

Sent from my X909 using Tapatalk

Edited by deadmau52
Posted

Ja w Twojej sytuacji zainwestowalbym w:

1. Porzadne glosniki na przod (stereo),

2. Reszta czyli centralny, sub, tylne moze byc ciut slabsze,

3. Ampli koniecznie z separowana sciezka stereo, ktora omija wszystkie procesory dzwieku. M.in. Onkyo TX-NR809 ma tak zrobione. Ustawiasz tryb direct i masz czysty sygnal pod stereo.

Posted (edited)

Ale sub też by mógł być lepszy bo lubię niskie dźwięki. Wstawiłby ktoś gotowy zestaw?

Swoją drogą ten amplituner Onkyo TX-NR809 jest jednak trochę za drogi. : <

Taki zestaw mogłby być? Marantz NR1402 i Taga Harmony TAV-306+TWS 90 v.2 5.1 set

Edited by Ksar666
Posted (edited)

Powiem tak: za 3 kPLN to będzie finalnie kupa. Bo ani nie spełni do końca oczekiwań w kinie a w stereo będzie maksymalnie do bani.

Szukaj używek, jak podpowiadałem- coś na przód przyzwoitego, ale na to policz na używkę jakieś 1-1,5 kilo PLN za parkę.

Dorzucisz suba, centralny oraz efektowe na tył i wyjdzie kolejne 2 kilo PLN (też używki).

Na ampli już brakuje. Można znaleźć ciekawe używki, ale niekoniecznie spełnią wszelkie oczekiwania.

Ewentualnie pozostaje jakość marketowa, która rzadko dobrze brzmi, zwłaszcza w muzyce.

A już na pewno w stereo nie sprawdzą się zestawy głośników za tysiąc czy półtora tysiąca plnów.

Masz polskiego producenta ale już komplet głośników przekracza budżet:

http://melodika.pl/pl/kolumny-glosnikowe

Uwierz mi, nie ma co oszczędzać, ja same głośniki kompletowałem ponad pół roku (kino robione na KEF z serii IQ, tylko sub z serii C). Ampli w 2008 r. kosztował 1,5 kilo, głośniki w sumie prawie 7 tysięcy....i się kurzą. Ale za to cały czas mogę włączyć stereo i naprawdę muzyka gra.

A co do setu TAGa Harmony- niejedne słuchawki, wcale nie z najwyższej półki, są droższe od tego zestawu 5.1 więc sam sobie odpowiedz na pytanie czy to jakoś gra.

Edited by hafis
Posted

W sumie mam jakies kenwoody (głosniki). Moze kupilbym najpierw jakis lepszy amplituner za 2-3k a potem dokupil kolumny?

Posted

W sumie mam jakies kenwoody (głosniki). Moze kupilbym najpierw jakis lepszy amplituner za 2-3k a potem dokupil kolumny?

I to jest najlepsze rozwiązanie.

Posted

Już proponowałem- wyższe modele Onkyo, w sumie z kilku powodów:

1. Moc na każdy kanał w miarę spora. Wiem, wiem, szczytowa, liczona dla jednej końcówki, ale też sam sprzęt pobiera troszkę prądu, więc moc nie jest do końca udawana,

2. Izolowany tryb direct dla stereo. Ominięte wszystkie procesory dźwięku, co zapobiegnie jego degradacji.

Dawno się nie rozglądałem za ampli, więc nie do końca wiem co teraz na topie...

Posted

Hafis, moim zdaniem przeginasz troszke. Nie pd razu rzym zbudowano. Niech kupi do 3patykow, a pozniej jesli bedzie mu brakowalo jakosci to zmienial bedzie. Tak samo jakby glupota bylo kupowanie np renault laguna, tylko dozbierac trzeba do mercedesa klasy c.

Sent from my X909 using Tapatalk

Posted (edited)

Mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam 2 Altusy 75. Czy opłaca się wkładać pieniądze w renowacje i podłączyć je na stereo?

Edited by Ksar666
Posted

Nie opłaca się , daj spokój szkoda kasy , ampli fajny ma sporo mocy , warto jakieś porządne kolumny do niego dopasować .

Posted

Jeśli chodzi o kino domowe to polecam zestaw stx kd-200 7.1 Gwarantuje pełną satysfakcje z zakupu. Sam posiadam te kolumny i jestem z nich bardzo ale to bardzo zadowolony, dlatego chwale się nimi gdzie moge i zachceam do nich, bo są naprawde watre uwagi. Kazdy chce mieć dobry sprzet w domu używać go jak najdłużej, albo poprostu nim chwalić gdy przyjda goście. Polecam !

http://stx.pl/category/kolumny-kino-domowe-system-7-1

• 2 weeks later...