Jump to content
Letnia Promocja (HiFiPRO / MP3Store ) PRZYGOTUJ się na Wyjazd z ULUBIONĄ MUZYKĄ ×

Recommended Posts

Posted

Witam!

Odrazu napisze, że teraz używam Sansa Clip+ i AKG K414P. Muzyki jakiej słucham? Różnej, głównie elektronicznej, trochę ambitniejszego rapu ;p

A teraz do sedna. Obecnie przebywam w USA (także koszta przesyłki odpadaj), a że sprzęt w większości tutaj jest tańszy to postanowiłem sobie co nie co zprezentować. Jakiego mp3 playera możecie polecić tak do 250-300$. Myślałem o Ipodzie nano/touch. Nano 7G 16 na amazonie jest za 180$. Ipod touch 4G 16gb 180$ (32gb 206$), Ipod touch 5G 16gb 215$ (32gb 280$). Może ktoś mi powiedzieć jak w praktyce wyglądają różnice między Touchem 4G a 5G? Wiem jedynie to że 5G ma lepszy procesor, lepszy aparat.

Jakiej alternatywy dla Ipoda mógłbym poszukać?

Co do słuchawek to nie mam pojęcia jaki model... Myślałem o Beats by dr. Dre (ok. 180$), ale troche drogo. Z obecnych jestem zadowolony, tylko przy dłuższym słuchaniu męczą trochę uszy. Szukałbym nausznych, zamkniętych z dobrą izolacją i dobrym bassem dla okularnika :D

Mam jeszcze jedno pytanie. Używa/używał ktoś Spotify na Ipodzie touch?

Wielkie dzięki!

Pozdrawiam!

Posted

Po pierwsze omówię sprawę playera. Do 300$ (~950zł) spokojnie kupisz grajka z wyższej półki (min. Fiio X3), ale chyba nie o taki sprzęt Ci chodzi. Uniwersalną propozycją wydaje się Sansa Clip +, ale jeżeli masz już trochę więcej, niż 60$, to warto rozejrzeć się za czymś mocniejszym i lepszym. Tutaj polecę multimedialny kombajn za nieduże pieniądze - iPod Touch 4G. Gra ciemno, ciepło i z bardzo przyjemnym bassem. Wręcz idealny moim zdaniem grajek pod CAL! do muzyki, której słucham. Na szczęście nie trzeba na niego wydawać ceny sklepowej, bowiem bardzo zadbane odtwarzacze można wyrwać na rynku wtórnym (u nas allegro, lecz na amazonie/ebayu też się znajdzie) za 300-400zł (90-130$) z 16/32GB pamięci flash.

Także temat odtwarzacza masz omówiony i zostaje Ci (jeżeli dobrze zrozumiałem) 300$ na słuchawki. W zupełności wystarczy na dobrej jakości nauszniki, a nawet i wzmacniacz jeżeli będzie na takowy potrzeba. Moją propozycją będzie tutaj AKG K550 + FiiO E07K, czyli w sumie idealnie zmieścimy się w budżecie, a Ty otrzymasz bardzo ciekawy połączenie. Chyba, że wolisz połączenie bardziej portable, wtedy lepiej wybrać polecane między innymi przez Lorda Raydena Beyerdynamic T50p, jednakże musiałbyś ich posłuchać z uwagi na to, iż nadają się raczej do lżejszej muzyki i nie każdemu przypadną do gustu. Na koniec zostaje także opcja z Denonami AH-D1100, których sam używam i mogę je szczerze polecić do Hip-Hopu, a one już nie potrzebują wzmacniacza dzięki czemu zostaje Ci parę dolarów w kieszeni na jakieś etui na iPoda/słuchawki.

Odnośnie Beatsów to nie będę się wypowiadał, powiem tylko tyle:

z12740729Q,Wszystko-wskazuje-na-to--ze-p

i uwierz mi na słowo, że nie chciałbyś ich usłyszeć. Nawet o niej nie nie pytaj na tym forum.

Posted

@up: Nie przesadzajmy, Beatsy grają jak grają ale aż tak źle jak niektórzy mówią nie jest. Fakt faktem Beatsy powyżej Solo HD są słuchable, takie Studio choć technicznie dźwięk raczej średni to basem ładnie potrafią zagrać. Co mi się najbardziej w nich podoba to wygoda i izolacja - na miasto akurat. Podobno Pro i Mixr grają naprawdę dobrze, choć nie sądzę żeby ich dźwięk był warty połowy ich ceny :P Skoro elektronika i rap, ja bym pomyślał nad jakimś iPodem Touch, którymiś słuchawkami od V-Moda + ew. wzmacniacz jakby Touch nie wyrabiał.

• Like 1
Posted

@up: Zależy kto czego oczekuje, nie słyszałem ani Philipsów ani Maxelli, ale czy to byłyby problem dla Beatsów? Duży ich problem(przynajmniej studio) to to że grają dosyć nierówno i trzeba by dosyć dobrze dobrać odpowiednie źródło. Podobno wyższe modele grają sporo lepiej od przeciętnych Studio, więc kto wie. Po prostu, jeżeli mam być szczery, gdyby ktoś mi dał Beatsy Studio czy wyższy do słuchania muzyki to bym się nie krzywił, szczególnie do muzyki której słucham. Oczywiście nie usprawiedliwiam tutaj ich wysokiej ceny, gdzie w tym budżecie zjedzą je pierwsze lepsze słuchawki, nie mniej nie lubię jak ktoś mówi że gra to jak kupa, bo słyszałem gorsze wynalazki(chociaż nie za 1000 zł :P). Nie poleciłbym ich osobiście nikomu, ale taki przeciętny kowalski który lubi spore ilości basu powinien się zadowolić. Muszę je zabrać od dziewczyny i spróbować podłączyć pod takiego Audiotraka Prodigy HD2 - ciekawe jakby zagrały, choć cudów nie oczekuje.

Posted (edited)

Mylisz się i to nawet bardzo. Polegasz na opinii przeczytanej gdzieś w internecie, pewnie w dodatku na forum fanboyów Betsów. Sam kiedyś, zanim poznałem, co to jest prawdziwa jakość dźwięku uważałem Bejtsy za ósmy cud świata właśnie dzięki marketingowi i cenie. No, bo jak to coś, co kosztuje tyle, co średni garnitur może grać inaczej, niż wspaniale? No, ale przyszło olśnienie i po przesłuchaniu Beatsów od studio przez wireless po solo HD. Żadne, powtarzam ŻADNE nie górowały nad CALami, które akurat miałem pod ręką. W porównaniu do SHP2700 uczestniczyły tylko Studio i bezapelacyjnie wygrały Philipsy. Mixrów nawet nie chce mi się specjalnie słuchać, bo i po nich oczekuję zawodu, ale jak pojawią się w iTerra, to chętnie porównam z moimi Denonami za 200zł. ;)

Edited by iDaft
Posted (edited)

Umiesz czytać? Nigdzie nie zachwalałem Beatsów to po pierwsze. Po drugie, stwierdziłem że do jakiegoś mózgotrzepa, prostej produkcji Afrojacka sprawdzą się dobrze, i chyba w końcu do tego te słuchawki zostały stworzone. A co do opinii z internetu, miałem je na głowie kilka razy, polecam przeczytać ostatnią linijkę mojego postu. I nigdzie nie napisałem że wychwalam te słuchawki. moim Shure 750 mogą co najwyżej podskoczyć ;) Co nie zmienia faktu że gdybym nie miał innych słuchawek pod ręką to czemu nie? Pusze sobie jakiś rap z niezłym bitem i przynajmniej basem się zadowolę. Może ja jestem bardziej optymistyczny, albo mniej wymagający ;) Teraz chętnie przetestowałbym któreś V-Mody - podoba mi się ich design i podobno basu pod dostatkiem. Mixr mnie zastanawiają, wiem że to słaby argument, ale wiele bardziej znanych DJ'ów je używa, wiem że to marketing, ale skoro występują w nich na scenach, czy nawet czasem w studiu, to chyba aż takie złe być nie mogą? Sam nie wiem, ale Mixr czy Pro sam chętnie bym przesłuchał, dla świętego spokoju, choć żeby nie było, nie sądzę żeby zagrały lepiej jak słuchawki za 1/2 swojej ceny :)

Edited by Avantu
Posted

Ale ja nigdzie nie napisałem, że je wychwalasz, dlatego skąd takie niedorzeczne pytanie? Sam słucham Bassu i Elektroniki i to może ze względu na własny gust nie lubię mocno brzebasowionych słuchawek, jakimi są Betsy i Soniaki do XB-500. Dlatego też ten bass z Bejtsów, choć jest go dużo, to niestety bardzo niskiej jakości i takie KPP kładą je pod tym względem na łopatki. Sam nie wybieram w sprzęcie, bo mam z nausznym tylko Denki i CALe i jest z nich zadowolony, bo obie pary kosztowały mnie sumie lekko ponad 400zł. :) Jednakże jeżeli już miałbym kupować słuchawki zalany bassem, który wali gdzie popadnie, to bezapelacyjnie wybrałbym XB-300.

Mixr mnie zastanawiają, wiem że to słaby argument, ale wiele bardziej znanych DJ'ów je używa, wiem że to marketing, ale skoro występują w nich na scenach, czy nawet czasem w studiu, to chyba aż takie złe być nie mogą?

Niedawno gdzieś o tym mówił deadmau52, który to DJem jest. Dokładniej chodziło o to, że w klubie, gdzie jest strasznie głośno i nie masz warunków, żeby wsłuchać się w muzykę i rozróżniać pewne rzeczy, nie ma różnicy, czy masz na głowie K181/SHR 750DJ, czy Bejtsy. Poza tym, jak dostają za darmo i ładnie wyglądają, to czemu mają nie nosić? :)

Posted
Niedawno gdzieś o tym mówił deadmau52, który to DJem jest. Dokładniej chodziło o to, że w klubie, gdzie jest strasznie głośno i nie masz warunków, żeby wsłuchać się w muzykę i rozróżniać pewne rzeczy, nie ma różnicy, czy masz na głowie K181/SHR 750DJ, czy Bejtsy. Poza tym, jak dostają za darmo i ładnie wyglądają, to czemu mają nie nosić? :)

To ja o tym wiem w 100% ;) No ale, sam jestem ciekawy tych modeli Pro oraz Mixr, które podobno grają sporo lepiej od Studio. Dobra, koniec tematu :D

• 2 weeks later...
Posted

Studio i solo hd są niszczone przez moje ksc 75 z pałąkiem od KPP . Tych pierwszych słuchałem po ok 3 godz a moich z 300-400. Nie męczą i nie nudzą ;)

iDaft gdzie kupiłeś te denony za 200 zł bo ja widzę używane po 400 a nowe po 600 a sam bardzo chcę je nabyć...

I Avantu Tobie też je polecam do takiej muzyki mi bardzo się spodobały.

Posted

200zł to ja z przesyłką zapłaciłem. :P Po prostu wyhaczyłem okazję, gdzie gościu chciał 250KT za nie, a po tygodniu jak się nie sprzedały wystawił licytację na 180zł. :)

Posted

Pomyślę, jak dotrą do mnie Shure SE215 na testy od Perula. Jak mi się spodobają, to sprzedaję co mam i kupuję K550 i Szczurki. :D

Posted

Ok to jak coś jak byś miał je sprzedawać odezwij się bo szukam czegoś z basem właśnie ;D A one są podobno jedne z lepszych a sam póki co na nic fajniejszego nie wpadłem. Chociaż i tak trochę mało basu ;D

Posted (edited)

Denki są basowe, jednakże u mnie grają przeważnie z analitycznym i chłodnym One S, a wtedy nie ma ogromnej ilości basu. W porównaniu do XB-500 (z Taczki) jest go mniej, jednakże kiedy podłączymy D1100 do T4G mniej więcej się wyrównuje.

Tu nawet wykres:

GcYfXZv.png

Edited by iDaft
Posted

A znajdzie się coś jeszcze bardziej basowego od mdr-xb500 i ah-d1100? w podobnej cenie ? i k518dj odpadają bo nie mają wgl dla mnie basu :D

Posted

700 podobno mają większą kontrolę basu niż 500 więc jest mniej wyczuwalny mimo że jest go więcej poza tym są nie dostępne już w sklepach.

a te k181dj nie wyglądają za solidnie ale podoba mi się już opcja wielkości klubu.. spróbuję dziś lub jutro zobaczyć jak grają.

Posted

Dla mnie jedyne słuszne koss to KPP z przetwornikami od ksc 75 ;D No chyba że z wysokiej półki coś ale to nie testowałem nic Kossa akurat. Patrząc na wykresy i wrażenia słuchowe zostanę przy xb500.. albo zacznę nosić moje kolumny tonsila i wzmacniacz diory jako poratable :D na taczkę się upcha ale za to taki bas będzie że taczka będzie skakać a nie jechać :D

Posted (edited)

Dzieki za wyczerpującą odpowiedź!
Mam 2 pytanka;p

Jest sens dopłacać do Ipoda Touch 5th G? 4G a 5G różnią się czymś istotnie?
Obecnie mam Sansa Clip+ i wolałbym teraz coś "lepszego", mocniejszego.
Co powiecie o Ipodzie nano? Bo chyba jednak preferowałbym coś w tych rozmiarach. Jakie playery możecie jeszcze polecić?
Bo ze słuchawek to chyba wybiorę Denon ah-d1100, choć wolałbym coś bardziej portable(składane) w stylu moich obecnych AKG K414P.

Pozdrawiam.

Edited by piotr3kk
Posted

4G a 5G - w dźwięku różnicy nie ma.

Clip + ma chyba 1ohm na wyjściu, a taczka chyba 7, co równa się 7x8=56omowe słuchawki, to raczej nie portable. Aczkolwiek tutaj takie 20omowe sluchawki, jeżeli nie jest to sam bas na ipodzie zabrzmią lepiej. Z Playerow super jest iP4/4S - 0.97ohm na wyjściu.

Jeszcze zainteresuj się iModem - za 850zl z LODem i wzmakiem dostaniesz.

Tąpnięte z HTC One S za pomocą Tapatalk 2.

Posted

Dokładnie tak. Sam się zdziwiłem. Że to nie to samo, to wiedziałem.

Co z tego, że ma 7omów na wyjściu, jeżeli byle jakie, rozsądne (tzn. nieprzebasowione i potrzebujące wzmaka) słuchawki 32omowe sprawdzą się lepiej na taczce...