Jump to content

Naprawa Karmy!

KHRoN

Recommended Posts

Wiem że to pomysł na prowizorkę - ale Karma żeby "odpalić "

nie potrzebuje wcale stawiania jej w stacji dokującej .

- przeciez do tego wystarczy podłączyć do niej kabel USB z 5V napięciem - Karma wtedy startuje.

Jezeli więc mamy "granat" z końcówką USB mozemy uruchomić Karmę nawet

z popsutym przyciskiem power.

Z wyłączaniem Karmy nie bedzie zadnego problemu , bo w ustawieniach

mozna po 2 minutach od zatrzymania muzyki "zaprogramować" jej automatyczne wyłaczenie

po tym czasie .

Z włączaniem jest już gorzej - metoda z granatem uzbrojonym w USB przypomina trochę

uruchamianie samochodu na korbę , ale jako tymczasowe wyjscie awaryjne mozna ją chyba

wziąć po uwagę ? . :huh:

Ja bym to widział tak:

- Kupić przełącznik w TME (ten z linka)

- Przykleic go mocną traśmą dwustronną do płytki Karmy od spodu

- Przultować przód przełącznika aby się trzymał płytki

- Zrobić 2 mostki z drutu miedzianego posrebrzanego z wyprowadzen lutowniczych switcha na płytce karmy do wyprowadzen na przelaczniku.

- Zlutować

- Viola!

idę za chwilę do elektronicznego, jeżeli przerazi mnie koszt i brak materiałów to pierdzielę... więcej zniszczę niż naprawię :(

[edit] byłem w elektronicznym, dowiedziałem się co ile kosztuje i jak to wygląda, wziąłem pod uwagę moje umiejętności którymi wykazałem się w szkole na kółku elektronicznym i własne zdolności manualne, jeszcze raz oceniłem wielkość elementów... i doszedłem do wniosku że jeżeli sam się za to zabiorę to najprawdopodobniej coś uszkodzę a nic nie naprawię :(

w moim elektronicznym okazało się że generalnie nie mają zbyt wiele elementów precyzyjnych... ale nawet z tego co było (gdybym umiał, ale nie umiem O_o ) zrobił bym zastępczy włącznik (tak jak mówili Ron i Forza Lazio)...

co oznacza że dla mnie jest to problem nierozwiązywalny...

KHRoN już 3 raz powtarzam Ci idź do serwisu gsm nie chodzi o to ze oni sie tam znaja na odtwarzaczach mp3 tylko maja sprzet do tego i umiejetnosci zobacz sobie w telefonie co oni lutuja. http://allegro.pl/item129318991_micro_switch_smd_10szt.html i niech Ci to zamontuja na przednim panelu np nie wiem jak tam jest z miejscem.

sam przełącznik (znacznie lepszy nawet niż ten powyżej), to u mnie w elektronicznym kosztuje 50gr, więc nie widę sensu kupna na allegro... w krakowie też znajdę elektroniczny (jeden już wiem gdzie jest)

co do samego serwisu... pewnie nie będę miał wyjścia i tak zrobię, co wcale mnie nie zachwyca -_-'

żeby to miało ręce i nogi to albo musiałbym patrzeć komuś na ręce, albo zrobić to sam - bo jak mnie obsłużą w serwisie "tak jak zwykle", to boję się pomyśleć co w Karmie pozostanie oryginalne, a co będzie "dopasowane"...

nie, nie mam dobrych wspomnień z wizyt w serwisie X_x dlatego nie chciałbym karmy "serwisować"... chyba że zrobią to przy mnie...

• 11 months later...

Cześć! Padł mi dysk przy RIO Karmie, nie wie nikt z was czy identyczny dysk jak ten dysk 60GB bedzie pasował? Czy nie jest nowszej generacji niz te w Karmach (mniejszy albo mający inne złącza) i czy w ogóle Karma bedzie chciała współpracować z tak dużym dyskiem (w orginale miały one tylko 20GB)?

Prosze o pomoc

Z góry dzięki za odpowiedź

Cześć! Padł mi dysk przy RIO Karmie, nie wie nikt z was czy identyczny dysk jak ten dysk 60GB bedzie pasował? Czy nie jest nowszej generacji niz te w Karmach (mniejszy albo mający inne złącza) i czy w ogóle Karma bedzie chciała współpracować z tak dużym dyskiem (w orginale miały one tylko 20GB)?

Prosze o pomoc

Z góry dzięki za odpowiedź

Oryginalny dysk do Karmy to Hitachi C4K40-20Gb (HTC424020F7AT00).

Aktualnie możesz kupić go na Allegro (w dodatku nowy ) za śmieszną kwotę 99 zł

>> http://allegro.pl/item245839467__nowy_20gb...jszy_kamil.html

Jedynym nowszym dyskiem kompatybilnym rozmiarowo ( 7mm grubość ) i elektrycznie z C4K40 jest

jego następca C4K60 z 44 pinowym interfacem ATA-6/IDE w dwóch odmianach jednotalerzowych

: 20GB (HTC426020G7AT00) oraz 30GB ( HTC426030G7AT00 )

Inne dwutalerzowe dyski Hitachi 1.8" z obu serii Travelstar : C4K40 i C4K60

-o pojemnościach 40GB lub 60 GB mimo tej samej geometrii co jednotalerzowe

dyski 20GB i 30GB mają wiekszą grubość 9.5mm , co uniemożliwia wsadzenie ich

do Karmy bez modyfikacji obudowy ( i ewntualnego zastosowania nowego akumulatora)

Na Twoim miejscu bez wahania kupiłbym ten 20GB dysk C4K40-20Gb (HTC424020F7AT00)

z aukcji Allegro. . Naprawde okazja :)

PS . Dysk do którego dałes link to dwutalerzowy dysk Toshiby do iPodów 5 generacji

który do Karmy nie pasuje ani geometrycznie , ani wymiarowo ( ma 8mm grubość )

, ani elektrycznie , a w dodatku ma zupełnie inny interface (ZIF 40 w postaci tasmy , a nie 44 pinowy IDE)

Ale już brak zgodności z pierwszym warunkiem ( zupełnie inny kształt i geometria niż

oryginalnego dysku Hitachi Travelstar C4K40 20GB ) całkowicie dyskwalfikuje ten model.

[To dysk 30GBowy to największy jaki w danej chwili moge włożyć do Karmy?

I to tylko teoretycznie , bo pasujacy do Karmy bez przeróbek 30GB C4K60 ( HTC426030G7AT00 ) bardzo trudno

dostać ( gość ze Stanów który półprofesjonalnie naprawia i odnawia Karmy pisał gdzieś że od dwóch lat nie

nie wypatrzył go na żadnej aukcji na eBaya`u ) a 9.5 mm dyski dwutalerzowe Hitachi 40 GB i 60 GB

bez modyfikacji obudowy oraz wymiany akumulatora na mniejszy w Karmie się po prostu się nie zmieszczą .

Dlatego zamist kręcić nosem że 20GB to mało - zrozum , że prawdziwy cenowy urodzaj na

oryginalne i nowe dyski do Karmy ( Hitachi C4K40-20GB HTC424020F7AT00) akurat w tej chwili

na Allegro to dla Ciebie wyjatkowo korzystny zbieg okoliczności . ;) Od czasu kiedy mam Karmę

( czyli od ponad półtora roku ) nie przypominam sobie żeby dyski były w ogóle sprzedawane na

Allegro , trzeba go było je ściągać z eBaya , a nowy dysk tego typu w Stanach to nadal

wydatek rzędu 100 $ plus koszty przesyłki ( czyli niewiele mniej od całej i kompletnej Karmy refurbished )

Warto więc skorzystać z tej szansy , nabyć go za te 99 zł i w ogóle cieszyć się

że akurat teraz była taka możliwość . :)

PS a widziałeś może gdzieś na polskim rynku baterie do tego playerka?

ewentaulnie na zagranicznym, jednak wolałbym na polskim

Tylko na zagranicznym ( czytaj na eBayu) :huh:

Oryginalny akumulator Karmy ma około 1800mAh i jest połączony z płytką bateryjną

w taki oto sposób

karma3tm7.jpg

Nie wystarczy więc go kupić , trzeba dodatkowo przylutować go do owej płytki bateryjnej

( albo to komuś zlecić , jeżeli nie umiemy posługiwać się lutownicą )

To nie koniec problemów bo oryginalnych akumulatorów Sanyo które były używane w

Karmie nabyć już dziś nie sposób , zostają wiec tylko ich zamienniki takie jak ten Cameron Sino

>> http://cgi.ebay.com/Replacement-for-Rio-Ka...VQQcmdZViewItem

... lub ten DY004 a angielskiego eBaya

>> http://cgi.ebay.com/RIO-KARMA-20GB-BATTERY...VQQcmdZViewItem

Oba te akumulatory powinny do Karmy pasować. :)

• 3 weeks later...

Widzę, że jestes w temacie RIO i zapewne ogólnie na odtwarzaczy też, więc mam takie pytanie , bo sam nie wiem co zrobić. Jak myślisz opłaca się naprawić RIO (dysk no i może wymiane baterii, ale to nie koniecznie z tym, że chyba nie byłoby dużych problemów z sprawadzeniem baterii z Stanów) czy lepiej kupić jakiś nowy playerek?

Chodzi mi głównie o jakość dźwięku a na drugim miejscu o pojemność no i po części cena ewentualnego nowego playerka musi być w miare dostępna, natomiast waga i rozmiar oraz wszelkie walory kosmetyczne (zapewne wpływające na niekorzyść Karmy, bo jest dość duża i ciężka) są zbędne.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

Na pytanie czy się opłaca kupować Karmę lub reperować trudno odpowiedzieć

, bo moim skromym zdaniem to wszystko zależy od tego jak masz zamiar jej używać .

Ten player jest rzeczywiście chyba najlepszy jeżeli nie masz w domu

średniej klasy zestawu HI-FI czy dobrej karty dzwiękowej w komputerze

i szukasz playera MP3 który mógłby występować w funkcji surogatu

czy ersatzu wyzej wymienionych urządzeń .Żadena inna empetrójka nie

sprawdzi się lepiej w roli domowego zródła dla dużych słuchawek monitorowych

jak np HD-555 , czy nawet mniejszych składanych PX-100 za 150 zł .

Natomiast jeżeli poszukujesz odtwarzacz - towarzysza na codzienne perygrynacje

"po świecie długim i szerokim" - Karma nie będzie chyba najlepszym wyborem.

One jest nie tylko pękata i dosyć nieporęczna w noszeniu - to tak naprawdę

mniejszy problem , gorzej że jest niestety także bardzo delikatna .

Trzeba sie na przykład wystrzegać podbiegania do autobusu , bo dysk twardy

który siedzi w Karmie wybitnie tego nie lubi . Człowiek musi cały czas o tym pamiętać , co

przynajmniej dla mnie - przyznaje - było przy takim używaniu Karmy dosyć męczące .

Tak więc z uwagi na małą " portabilność" Karmy , nie polecałbym jej jako

pierwszy i jedyny player "wyjściowy " . Do tego celu lepiej się nadaje

zdecydowanie flash ( 8GB Meizu M6 mozna chyba kupic teraz za 600 zł

, równie ciekawą propozycja może być Cowon D2 - wersja podstawowa też 600 zł

, ale w zasadzie nieograniczone możliwości rozbudowy pamięci dzięki 8GB kartom

pamięci SDHC ) , lub jakiś nowszy dyskowy iPod > 5.5 lub 6 generacji .

(Technologia zabezpieczeń HDD tez nie stała w miejscu i są one znacznie

mniej podatne na uszkodzenia niż dysk twardy który zainstalowany jest w Karmie )

W przypadku sprzętu audio i tak przynajmniej minimum 60 % odpowiedzialności za jakość

dzwięku ( a w przypadku sprzętu przenośnego - a zwłaszcza słuchawek dokanałowych

zdecydoanie więcej ) przypada na ostatnie ogniwo - czyli słuchawki lub głośniki .

Warto się więc zainteresować przede wszystkim nimi - bo to od tych elementów - a nie

od zródła , w głównym stopniu zależy jakiej jakości będzie to czego będziemy słuchać.

PS . Szkoda że nie zainteresowałeś się aukcją o której kilka dni temu

była mowa w tym topiku > http://forum.mp3store.pl/index.php?showtop...st&p=234990

Reperujący Karmy Jim Thompson z Kanady wyprzedawał wszystkie części do Karmy które

były jeszcze w jego posiadaniu , na eBayu został wystawiony także "40 GB DIY Upgrade Kit" dla Karmy

składający sie 40GB dysku , 1400 mAh akumulatorem , specjalnie spreparowaną

pod większy dysk tylną obudową i przygotowaną przez Jima instrukcją jak to sobie

wszystko samemu do kupy złożyć. >> http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...E:B:BCA:US:1123

Chyba nikt go nie kupił , więc jest szansa że zostanie wystawiony na eBayu raz jeszcze. :)

Ekhm napisze to tu, bo masz skrzynkę ciut przepłnioną.

Ze względów finansowych i dla wygody przymierzam się do sprzedaży mojego Clixa i wymiany Karmy na Vibeza 8 GB. Czy mógłbyś krótko opisać mi czego doświadczę przy przestawianiu się z Karmy na Vibeza? Czy taka wymiana ma wogle sens? Dla wyjaśnienia - poszukuje playera do wszystkiego - słuchania muzyki w domu, w tramwaju, na spacerze z psem ;) itp. Brzmienie Karmy bardzo mi się podoba, Clixa już mniej, niestety Karma ze względu na gabaryty i wrażliwość średnio nadaje się na wyprawy "na miasto".... I jeszcze jedno czy Vibez tak jak Karma pociągnie HD-595 bez wzmaka? Ewentualnie jak ten player współpracuje z Cmoyem made in Forza? Z góry dzięki za pomoc :)

White Haven - o ile mnie pamięć nie zawodzi - to krótko , bo krótko , ale miałeś

chyba okazję słuchać Vibeza Radzique`a ? <_<

Napisałeś wtedy że Vibez gra jaśniej niż Karma i ja oczywiście to potwierdzam.

Jest on w w miarę czysty i klarowny , ale w porównaniu z poczciwym Rio ( Iriverem T20 zresztą też)

trochę lepsza separacja instrumentów i wokalistów okupiona jest niestety kosztem schłodzenia barwy dzwięku.

Często "potykałem się" ostatnio z Majkelem na łamach forum na temat Jego opinii że Vibez

jest odtwarzaczem bezbarwnym - bo mi akurat to specjalnie nie przeszkadza . Potrafię to sobie

zrekompensować w miarę ciepłymi słuchawkami , ustawieniami equalizera , a ostatnio nawet

zabierałem Vibeza na rower z bardzo ciepłym i koloryzującym dzwięk "cmoyo-podobnym "

ampem PA2V (odkupiłem go kiedyś od Rafa :) ) Ale nie ma co ukrywać że w surowym werdykcie

Majkela na temat Vibeza tkwi jednak "racjonalne jądro "- "chłodek" i brak kolorów w tym playerze może

rzeczywiście przeszkadzać . Zwłaszcza wtedy kiedy nasze uszy przyzwyczjone są do brzmienia zdecydowanie

bardziej ocieplonego ( a takie jak zaznaczyłem i Karma ma takie i flashowe playery Irivera też )

Zdecydowanie łatwiej pozyskać Vibezowi w miarę pochlebną opinię od kogoś kto przyzwyczajony

jest do sygnatury bardziej analitycznej -taką mają na przykład Irivery H1x0/3x0 , dlatego kilka

ciepłych słów na temat Trekstora które napisał na forum ostatnio Squonk - w końcu wieloletni

posiadacz H320 - specjalnie mnie nie zdziwiły .

Natomist obawiam się że Tobie Vibez - po Karmie i Clixie może wybitnie " nie podpasować ".

Sprawa z potencjalną synergią sprzętową chyba też nie przedstawia się najlepiej :(

Patrzę w Twoją sygnaturę - z słuchawek które posiadasz - moim zdaniem tak naprawdę tylko KPP

pasowałyby bez żadnych zastrzeżeń ( pożyczyłem kiedyś Vibeza na tydzień Zygmuntowi

- używał ich właśnie z KPP i z tego połączenie , przynajmniej z tego co mi mówił - nie wiem

ile było w tym kurtuazji - był zadowolony ) HD-595 na Vibezie też zagrają - ale jak na moje ucho

raczej nie na EQ flat - w tym wypadku trzeba trzeba już trochę się napocić żeby skorygować

dzwięk equalizerem , podczas gdy z Karmą te słuchawki brzmią najlepiej chyba wtedy kiedy

korekcja jest w ogóle wyłączona . Co do Aurvan - nigdy ich nie słuchałem , ale obawiam

sie że te arcychłodne IEM-y w ogóle nie pasują do Vibeza .

Przechodząc do Cmoya Forzy - nie wiem jaką masz wersję tego ampa , ale obawiam sie że taką

samą co ja . Niestety sygnatura jego dzwięku jest z gatunku tych analitycznych ,

- w przypadku Irivera mojego T20 czy Karmy to się sprawdza - wyostrza dzwięk

wprowadza lepszy kontrast , co skutkuje lepszą czytelnością i bardziej uporządkowaną panoramą

, to czyni to niestety tymi sami środkami co Vibez - czyli przez wyrazne schłodzenie barwy dzwięku

i jego synergia z Trekstorem ( z równie analitycznym Iriverem H120 zreszta też ) jest po prostu zła .

Raczej nie polecam tego comba . :huh: - z góry też uczulam że Moonlight Majkel , w specyfikacji

prototypowej v0 ( bo tylko w takiej miałem przyjemność go odsłuchiwać) był jeszcze bardziej

analityczny niż Lazio Cmoy .

Podsumowując - White Haven , na Twoim miejscu odpuściłbym chyba sobie zakup Vibeza

i został przy Karmie . Gdybyś był użytkownikiem Westone UM2 lub UE-5 i poszukiwał playera

tylko wyjściowego - to polecałbym Ci Trekstora w ciemno - bo w tym przypadku mialibyśmy

i idealną synergię , i niemal taki sam co w Karmie (naprawdę bardzo wygodny ) interface użytkownika

i zdecydownie lepsze niz w przypadku playra Rio rozmiary , "portabilność " i wytrzymałość

Ale brzmieniowo Vibeza jest jednak zupełnie inny niż Karmy - a z wyjątkiem KPP

wszystkie Twoje słuchawki i amp "podpasowane " są pod zdecydowanie odmienną sygnaturę .

Aż się prosi żebyś w "tych okolicznościach przyrody " poszukał jednak czegoś bardziej ocieplonego .

Obawiam się że Vibez , to akurat nie jest odtwarzacz przeznaczony dla Ciebie

i jego charakterystyka z obecnie posiadanymi przez Ciebie słuchawkami i ampem

może się po prostu "gryzć " . :huh:

W przypadku sprzętu audio i tak przynajmniej minimum 60 % odpowiedzialności za jakość

dzwięku ( a w przypadku sprzętu przenośnego - a zwłaszcza słuchawek dokanałowych

zdecydoanie więcej ) przypada na ostatnie ogniwo - czyli słuchawki lub głośniki .

Warto się więc zainteresować przede wszystkim nimi - bo to od tych elementów - a nie

od zródła , w głównym stopniu zależy jakiej jakości będzie to czego będziemy słuchać.

a sporo ludzi robi odwrotnie. kupuje dobry i drogi odtwarzacz zupelnie zaniedbujac glosniki / sluchawki. niby mozna te elementy dokupic pozniej, ale bywa, ze kupuje sie od razu modele co najmniej srednie i juz zostaja one na dluzej. w szczegolnosci dotyczy to glosnikow.

/getz....

Ta wiadomość nie może zostać dostarczony ponieważ odbiorca ma pełną skrzynkę.

Prywatna wiadomość NIE została wysłana

/wyslalem PM jako emaila ale nie wiem czy czytasz :) to tak na marginesie.

przy okazji ja bym nie nazywal Vibeza jakims szczegolnie zimnym playerem. raczej analitycznym / neutralnym. roznice w stosunku do ifpa dalo sie od razu wyczuc :)

Miałem do czynienia z Vibezem, ale chodziło mi raczej o twoją opinię odnośnie samego uzytkowania playera (czyli dokładnie to co opisałeś :D) - przez dwie godziny raczej trudno poznać dogłębnie wszystkie "humory" odtwarzacza, nie było np.: czasu na zabawy z eq, czy porządne przetestowanie jego współpracy z HD-595. Tak czy siak wielkie dzięki za rade :) Czy mógłbyś zasugerować jeszcze co z grubsza odpowiadałoby moim preferencjom brzmieniowym? Szczegółowo już sobie poszukam ;)

• 11 months later...

hej.

mam taki problem - zalałem lekko swoją karmę i nie działa. sytuacja wygląda tak, że po podłączeniu jej do prądu uruchamia się dysk twardy (tak słyszę) oraz wyświetlacz podświetla się na swój ładny niebieski kolor i to by było na tyle :(

doradźcie coś, bardzo zżyłem się z karmą i wolałbym spróbować ją jakoś odzyskać niż zamienić ją na cokolwiek innego.

będę wdzięczny.