Gość Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Dziękuję. Użyłem mąki 00 W200 Divella Farina https://allegro.pl/oferta/maka-do-pizzy-farina-00-1kg-divella-8509223914 sól zwykła, woda, drożdże instant, ponieważ świeżych nie dostałem. Delikatnie zmodyfikowany przepis AVPN (mała porcja): 0,4kg mąki 0,25L wody 12g soli ok. 0,25g drożdży instant (świeżych byłoby ok 0,75g) Najpierw do wody w temp. pokojowej dodałem sól, wymieszałem dokładnie, potem drożdże, wymieszałem dokładnie. Potem zacząłem dodawać mąkę (dodawałem powoli metodą "na deszczyk" żeby od początku jakoś tam napowietrzać) stopniowo. Zagniatałem metodą "ciasto na pół, spłaszczenie, na pół, spłaszczenie". Uformowałem kulę sposobem jakim pokazał Marcin w filmiku wyżej i zostawiłem pod przykryciem na 2 godziny. Potem włożyłem do lodówki gdzie spędziło chyba z 11 godzin. Wyjąłem na 2 godziny, aby nabrało temperatury i zacząłem formować małe kulki też tak jak pokazano wyżej (2x 220g i 1x mała z reszty, następnym razem zrobię po 250g). Po godzinie zacząłem wypiekanie. Gdy piec osiągnął 350 stopni (cały czas dalej się nagrzewał) włożyłem pizzę i piekłem ok 3-4 minuty. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2019 Mikro pizza z resztki ciasta. Piecyk mogę polecić, szybko się nagrzewa (kwestia kilku minut), mały, kompaktowy. Trzeba uważać, gdyż obudowa nagrzewa się do dużych temperatur, ale za rączkę trzymać się da. No i obowiązkowa wyposażyć się w metalową, większą szpachelkę do nakładania, ściągania i przesuwania pizzy. Za te pieniądze fajny zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 a5RV6NL_460sv.mp4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) Haha.. za długo się zastanawiał... 😆, a dwa, że łopaty metalowe są chu... . Edytowane 5 Grudnia 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 neonlight masz jakieś tipy odnośnie sosu? Może prócz pomidorów + oliwa z oliwek poleciłbyś coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 (edytowane) 16 minut temu, xar napisał: neonlight masz jakieś tipy odnośnie sosu? Może prócz pomidorów + oliwa z oliwek poleciłbyś coś jeszcze? Sól! A tak serio, to nie ma co przesadzać z przyprawami, bo zdominują smak pizzy, imo. Ja np. nie znoszę oregano w pizzy, czy nawet sosie/ketchup'ie, bo kojarzy mi się to z żarciem z budki z Hod-dog'ami. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Pół roku prób dla deseru popisowego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superbart Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Godzinę temu, espe0 napisał: Pół roku prób dla deseru popisowego O matko niego tej porze 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shane Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na dobrego steka? Chodzi mi o to, że są różne szkoły - np. przyprawianie deski, a nie steka, inna szkoła w opozycji mówi o soleniu przed smażeniem - bez problemu, inna mówi, żeby odpoczywał, a potem go jeszcze podgrzać? Już się zgubiłem, może jest jakiś amator wołowiny w stanie pomóc? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chcheckitout Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Żeliwo lub dobrze wypalona stal to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hustler Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 3.01.2020 o 13:48, shane napisał: Ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na dobrego steka? Chodzi mi o to, że są różne szkoły - np. przyprawianie deski, a nie steka, inna szkoła w opozycji mówi o soleniu przed smażeniem - bez problemu, inna mówi, żeby odpoczywał, a potem go jeszcze podgrzać? Już się zgubiłem, może jest jakiś amator wołowiny w stanie pomóc? 😉 Podstawa to mieć dobrą wołowinę. Mięso nie powinno być zimne. Odpowiednia patelnia tak jak napisał kolega wyżej. Ja przyprawiam po smażeniu i daje "odpocząć" stekowi. Nigdy nie podgrzewałem ponownie. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Hustler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Dołączam do pytania o stek. A żeby nie czekać z pustymi rękami, przedstawię kolejną pizzę audiofilską: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Audiofilskie babeczki wyostrzające słuch: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Jako że dziś musiałem zostać w domu... Audiofilskie Cinnabons : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Nabrałem wprawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @espe0Cukiernie otwórz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 24 minuty temu, neonlight napisał: @espe0Cukiernie otwórz. Cukiernie, pizzerie, bar, i co jeszcze? Najchętniej to otworzył bym audiofilski go-go i organizował bym tam meety z hi-endami dla forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Cukiernie, pizzerie, bar, i co jeszcze? Najchętniej to otworzył bym audiofilski go-go i organizował bym tam meety z hi-endami dla forumowiczów I co kobiety z słuchawkami gdzie się da? ;D- Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 3 minuty temu, retter napisał: I co kobiety z słuchawkami gdzie się da? ;D - Tapatalk Ano btw fajna liczba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik87 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Ale taki stanik z Finali D8000 to z podwójną przyjemnością by się sciągałoWysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 W dniu 6.01.2020 o 16:56, espe0 napisał: Dołączam do pytania o stek. A żeby nie czekać z pustymi rękami, przedstawię kolejną pizzę audiofilską: Jak tam ciasto? Robiłeś eksperymenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 6 minut temu, xar napisał: Jak tam ciasto? Robiłeś eksperymenty? Tak. robię praktycznie wg tego "iso" pizzowego. Zauważyłem że kluczowe dla ciasta jest przechłodzenie w lodówce / zamrażarce - wtedy jest dopiero konsystencja "pizzeriowa". Wciąż mam za małą temperaturę mimo wszystko (ok300st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Można podpatrzeć kilka szczegółów jak robią pizze. Jest też LIVE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 11 minut temu, xar napisał: Można podpatrzeć kilka szczegółów jak robią pizze. Jest też LIVE. Ale żydzi sera. 😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_m Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 8 godzin temu, neonlight napisał: Ale żydzi sera. Co robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.