Gość Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, neonlight napisał: Modyfikacja piecyka prawdopodobnie skróci jego żywot, ponieważ takie amatorskie urządzenie nie jest przystosowane do tak wysokiej temperatury. Druga sprawa to to, że optymalna temperatura do pieczenia pizzy w tak małym urządzeniu imo, to ok. 320°C, przy tych rzekomych 450°C pizza będzie się szybko palić, a składniki będą niedopieczone. Jest to piecyk z budowy jak Optima Electra osiągająca 470 stopni, a termostat zamontowano ponieważ przepisy Chin zezwalają na takie urządzenia maksymalnie do 300 stopni. Z tego pieca (modowanego) na grupie pokazują, jak fajne pizze robią. Odnośnie maszynki zobaczymy jak dojdzie, na testach fajnie usuwa pestki i skórkę. Edytowane 15 Października 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Modyfikacja piecyka prawdopodobnie skróci jego żywot, ponieważ takie amatorskie urządzenie nie jest przystosowane do tak wysokiej temperatury. Druga sprawa to to, że optymalna temperatura do pieczenia pizzy w tak małym urządzeniu imo, to ok. 320°C, przy tych rzekomych 450°C pizza będzie się szybko palić, a składniki będą niedopieczone. Odnośnie maszynki do pomidorów, to zbędny i tandetny gadżet, wystarczy zblendować pomidory i gotowe. Kulki z ciasta powinny trochę urosnąć, a następnie trafić do lodówki (najlepiej +-5°C) po to, żeby zahamować ich dalszy wzrost. Leżakowanie minimum +-3h, najlepiej powyżej 5h, oczywiście pod przykryciem (strech, wilgotna szmatka itp.), żeby ciasto nie wyschło z wierzchu. Żadna włoska mąka, farina itp., 500'ka spokojnie wystarczy. Pizza-master ;DNeo odpowiadasz za pizzce, teraz się nie wymigasz ;ppisane mobilnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Kolejne audiofilskie pizze... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 W drodze ku doskonałości... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Play Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 A ja dziś krokiety z Biedronki. Mega leniwy dzień, to nic nie kombinuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_m Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Ile biedronek na jednego krokieta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 12 minut temu, marek_m napisał: Ile biedronek na jednego krokieta ? Przecież pisał że z jednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 A u mnie "stara płyta". 😏 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Play Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 19 godzin temu, marek_m napisał: Ile biedronek na jednego krokieta ? No ja nie wiem, nie ma tam opisu procesu tworzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Piecyk dojechał, zmodyfikowany. Mój tani pirometr przestał pokazywać temperaturę kamienia po przekroczeniu 400 stopni, więc cel osiągnięty. Może w przyszłym tygodniu znajdę trochę czasu i spróbuję coś ulepić. ed. Nowy pirometr i w pewnym momencie wskazanie dochodziło prawie do 500*C. Edytowane 7 Listopada 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Audiofilskie Cinnabons Pierwszy raz robiłem - wyszło 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Daj przepis smakowicie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 (edytowane) 5 minut temu, Jaro54 napisał: Daj przepis smakowicie wygląda https://www.jocooks.com/recipes/cinnabons-cinnamon-rolls/ Zamiast mleka (bo nie miałem) dałem śmietany. BTW jest zaje-bardzo pyszne! Edytowane 10 Listopada 2019 przez espe0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Dziś przepis stąd: https://www.spendwithpennies.com/copy-cat-cinnabon-recipe-delicious-cinnamon-rolls-at-home/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Elegancko. Ja dziś odebrałem 7 kilo mąki 00 i 2 puchy pomidorów Divella. Jak znajdę chwilę czasu spróbuję zrobić ciasto z tego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 6 minut temu, xar napisał: z tego przepisu. Nikt Ci tego nie powie i nikt tego nie napisze. Ja Ci napisze Używaj tylko oliwy nierafinowanej (czyli takiej mętnej z osadzonym "mułem" na dole) - to jest dopiero smak! ...trudniej kupić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 2 godziny temu, xar napisał: Ja dziś odebrałem 7 kilo mąki 00.. Po co "zerówka", skoro jest uboższa w pożyteczne składniki, a "placek" nie będzie dzięki temu lepszy? Panowie, więcej praktyki, a mniej teorii "speców" z internetu. 2 godziny temu, espe0 napisał: Nikt Ci tego nie powie i nikt tego nie napisze. Ja Ci napisze Używaj tylko oliwy nierafinowanej (czyli takiej mętnej z osadzonym "mułem" na dole) - to jest dopiero smak! ...trudniej kupić. I tak tego nie wyczujesz w pizzy, za małe są proporcje w cieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Godzinę temu, neonlight napisał: Po co "zerówka", skoro jest uboższa w pożyteczne składniki, a "placek" nie będzie dzięki temu lepszy? Nie mówię, że tak nie będzie. Obecnie mam 00, 450 i 500, za chwilę zaczną się beta testy (dobranie temperatury, czasu wyrostu ciasta itd.) Dla mnie to nowość, bo całe życie piekłem a la Ristorante... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, xar napisał: Nie mówię, że tak nie będzie. Obecnie mam 00, 450 i 500, za chwilę zaczną się beta testy (dobranie temperatury, czasu wyrostu ciasta itd.) Dla mnie to nowość, bo całe życie piekłem a la Ristorante... Odnośnie filmiku jeszcze - 1gr drożdży na 1kg mąki.. pozdro. Radzę dać przynajmniej 3gr na 1kg mąki. Druga sprawa - drożdże (zaczyn z cukremi wodą) wlewamy do mąki wymieszanej z solą, a nie do roztworu z wody i soli, bo tak też się "zabija" drożdże. Oliwę wlewamy na sam koniec, do zaczynu z drożdży, wody i cukru. Trzecia rzecz - do zagniatania ciasta najlepsza jest okrągła miska, a nie kwadratowa i cały proces zagniatania przeprowadzamy w misie, nie na stolnicy. To tyle ode mnie - powodzenia.. Edytowane 18 Listopada 2019 przez neonlight 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 4 godziny temu, neonlight napisał: I tak tego nie wyczujesz w pizzy, za małe są proporcje w cieście. Zdziwił byś się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 3 godziny temu, espe0 napisał: Zdziwił byś się Próbowałem z oliwą i z czosnkiem, ledwie wyczuwalny smak i aromat czosnku, składniki zabijają oliwę całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 W dniu 18.11.2019 o 09:50, neonlight napisał: Próbowałem z oliwą i z czosnkiem, ledwie wyczuwalny smak i aromat czosnku, składniki zabijają oliwę całkowicie. W sumie to pomyślałem troszku i stwierdziłem że u mnie w mieście jest taka pizzeria która ma w swojej pizzy coś co było by symilarne do "separacji instrumentów" - tam jest to separacja smaków - nie wiem jak oni to robią ale się nie zlewają smaki składników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Arcyaudiofilska pizza nr 377 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Gratki za arcyaudiofilskie pizze. Pokażesz przy kolejnym wypieku strukturę ciasta, tak z ciekawości? Edytowane 20 Listopada 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Teraz, neonlight napisał: Gratki za arcyaudiofilskie pizze. Pokażesz strukturę ciasta, tak z ciekawości? Dziś jak będę piekł nową, bo ta się już nie obstała . Ale generalnie staram się robić jak najcieńsze ciasto. Po rozciągnięciu na surowo ma jakieś 1,5mm - bardzo cienkie. Po wypieczeniu rośnie do 250% i ładnie się przypieka (utwardza na skorupkę) z samego dołu. Generalnie najlepiej wychodzi po nocy w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.