tybysh Posted November 14, 2013 Author Report Posted November 14, 2013 Na head-fi facet, który ma masę opków twierdzi, że warto. W naszej sieci też są pozytywne opinie. Jak to gra na tle lepszych opa to pytaj mikołaja612, on chyba testował Quote
mikolaj612 Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 Patryk MUSES może wygląda średnio, ale brzmieniowo odstawia praktycznie całą stawkę, sam się dziwię ale tak jest. A wnętrze E09K to masakra, tona SMD. Ja miałem wszystkie MUSES w domu Quote
tybysh Posted November 15, 2013 Author Report Posted November 15, 2013 (edited) Super...wydałem 20zł na zestaw śrubokrętów torks i oczywiście co się okazało? Rozmiarowo T6 pasuje, ale śrubki są tak mocno wkręcone, że nie jestem w stanie ich nawet ruszyć, po przekroczeniu pewnej granicy śrubokręt się ześlizguje w środku, nie ma szans, że to odkręcę tymi ****ianymi torksami...Do tego doczytałem, że E09k nie ma socketa dip8 (chyba użytkownik evil kurumma czy jakoś tak [przepraszam, czytałem w pracy] o tym pisał). Jedyne rozwiązanie to takie, w którym pakuje E09k, wysyłam do mikołaja612, on mi to rozkręca, wlutowuje muses8820, które do mnie w przyszłym tygodniu przyjedzie, i robi zdjęcia Nie polecam zestawu śrubokrętów "Prosonic Electronic SCREWDRIVER SET 5209#", zmarnowana kasa, nie ma szans na ruszenie choćby minimalnie śrubki w E09k... Edited November 15, 2013 by tybysh Quote
tybysh Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 Panowie - mikołaj612 zmienił mi opa2134 na AD8066 i ta zmiana jest na plus, przynajmniej mi się tak wydaje, przez 2tygodnie nie słuchałem opa2134. Natomiast nic lepszego nie opłaca się tam wstawiać, na auxIn mam MUSES8820 i porównuje go z AD8066, które mam na docku (e07k zdokowane a dodatkowo idzie kabel z wyjścia słuchawkowego e07k do wejścia auxIn w E09k, więc przełączam się między AD8066 a MUSES8820 jednym przełącznikiem bez przerywania muzyki). Stwierdzam absolutny brak jakichkolwiek, nawet najmniejszych różnic w dźwięku, jakby AD8066=MUSES8022, i to nie jest mój jakiś wymysł czy głuchota. Scena pozostaje dokładnie ta sama, bas jest identycznej barwy, faktury i siły, reszta pasma też jest identyczna. Gdyby nie ciche pyknięcie przy przełączaniu między auxIn a dock to mógłbym przełączać się między opkami 60 razy na minutę a i tak każdy by myślał że słucha tylko jednego op-ampa. Wnioski? Nie wiem sam. Mikołaj twierdzi, że z fioo się więcej nie wyciągnie. Mnie jakoś nie przekonuje to stwierdzenie, bo jakaś różnica między muses powinna być słyszalna. Jako że się nie znam a swoją ocenę opieram wyłącznie o to, co słyszę - jeżeli czujecie potrzebę wsadzenia do E09k czegoś lepszego to ja Wam to odradzam. Zdjęć nie ma - nie mam jak rozkręcić E09k. Quote
Zares Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 AD8066 to fajny opek, jak ja porównuję z LO i bez LO, to zdecydowanie lepiej jest bez LO (z AD8066 jako pre-amp), o wiele lepsza scena, bas lepszej tekstury, głębszy, silniejszy, lepsze wysokie. Tybysh, jesteś pewien, że bas ten sam w MUSE i w AD? AD8066 ma dość charakterystyczną teksturę basu. Choć ja mało OPków słyszałem, więc nie mam za bardzo wiedzy. Quote
tybysh Posted December 1, 2013 Author Report Posted December 1, 2013 W moim przypadku muses jest identyczny w każdym aspekcie, dosłownie jak gdyby w Korei wykupili fabrykę AD8066, przemalowali i sprzedawali po wyższej cenie Ale jak w innym ampie to wygląda to nie wiem. Quote
mikolaj612 Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 Technicznie to dwa inne układy, ale najlepiej oceniać na tanim i niezbyt sensownym wzmaku Po drodze po tym muses są jeszcze 3 opampy. Quote
Zares Posted December 1, 2013 Report Posted December 1, 2013 (edited) Przecież temat o FiiO, to oceniam jak gra na FiiO. Nie każdego stać na DACi/AMPy za 1000zł+ Edited December 1, 2013 by Zares 1 Quote
tybysh Posted December 9, 2013 Author Report Posted December 9, 2013 Mała rada dla rozbierających - najlepiej mocno ścisnąć E09k między udami i wtedy kręcić torksem, wtedy można łatwo odkręcić. Jak się już odkręci tył i przód to należy zdjąć pokrętło potencjometru. Pod nim jest śruba, nie wiem czym to można odkręcić, mi się udało palcami. Jak już się zdejmie przedni panel - trzeba zabrać się za odczepienie doka. Polecam od góry ampa podważyć doka płaskim śrubokrętem. Ja jednak temat z mojej strony uważam za zamknięty, zbudowałem sobie stacjonarnego CMOYa, włożyłem tam muses8820, na bieżąco będę ulepszał go. Na dzień dzisiejszy używam swojego ampa, E09k zostaje tylko i wyłącznie do napędzania głośników. Quote
Recommended Posts