Jump to content

Recommended Posts

Posted

Odkurzę trochę - polecam zapoznać się z wydawnictwem Verve Jazz Masters - najlepsze perełki z jednej najlepszych jazzowych wytwórni płytowych. Jest tego 60 płyt i jest to cudowna historia jazzu. Łatwo znaleźć spis i potem posłuchać przykładowych kawałków np na YT w celu obadania "czy to mój klimat". Mój osobisty faworyt - nr 44 - Clifford Brown to czysty geniusz trąbki.

Podrzucę też może coś raczej mało znanego - Brazilian Jazz Quartet z płytą Coffe and Jazz chyba z 1954 - jedna z moich ulubionych płyt jazzowych ever.

Ale jeśli chodzi o początek przygody z jazzem to może faktycznie nie zaczynać aż od takiej klasyki bo może znudzić - może warto wdrażać się powoli. Polecam na początek np Molly Johnson, jej odkrycie było dla mnie rewelacją, moim zdaniem jest świetna na wejście w świat jazzu (trochę jakby krok lub dwa bardziej jazzowo niż wczesna koncertowa Norah Jones).

• Like 2
  • 2 months later...
Posted

Jeszcze ciepłe i do kupienia za dwie dyszki :)

Nasze chłopaki :)

• 3 weeks later...
Posted

Komuś obił się o uszy debiut Nira Feldera? ;)

Niestety na YT dostępność znikoma i mojego ulubionego utworu z albumu nie ma, ale co tam...

nie ale już słucham, który utwór? Album jest na deezerze

• 2 weeks later...
Posted (edited)

bilety jeszcze są, ja mam trochę bliżej ale do roboty idę :/

Edited by hibi
  • 2 weeks later...
Posted

Tvp kultura koncert live.

Wysłano z .. przez Tapatalka.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

propozycja deezera - za to takie serwisy są "kochane"

3:05 słyszycie ten pomruk basu - ale nisko :)

3:35 :)

Edited by hibi
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...