Jump to content

Fiio E11 Kilimanjaro + touch 4g + AKG k272 hd = ?

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak w tytule, mam iPoda touch 4g - czyli neutralne/chłodne granie i AKG k272 hd, które też są analityczne i mało kolorowo grające. W domu używałem starego dobrego wzmaka Sony, którym ocieplałem sobie brzmienie i wypadało to zadowalająco. Teraz w tygodniu będę poza domem a na weekend wracał i nie widzi mi się transportowanie za każdym razem wzmaka, więc pomyślałem o kupnie jakiegoś przenośnego słuchawkowego. Znalazłem Fiio E11 Kilimanjaro, jako przenośne i niedrogie rozwiązanie poroblemu. Wyczytałem w recenzjach, że to właśnie dla takich odbiorców ze zbyt chłodnym zestawem. A wy co myślicie, ktoś słuchał takiego zestawienia? Nie jestem bassheadem, ale sam iPod plus te słuchawki zwyczajnie grają za chłodno i czasem też cicho i ostro. A może polecacie coś innego w okolicach dwóch stówek?

Edited by tomasztomasz
Posted

Jak ma być cieplej to nic innego, w neutralnych/ciepłych zestawach zamula dźwięk, ale w tym przypadku będzie ok.

• Like 1
Posted (edited)

Cieplej, cieplej. Chociaż nie mam możliwości odsłuchu, to myślę, że jak dam bass gain na 1 to powinno być bardziej muzykalnie, a jednocześnie nie zamuli bardzo miłej średnicy tych AKG. Chyba spróbuję tego FiiO, ma dobry build quality z wytrzymałym potencjonometrem i batkę, którą można łatwo wymienić. Na wzmaku właśnie zawsze słucham tego zestawu z eq. flat na ipodzie i podkręcając trochę doły na ampie - wtedy ładnie się wszystko wyrównuje, tego właśnie chciałbym z Fiio.

Edited by tomasztomasz
Posted (edited)

Czy ja wiem? Brzmienie tych mi odpowiada, czasem jest trochę mało bassu, ale można go podbić i wtedy pozostaje bardzo szybki i dokładny. Do tego podobają mi się szczególnie w vocal jazzie, gdzie głosy solistów są oddane przepięknie. W muzyce elektronicznej też ładnie separują i dają przestrzeń w której mogą dokładnie wskazać poszczególne sample. Podobają mi się też bardzo czyste tweety np. talerze brzmią naturalnie i soczyście. Myślę, że jak upgrade to już na wyższą klasę z dobrym wzmacniaczem typowo do domu, ale na to przyjdzie czas i pieniądze, jeszcze o tym nie myślę. Taki "marginalny" upgrade nie ma chyba sensu, skoro jestem zadowolony z tych. Sygnatura dźwięku słuchawek AKG nie każdemu odpowiada, ale ja sobie cenie ich neutralność, chociaż marne mp3 są od razu do wyj.ebania, bo straty kompresji widać jak na dłoni :D

Edited by tomasztomasz
Posted

Wierzę na słowo, ale poważny upgrade z nowym wzmakiem teraz odpada, bo mam dużo wydadków i możliwe, że pojadę na wymianę do Norwegii. Powiedzcie tylko ostatecznie czy mam brać tego Fiio, czy może coś innego.

Posted

Żeby nie było niejasności, mi chodziło żeby pieniądze przeznaczone na wzmacniacz dołożyć do tych ze sprzedaży słuchawek i kupić nowe słuchawki :P

słuchawki>>>źródło>wzmacniacz>>>>>>>>>>>>>>kable