all999 Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 Polećcie proszę jakieś oprogramowanie na maca służące do zgrywania cd audio do flaca. Z dostępem do bazy tagów i edycją okładek. Quote
all999 Posted August 18, 2013 Author Report Posted August 18, 2013 Dziękuję, jaki "compession level" warto ustawić? Quote
all999 Posted August 18, 2013 Author Report Posted August 18, 2013 Ma to jakieś znaczenie dla jakości? Quote
Fatso Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 nie, ale jakoś tak daje z przyzwyczajenia Quote
GigereE Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 Od siebie dorzucil bym jeszcze XLD - ktory to subiektywnie lepiej sie sprawdza, szczegolnie z porysowanymi plytami. Max jest za to bardziej user friendly. 1 Quote
all999 Posted August 18, 2013 Author Report Posted August 18, 2013 Od siebie dorzucil bym jeszcze XLD - ktory to subiektywnie lepiej sie sprawdza, szczegolnie z porysowanymi plytami. Max jest za to bardziej user friendly. I chyba mamy zwycięzcę, dzięki:) Quote
misiekkb Posted August 18, 2013 Report Posted August 18, 2013 Od siebie dorzucil bym jeszcze XLD - ktory to subiektywnie lepiej sie sprawdza, szczegolnie z porysowanymi plytami. Max jest za to bardziej user friendly. I chyba mamy zwycięzcę, dzięki:) Zgadzam sie XLD. Fakt ze baza nie jest tak obszerna jak np iTunsa i bardzo czesto muze recznie tagowac ripy, ale za to wybor formatow i ustawien ich jest bardzo duzy. Quote
all999 Posted October 11, 2013 Author Report Posted October 11, 2013 XLD rządzi, ale zastanawiam się nad jednym. Mam trochę albumów we flac bez okładek, chciałbym je wgrać w tagi. Mogę to zrobić w XLD? Quote
misiekkb Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 nie bardzo, chyba ze chcesz je zripować na nowo, tak dodać tylko okładki do albumów bez ripowania nie da się w XLD. Jaki będzie skutek ripowania flac do flaca, na ile się zmieni jakość dźwięku? Ja tam nie słyszę różnicy jak zripuje flac w cue na odzielne tracki we flacu. Quote
all999 Posted October 11, 2013 Author Report Posted October 11, 2013 Znalazłem taką opcje. 1. W opcjach wybieram File -> Open Folder As a Disk 2. Tu można pobrać metadane albumu, edytować je i dodać okładkę 3. Teraz tam gdzie normalnie przy płycie CD jest "Extract" jest opcja "Transcode" 4. Po tej operacji mam prawidłowe tagi razem z okładkami Zastanawiam się tylko czy nie tracę nic na jakości, choć przerabianie albumu trwa około minuty, dwóch więc nie wiem czy on rusza pliki audio. Quote
misiekkb Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 Rusza audio, gdyż wziołem tak jak napisałeś i mi zrobił m4a z flaców, gdyż taki profil miałem wchodząć do XLD ustawiony Quote
all999 Posted October 11, 2013 Author Report Posted October 11, 2013 (edited) A ile czasu przerabiał Ci album, pamiętasz? Na chłopski rozum nie musi przecież przerabiać pliku, tylko dodać informacje. Ale z drugiej strony słowo "transcode" sugeruje coś innego. Edited October 11, 2013 by all999 Quote
misiekkb Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 jakas minutę, tylkoto był singiel. Stworzył mi z flaców m4a tak jak napisałem Quote
all999 Posted October 12, 2013 Author Report Posted October 12, 2013 W moim przypadku, plik przed i po waży tyle samo i ja nie słyszę różnicy. Jest jakiś prosty program do analizy plików audio na maca? Quote
misiekkb Posted October 12, 2013 Report Posted October 12, 2013 (edited) Ważyć to może ważyć tyle samo jeśli jest zachowany ten sam kodek i podobne ustawieniu kompresji. Stwórz jakis inny profil z innym formatem, albo daj większą kompresję i weź go jako domyslnie, to Ci zmieni format.A co do programu to jest darmowy Audacity, tylko że on Ci może nie przyjąć flacka, jak większość programów audio, gdzie tylko natywne formaty systemu bierze, a flac nie jest natywnym, to nie wave czy aiff. Edited October 12, 2013 by misiekkb Quote
misiekkb Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Trochę podepnę się do tematu chodzi mi o rip/konwersję do ogg. XLD odpada, gdyż mój dap czyta, bądź nieczyta losowo utwory przekonwersowane przez XLD. Audacity też, ponieważ po przekonwersjowaniu 24 bitowych utworów i puszczeniu ich player się zawiesza i tylko twardy reset pomaga. Jakieś propozycje, nie obchodzą mnie okładki, taki żeby było możliwość ręcznego wpisania, bo tak żeby pobierał automatycznie z internetu z poprawną stroną kodowania to na to nie liczę, jak playery mają z tym problem? Nie interesują mnie płatne, gdyż tutaj wiem że z Fidelii każda konwersja jest prawidłowa. Quote
paatos Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Ja bym raczej szukał przyczyny dlaczego Player czyta losowo pliki ogg ;-) Quote
misiekkb Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Źle się trochę wyraziłem z tym losowo. Chodzi o to że konwersję na ogg dap może odczytać albo nie odczytać, a nie o to że raz utwór czyta, a raz utwór nie czyta. Problem jest w tym że każdy program dodaje jakieś swoje rzeczy od siebie przy konwersji i dlatego jest problem, przy ripie z CD do ogg nie ma żadnego problemu, podczas, gdy jeśli ten sam kawałek napoczątku zripuje do flaca, później konwersję zrobie do ogg to wtedy, albo przeczyta albo i nie przeczyta, podczas gdy jakbym zripował do wava i później do flaca, to nie ma żadnego problemu z odczytaniem. Quote
paatos Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 Zaczałbym od szukania problemu w odtwarzaczu - nie napisałeś jaki. Być może okładka w tagach? Z doświadczenia wiem, że niektóre odtwarzacze nie czytają np. mp3 z okładkami w pliku (głównie samochodowe). Quote
misiekkb Posted March 22, 2014 Report Posted March 22, 2014 odtwarzacz Monolith MX7000. Więć nie ma co szukać dlaczego odtwarzacz, gdyż się nie znajdzie tego, a po drugie dokładnie napisałem że jest to loteria z flaca czy odczyta czy nie, nawet jak to bedzie mój rip tym samym programem. I nie jest to okładka, ponieważ nie dodaje tej głupoty. Quote
Recommended Posts