Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,
dziś dostałem nowe fiio i chyba coś jest nie tak z suwakiem Gain +10 db. Gdy przesune go z L na H oczywiście jest skok z głośnością do przodu ale tak jakby lewa słuchawka mocniej grała i dopiero jak w windowsie ogranicze balans na L 55% i P 100% to wtedy dopiero gra tak po środku. Tak musi być czy mam kacze ucho?

mam sprzęt:

- fiio E10 + HD 380 pro

-windows 7 64bit

Posted

To pewnie potencjometr - nie są dobrze zbalansowane. Na ile rozkręcasz go przy wysokim gain? Czy Twoje słuchawki tego potrzebują?

Zrób eksperyment, ścisz w Windowsie ogólną głośność FiiO na minimum, włącz gain i rozkręć potka tak żeby był w okolicach 50%. Jeśli balans będzie dobry to znaczy, że to wina potencjometru.

Posted

No właśnie zrobłem ten eksperyment i dalej jest tak samo, no moze troche mniej słyszalne ale dalej lewa słuchawa mocniej gra i tak jakby wokal sie przesuwa do tej lewej. W sumie to ten gain i tak raczej mi nie potrzebny no ale jak już jest to raczej wypadałoby żeby działał poprawnie a nie robił za wybrakowany towar :/ a może tak ma byc?

Posted (edited)

No to pewnie warto reklamować, na wszelki wypadek gdybyś kiedyś potrzebował więcej mocy :)

E10 (i nie tylko) mają często problemy z potkami właśnie, na początku skali - potrafią grać nierówno na początku skali. Przy 50 % powinno być już ok. W tym przypadku trzeba by zapytać jakiegoś forumowego elektronika co może być nie tak, że wzmocnienie działa nierówno.

Edited by maciux
Posted
Reklamuj reklamuj, to dosyć znana przypadłość E10 - choć myślałem że już ją wyeliminowali.

Serio? Pierwszy raz o niej słyszałem, myślałem, że to nowość ;)

Pechowy ten E10. Chociaż ja testowałem trzy modele i jeden miał jedynie delikatny luz gniazda.