Gość Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Wiele modeli ma zakres regulacji do 300 stopni, nawet bez pyrolizy. Samego mechanizmu pyrolizy i nagrzewania powyżej 300 nie można wykorzystać, bo piekarniki blokują drzwi. Ogólnie raczej zaleca się temp powyżej 300 do ciasta pizzowego. Sam robiłem placki w piekarniku i złe nie były, ale nie była to typowa pizza, a polski placek. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 22 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) 9 godzin temu, marek_m napisał: Znajomy Włoch (prowadzi dwie restauracje w Alpach) nie miał zastrzeżeń No, ale co taki włoski kucharz może wiedzieć o pizzy Ja kręcę placki od kilkunastu lat, a obecnie pracuję z włochami, więc wierz lub nie, ale co nieco o wypieku pizzy wiem. A skoro wychodzi Ci pizza tak dobra, jak z pieca profesjonalnego, to ok, nic tylko się cieszyc i pogratulować mogę. Edytowane 22 Września 2019 przez neonlight 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_m Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Piecyk do pizzy Delizia na iBood Może kogoś zainteresuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 7 godzin temu, marek_m napisał: Piecyk do pizzy Delizia na iBood Może kogoś zainteresuje Podobno G3 Ferrari to już jest tania chińszczyzna (awaryjny!) i nie warto się nim interesować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Kolejna wieczorna audiofilska pizza Edytowane 30 Września 2019 przez espe0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 A gdzie o tym słyszałeś? Mocno zastanawiam się nad zakupem. Ostatnio przeglądając sieć natknąłem się na opinię: " Na stronach sprzedawców piecyka Optima można czasem znaleźć uwagi dotyczące jakości wykonania G3Ferrari. Z tym akurat się nie zgadzam, bo miałem okazję go rozkręcać i zarówno materiały oraz montaż stoją na wysokim poziomie. Jeśli chodzi o wygląd, to już rzecz gustu - mnie akurat bardziej podoba się G3Ferrari. ' autor PiekarRo https://piecchlebowy.pl/test-g3ferrari-delizia Widzę też, że są 2 modele, g10006 i g10032. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoCzekk Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 16 godzin temu, neonlight napisał: Podobno G3 Ferrari to już jest tania chińszczyzna (awaryjny!) i nie warto się nim interesować. Nie wiem skąd te info. Mam, użytkuje już sporo czasu i złego słowa powiedzieć nie mogę. Fajny ceramiczny/kamienny spód. Trzeba tylko uważać na mrożone pizze bo się mogą spalić I wtedy ten blat ciemnieje. Sprawdziłem szybko - kupiony 17.05.2017 za 78 euro. Do tej pory zero przygód. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 W dniu 30.09.2019 o 22:47, xar napisał: A gdzie o tym słyszałeś? Mocno zastanawiam się nad zakupem. Też miałem plan zakupić taki mini piec do pizzy, ale odpuściłem po przeczytaniu negatywnych opinii, na forach polskich i zagranicznych, a także amazon itp.. Wcześniej G3 Ferrari był produkowany we Włoszech i jakość wykonania nie budziła zastrzeżeń, natomiast jak już interes się rozkręcił, to produkcja poszła pełną parą, w Chinach, tylko nie proporcjonalnie z jakością, co myślę raczej nikogo nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 10 minut temu, neonlight napisał: ale odpuściłem po przeczytaniu negatywnych opinii, na forach polskich i zagranicznych, a także amazon itp Grzałki / termostaty padały? Plastik się topił? Myślę jeszcze nad Optima Electra, temperatura dochodzi do 500 stopni. Choć domyślam się, że trzeba wypracować technikę i ciasto do takich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Nie pamiętam, co tam było nie tak, interesowałem się tym piecykiem parę lat temu, ale chyba termostat właśnie szwankował. Fakt, Optima jest polecana, ale to dalej atrapa prawdziwego pieca. Jednokomorowy (1pizza) piec kosztuje w okolicach 1kzł i to jest dobra inwestycja, jednak trzeba mieć troszkę miejsca, zeby go ustawić, coś bodaj że 60x60x20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Myślę, że z tą "atrapą" nie jest tak źle. Zapewniony jest kamień dla równomiernego ciepła i pochłaniania wilgoci, jest i odpowiednie temperatura. Problemem może być niewielka wysokość strefy pieczenia, więc nie można nawalić zbyt wysoko "ficzerów", bo będą zwęglone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 W dniu 22.09.2019 o 22:48, neonlight napisał: Ja kręcę placki od kilkunastu lat, a obecnie pracuję z włochami, więc wierz lub nie, ale co nieco o wypieku pizzy wiem. A skoro wychodzi Ci pizza tak dobra, jak z pieca profesjonalnego, to ok, nic tylko się cieszyc i pogratulować mogę. Mojej żonie ze zwykłego piekarnika z termoobiegiem wychodzą lepsze pizze niż te wszystkie "profesjonalne" wynalazki z miejskich jadłodajni. Jak to wytłumaczyć? Tzn. ja wiem, ale nie powiem. Albo powiem później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) 7 godzin temu, majkel napisał: Mojej żonie ze zwykłego piekarnika z termoobiegiem wychodzą lepsze pizze niż te wszystkie "profesjonalne" wynalazki z miejskich jadłodajni. Jak to wytłumaczyć? Tzn. ja wiem, ale nie powiem. Albo powiem później. Rozwiązanie zagadki: Ad. 1 - Ciasto Ad. 2 - Żona W sumie kolejność dowolna.. Edytowane 3 Października 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 7 godzin temu, majkel napisał: Mojej żonie ze zwykłego piekarnika z termoobiegiem wychodzą lepsze pizze niż te wszystkie "profesjonalne" wynalazki z miejskich jadłodajni. Jak to wytłumaczyć? Tzn. ja wiem, ale nie powiem. Albo powiem później. Czyżby odgrzewala pizzę z lokalu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Godzinę temu, neonlight napisał: Rozwiązanie zagadki: Ad. 1 - Ciasto Ad. 2 - Żona W sumie kolejność dowolna.. Yhy, z czego to są dwa powody tego samego. Ja chyba po prostu lubię bardziej ciasto z dodatkiem drożdży, a takie zdaje się nie jest dobre logistycznie dla pizzerii, bo musi sobie "dojść". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 2 godziny temu, majkel napisał: Ja chyba po prostu lubię bardziej ciasto z dodatkiem drożdży, a takie zdaje się nie jest dobre logistycznie dla pizzerii, bo musi sobie "dojść". Ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym, w większości przypadków. "Dojść" powinno, ale nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 W dniu 22.09.2019 o 22:48, neonlight napisał: Ja kręcę placki od kilkunastu lat, a obecnie pracuję z włochami, więc wierz lub nie, ale co nieco o wypieku pizzy wiem. Czy ciasto musi leżakować w temperaturze poniżej 10 stopni? Myślę, żeby kupić mąkę 00 W200 tej firmy https://jakumammy.pl/skladniki-na-pizze/19-divella-per-pizza.html i wypróbować ten przepis: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) Skontaktowałem się z Marcinem z "Klubu Miłośników Pizzy" i zamówiłem piecyk Spice Caliente. Jakościowo bardzo zbliżony do Optimy Electra (ponad 2 x droższej), po prostej modyfikacji polegającej między innymi na obejściu termostatu uzyskujemy ponad 450 stopni. Wpadają promocje, gdzie z 70 euro robi się 50 euro, super cena. https://www.amazon.it/dp/B072XW3LBW/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_bVPoCb68XAF6J Do tego kupiłem maszynkę do robienia sosu z pomidorów https://www.amazon.it/dp/B01ARTAU0S/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_T6DvDbVS9MBYA Modyfikacją pieca: Maszynka do sosu: Edytowane 14 Października 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 53 minuty temu, xar napisał: kupiłem Czekam na relację z użytkowania i fotkę pizzy oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
retter Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) Cii robimy meet u Xar-a pod pretekstem audio, pikfo pizza słuchawki epki630 cale wiecie Edytowane 14 Października 2019 przez retter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) 16 minut temu, retter napisał: Cii robimy meet u Xar-a pod pretekstem audio, pikfo pizza słuchawki wiecie Dobrze mówi - polać Mu! ...a tak ogólnie to właśnie wyjąłem z pieca prawdziwie audiofilską Lasagne! Edytowane 14 Października 2019 przez espe0 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 A gdzie Szymon modra kapusta i rolada? To jest polskie żarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
espe0 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 10 minut temu, Jaro54 napisał: A gdzie Szymon modra kapusta i rolada? To jest polskie żarcie Tera zapijam Staropramenem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro54 Opublikowano 14 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 A ja Stary Browar Kościerzyna American IPA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neonlight Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 (edytowane) 15 godzin temu, xar napisał: Skontaktowałem się z Marcinem z "Klubu Miłośników Pizzy" i zamówiłem piecyk Spice Caliente. Jakościowo bardzo zbliżony do Optimy Electra (ponad 2 x droższej), po prostej modyfikacji polegającej między innymi na obejściu termostatu uzyskujemy ponad 450 stopni. Wpadają promocje, gdzie z 70 euro robi się 50 euro, super cena. https://www.amazon.it/dp/B072XW3LBW/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_bVPoCb68XAF6J Do tego kupiłem maszynkę do robienia sosu z pomidorów https://www.amazon.it/dp/B01ARTAU0S/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_T6DvDbVS9MBYA Modyfikacją pieca: Maszynka do sosu: Modyfikacja piecyka prawdopodobnie skróci jego żywot, ponieważ takie amatorskie urządzenie nie jest przystosowane do tak wysokiej temperatury. Druga sprawa to to, że optymalna temperatura do pieczenia pizzy w tak małym urządzeniu imo, to ok. 320°C, przy tych rzekomych 450°C pizza będzie się szybko palić, a składniki będą niedopieczone. Odnośnie maszynki do pomidorów, to zbędny i tandetny gadżet, wystarczy zblendować pomidory i gotowe. Kulki z ciasta powinny trochę urosnąć, a następnie trafić do lodówki (najlepiej +-5°C) po to, żeby zahamować ich dalszy wzrost. Leżakowanie minimum +-3h, najlepiej powyżej 5h, oczywiście pod przykryciem (strech, wilgotna szmatka itp.), żeby ciasto nie wyschło z wierzchu. Żadna włoska mąka, farina itp., 500'ka spokojnie wystarczy. Edytowane 15 Października 2019 przez neonlight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.