Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Panowie, spokojnie, włączcie sobie Boba Marleya na rozluźnienie :)

Według mnie autor tematu wyraził się jasno - chce słuchawki do kwoty 1500zł, nic nie podał o reszcie sprzętu więc można mu polecić zarówno cały zestaw do 1500zł ale także podać kilka typów ciekawych słuchawek do tej kwoty, bez uwzględnienia reszty sprzętu. Mając wytypowane 2-3 modele słuchawek można już sobie szukać informacji na ich temat w internecie, z czym dobrze grają itp :)

Edited by tybysh
Posted

Ja sobie nic nie muszę rozluźniać. Ja po prostu rozumiem, dlaczego ludzie piszą PW do nieznanych sobie osób z prośbą o radę. W tematach panuje tak potworny bałagan informacyjny, że nie da się nic wartościowego wyłapać.

Posted

Jeszcze gorzej jak ktoś uzna za wartościową informację zdanie kogoś, kto z danym sprzętem nie miał na żywo do czynienia, a już na pewno go nigdy nie słuchał.

• Like 1
Posted

Jeszcze gorzej jak ktoś uzna za wartościową informację zdanie kogoś, kto z danym sprzętem nie miał na żywo do czynienia, a już na pewno go nigdy nie słuchał.

O to właśnie mi chodzi. Nagłośniej na forum krzyczą Ci, którzy słyszeli w życiu raptem kilka sprzętów. Za nic mają zdanie tych co zęby w tym biznesie zjedli.

Posted

Przeczytałem wątek i wydaje mi się, że Fatso ma tu rację. Facet nie chce mieć kompletowanego toru ani planowanego budżetu, bo na to ma osobne środki. Tutaj pytanie było proste - jakie słuchawki za 1,5 kafla. W zasadzie to i post tybysha ma tutaj coś w sobie prawdy, bo też nagminnie widzę HP100 polecane na prawo i lewo, także nie dziwię się jego wątpliwościom. Nie żebym krytykował te słuchawki, bo szczerze jeszcze ich nie testowałem, więc wolę w ich temacie nie zabierać zbytnio głosu, ale w takim budżecie par spełniających wymagania jest więcej niż tylko niby HP100 i D600.

Fajnie sie klociciem, ale za bardzo nie uzyskalem pomocy ;]

Z tego co widzę po odpowiedziach Ci udzielonych - uzyskałeś (pomijając stworzony tu dodatkowo burdel).

Posted

W moim poście nr #7 poleciłem temat gdzie wymienione są chyba wszystkie najważniejsze modele w tym przedziale cenowym.

Posted

W tym temacie od jd1210 podane słuchawki nie przekraczają 1000zł, za 1500zł to już można wyrwać nowe Sennheisery HD650 np. lub coś podobnej klasy (hd650 przesłucham dopiero w przyszły piątek, słyszałem że są mocno przecenione, no ale jednak jest to półka cenowa, o którą pyta autor tematu).

Posted

W tym temacie od jd1210 podane słuchawki nie przekraczają 1000zł, za 1500zł to już można wyrwać nowe Sennheisery HD650 np. lub coś podobnej klasy (hd650 przesłucham dopiero w przyszły piątek, słyszałem że są mocno przecenione, no ale jednak jest to półka cenowa, o którą pyta autor tematu).

Ale czy tak ważna jest ta półka cenowa, koniecznie muszą to być słuchawki za 1500zł, a jeśli się nie spodobają.

Bo jeśli zależy tylko na wydaniu kasy to brać Denon AH-D600

Kwota jest spora więc myślę że powinien udać się gdzieś na odsłuch i sam wybrać.

Posted (edited)

Kasa nie gra tylko słuchawki. Autor chciał jakieś typy, ja napisałem HD650, ktoś inny napisał ponad 2x tańsze HP100 itp. Zakładam, że autor to osoba rozumna i poczyta o wspomnianych modelach i w razie możliwości przesłucha, przecież nawet nie wiemy jakiej muzyki on słucha. Wy założyliście z góry, że HD650 odpadają bo nikt o nich nawet nie wspomniał. Jak grają to jeszcze nie wiem, ale kolega je ma i bardzo je chwali względem poprzednich HD600 :)

Edited by tybysh
Posted

Ja pominąłem HD650 właśnie dlatego, że nie wiem jakie źódło. One nie zagrają ze wszystkiego i z wszystkim. Za to HP100 i AH-D600 tak. Lepiej polecić bezpiecznie.

Wiesz, do 1500 plnów słuchawek jest pewnie kilka tysięcy modeli. Ja z tego przedziału słuchałem pewnie kilkudziesięciu modeli. A i to i tak odsetek :P Miałem i HD650 i HP100 - różnica w cenie wynika tylko i wyłącznie z marki. SQ jest na równie wysokim poziomie. O wyborze jednych lub drugich zadecyduje gust.

Posted

Autor tematu nie pisze czy to jego pierwsze słuchawki, jeśli tak to bezpieczniej polecić HP100 i AH-D600 czy Audio Technica ATH-HM50.

Posted

Co do HP100 to ich nie kupiłem właśnie dlatego, że ta recenzja:

http://audioivoodoo.blogspot.com/2013/06/sound-magic-hp100-czyli-jak-wazny-jest.html

mnie przestraszyła, myślałem że nie ze wszystkim zagrają dobrze. Wybrałem słuchawki w podobnej cenie, też podobno wymagające, ale nawet na byle czym dt150 zagrają w miarę ok, na lepszym będą błyszczeć. HP100 w ciemno się bałem.

Tor jest ważny jak i słuchana muzyka. Sam mam na koncie zdyskredytowanie HD600 jako słuchawek gorszych od superluxów HD330 ;) No ale jak HD600 miały dobrze zagrać z Fioo? No właśnie.

Dlatego ten temat to śmietnik, faktycznie autor mógł trochę więcej napisać, a tak to tylko zgadujemy.

Abstrahując od offtopu, poniżej moje typy:

-Sennheiser HD650

-Mad Dogi z alpha padami https://www.mrspeakers.com/MrSpeakers-Mad-Dog-Alpha-Pad-Fostex-T50RP-headphone

Mad dogów to już w życiu nie będę miał jak przesłuchać, ale gdybym miał kupować znowu słuchawki w ciemno to bym raczej się nad nimi zastanawiał.

To są moje propozycje, więcej nie piszę bo uważam, że autor tematu mógłby łaskawie dopisać coś od siebie, ukierunkować tą dyskusję na odpowiednie tory.

Posted

Do 1500zł są Audio Technica A900X w kraju albo nawet A2000X w Japonii, zjadają HP100 (wiem co piszę), Shure SRH940 też wypadają lepiej w brzmieniu, gorzej trochę z wykonaniem.

Posted

3/4 wypowiadajacych sie nie słyszała jeszcze słuchawek, które poleca - pieknie.

Inni odradzają słuchawki polecane przez np Fatso, chociaz tez ich nie słyszeli - rewelacja.

Jeszcze inni strzelają, że w ciemno to by teraz kupili to czy tamto - extra.

• Like 2
Posted

http://audioivoodoo.blogspot.com/2013/06/sound-magic-hp100-czyli-jak-wazny-jest.html

mnie przestraszyła, myślałem że nie ze wszystkim zagrają dobrze. Wybrałem słuchawki w podobnej cenie, też podobno wymagające, ale nawet na byle czym dt150 zagrają w miarę ok, na lepszym będą błyszczeć. HP100 w ciemno się bałem.

Tor jest ważny jak i słuchana muzyka. Sam mam na koncie zdyskredytowanie HD600 jako słuchawek gorszych od superluxów HD330 ;) No ale jak HD600 miały dobrze zagrać z Fioo? No właśnie.

Dlatego ten temat to śmietnik, faktycznie autor mógł trochę więcej napisać, a tak to tylko zgadujemy.

-Sennheiser HD650

-Mad Dogi z alpha padami https://www.mrspeakers.com/MrSpeakers-Mad-Dog-Alpha-Pad-Fostex-T50RP-headphone

Mad dogów to już w życiu nie będę miał jak przesłuchać, ale gdybym miał kupować znowu słuchawki w ciemno to bym raczej się nad nimi zastanawiał.

To są moje propozycje, więcej nie piszę bo uważam, że autor tematu mógłby łaskawie dopisać coś od siebie, ukierunkować tą dyskusję na odpowiednie tory.

Zgadza się, bez dodatkowych informacji od autora to tylko robimy offtop.

Można wymienić kilkadziesiąt modeli i tak to nie wiele wnosi.

Równie dobrze można wyszukać według cen na Skąpcu czy Ceneo.

Posted

-Sennheiser HD650

Akurat DT150 to są słuchawki, do ktorych tor dobierałem dobrą chwilę, zanim dźwięk zrobił się "słuchable" nie mówiąc o tym, że nie osiągnąłem nigdy sytuacji w której byłbym w pełni zadowolony z efektu.

Posted

@JD jakość grania to jakość grania, ale jest też charakter i klasa dźwięku. Jakbym miał słuchać metalu na HP100 to chciałbym w zestawie dostać jeszcze żyletki co by się długo nie męczyć. Wymieniłem je na D600 i uwierz... nie chodzi tylko o firmę, ale też o sam dźwięk do którego warto dopłacić. Z pewnością znajdą się amatorzy grania HP100, którzy jeszcze jakiś wyszukany tor do nich znajdą. W swojej cenie (ok.500zł) są naprawdę fajne. Ale do 1500zł nie są one w żaden sposób najlepszym wyborem, tym bardziej do metalu.

Do tej kwoty jest teraz dużo słuchawek, które nawet nie potrzebują jakiś wyszukanych torów. D600 mają moją rekomendacje. Świetne są do wszystkiego, mega wygodne i nie potrzebują jakieś kosmicznego sprzętu aby zagrać dobrze.

DT-990pro do metalu jak najbardziej. HD650 już słabiej.

DT-150 nie są porównywalne do wymienionych modeli.

• Like 1
Posted

DT-150 nie są porównywalne do wymienionych modeli.

Czyli uważasz dt150 za najgorsze słuchawki z tego tematu? Wg mnie metal brzmi na nich świetnie.

Posted

W przypadkowo dobranym torze DT150 są nieciekawe, lepiej wybrać coś, co gra conajmniej dobrze z "byle czego" jak wspomniane HP100, k550 czy HM5 od Brainwavza. Ja wolę te ostatnie od wspomnianych wcześniej, ale nie dlatego, że są lepsze, tylko z powodu preferencji, które też są różne. Nic człowiekowi po sluchawkach nawet za 5 tysięcy, jeśli nie trafi się w preferencje. Z tego właśnie powodu, cena która jest w pewnym stopniu wyznacznikiem jakości, a przynajmniej powinna być, nie do końca ma znaczenie.

Jeśli jest się na początku drogi, to nie ma sensu kupować słuchawek za ponad 1 kpl, najpierw należy doświadczalne dowiedzieć się, jakiego brzmienia oczekujemy, potem czytać, czytać i testować. A na koniec kupić.

Większości "polecających" w tym wątku, jako wujek dobra rada radzę to samo, najpierw wyrobić sobie zdanie na jak największej liczbie słuchawek, a potem polecać. W innym wypadku nie polecać wcale... chyba, że tak bardzo zależy Wam na nabiciu postów. Niestety pisanien głupot nawet na forum szacunku się nie zdobywa, tak jak i liczbą postów, za którą nic nie stoi.

Guest Barthuss
Posted

W przypadkowo dobranym torze DT150 są nieciekawe, lepiej wybrać coś, co gra conajmniej dobrze z "byle czego" jak wspomniane HP100, k550 czy HM5 od Brainwavza. Ja wolę te ostatnie od wspomnianych wcześniej, ale nie dlatego, że są lepsze, tylko z powodu preferencji, które też są różne. Nic człowiekowi po sluchawkach nawet za 5 tysięcy, jeśli nie trafi się w preferencje. Z tego właśnie powodu, cena która jest w pewnym stopniu wyznacznikiem jakości, a przynajmniej powinna być, nie do końca ma znaczenie.

Jeśli jest się na początku drogi, to nie ma sensu kupować słuchawek za ponad 1 kpl, najpierw należy doświadczalne dowiedzieć się, jakiego brzmienia oczekujemy, potem czytać, czytać i testować. A na koniec kupić.

Większości "polecających" w tym wątku, jako wujek dobra rada radzę to samo, najpierw wyrobić sobie zdanie na jak największej liczbie słuchawek, a potem polecać. W innym wypadku nie polecać wcale... chyba, że tak bardzo zależy Wam na nabiciu postów. Niestety pisanien głupot nawet na forum szacunku się nie zdobywa, tak jak i liczbą postów, za którą nic nie stoi.

Słusznie Szwagiero :)

DT-150 użytkowałem z powodzeniem 5 lat w torze symetrycznym ze wzmacniaczem robionym pod nie specjalnie. I były świetne. Lepsze niż większość dynamicznych słuchawek których słuchałem.

Gra zawsze cały zestaw, nie pojedynczy element. I trzeba dobrać właśnie cały zestaw, tutaj można się sugerować luźno doświadczeniami różnych słuchaczy ale zawsze samemu lepiej sprawdzić.

Posted

DT-150 do metalu mogą być świetne, ale tak jak przedmówcy stwierdzili potrzebują one odpowiedniego sprzętu towarzyszącego, nie chodzi nawet o jego jakość, a o dostrojenie. Miałem wzmak Pana Kuleszy pod nie i razem to rzeczywiście mogło zagrać. Moim zdaniem również lepiej wziąć coś co od razu gra lepiej - np. takie HM5.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy