Jump to content

xar

Zasłużony
  • Content Count

    1,751
  • Joined

  • Days Won

    23

xar last won the day on April 21 2015

xar had the most liked content!

Community Reputation

947 Excellent

About xar

  • Rank
    bardzo zaawansowany i używający Google
  • Birthday 01/01/1900

Dodatkowe

  • odtwarzacz
    X1050, Note 9
  • słuchawki
    Sennheiser IE8

Recent Profile Visitors

45,168 profile views
  1. Zerować / nadpisywać nośniki jak sprzedajecie czy dajecie do serwisu z awariami pozwalającymi na to.

    Często ludzie nie zdają sobie sprawy, że format nic nie daje. Kupiłem kartę SD do watomierza, wiekowa karta, sprzedawca większy z takimi rzeczami, karta oczywiście sformatowana. Z ciekawości sprawdziłem jak się o to dba. Wydobyte setki zdjęć, nagrań, informacji...

    Laptopy szyfrujcie, złodziej może bez problemu wykorzystać dane do np. szantażu.

    1. Show previous comments  8 more
    2. xar

      xar

      Z dyskami SDD nie jest tak prosto. Jedyne sprawdzone wyjście na pozbycie się wszystkich danych to zaszyfrowanie całego dysku i wykasowanie.

    3. espe0

      espe0

      Dysk SSD to nie taki znów wydatek żeby kupić nowy do sprzedawanego komputera. A jak ma się na nim mega ważne i delikatne rzeczy to już w ogóle szkoda ryzykować dla parudziesięciu złotych.

    4. xar

      xar

      Można wydać pieniądze na nowy, a stary chować ukryty czy niszczyć fizycznie, ale nie ma takiej potrzeby. Trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić.

  2. xar

    Trochu śmiechu :d

    https://streamable.com/s/a11n9 Sebiksy w akcji.
  3. xar

    Kącik kulinarny

    neonlight masz jakieś tipy odnośnie sosu? Może prócz pomidorów + oliwa z oliwek poleciłbyś coś jeszcze?
  4. xar

    Komputery

    Jeżeli ma to być archiwum z możliwością bezpiecznego przenoszenia to ja używam ADATA HD710. Mały, szybki, odporny, w sieci sporo testowych filmików.
  5. Kolego, więcej działania, mniej lamentowania. Odpisało mi MSI. Zrób screen jak temperatura podbija do 100 jak pisałeś (najlepiej 101), weź telefon i nagraj filmik jak włączasz laptopa i odpalasz wykaz temperatur. I tyle.
  6. Temperatura powyżej 100 stopni kwalifikuje do przyjęcia reklamacji i pisze o tym samo MSI. Co mogłeś to zrobiłeś. Zrób zdjęcie, nagraj filmik, wysyłaj.
  7. No to podejdź inteligentnie do tematu, napisz do MSI, że chcesz zmienić pastę termo, podaj im przykład, że użytkownik dostał na to zgodę: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=322204.0 , wtedy raczej się zgodzą -i zmień pastę. Miej to na mailu. A jakimiś łapkami, kciukami czy plusami... na tym się nie opieraj, taka moja rada. I proszę bez filozofii o racjach, wykonałeś kroki, które nie były bezsensowne. Staraj się szukać rozwiązań problemów, a nie lamentować czy słuchać bezproduktywnych wypowiedzi.
  8. Jeżeli te apdejty nic nie dały, a temperatury nie są odpowiadające temu modelowi, to możesz już teraz z czystym sumieniem walić do serwisu, że jest problem.
  9. sposób 1 sposób 2 (bardziej zaawansowany, kompleksowy)
  10. Odpiszę jeszcze ostatni raz, żeby Cię uspokoić. Z całym szacunkiem widzę, że nie jesteś w swoim żywiole. Lepiej faktycznie odeślij.
  11. Bios bardziej skomplikowany, ale też w miarę prosty. Instrukcji masz kilka, zapoznaj się, pamiętaj, aby pen był sformatowany do fat32 i żeby nie był totalnie badziewny-reklamówka. Powiem tak, jak Twoja wiedza mówi Ci, że to nic nie da, to faktycznie nie rób.
  12. https://forum-en.msi.com/index.php?topic=301826.0 3 ostatnie posty.
  13. Zainstaluj wersję 3.13.10 i nie aktualizuj. https://www.techspot.com/downloads/drivers/essentials/steelseries-engine/ Na Twoim miejscu zaktualizowałbym BIOS, chipset, Ty zrobisz oczywiście jak uważasz.
  14. Najpierw sam EC, zobacz, czy poskutkowało. Po update w Biosie będziesz mógł sprawdzić aktualnie zainstalowaną wersję EC, aby potwierdzić.
  15. Tak informacyjnie gdyby ktoś był ciekawy , Brita i Dafi w związku ze sprawą bakterii w filtrze: Brita: "wkłady filtrujące Maxtra+ są sterylizowane parą wodną tuż przed zapakowaniem. Do momentu otwarcia foliowego opakowania przebywają w jałowym środowisku. Istotny jest termin ważności filtra, który od momentu aktywacji wynosi 4 tygodnie. Mieszanka filtrująca zawiera niewielką ilość srebra, które pełni rolę bakteriostatyczną. Jeśli mają zastosowanie wszystkie nasze zalecenia dotyczące użytkowania, a w szczególności te związane z higieną nie ma ryzyka rozwoju mikroorganizmów. Należy pamiętać, by traktować filtr do wody jako produkt poniekąd spożywczy. Serdecznie pozdrawiam" Dafi: "Dzień dobry Nasze filtry są dedykowane do filtrowania wody dopuszczonej do spożycia, czyli nie zawierające bakterii chorobotwórczych. Woda kranowa może zawierać w sobie bakterie tylko nie chorobotwórcze. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r.w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Na podstawie art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2017 r. poz. 328, 1566 i 2180) zarządza się, co następuje: Ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C - bez nieprawidłowych zmian 2) Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: – 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej, – 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta. W skład naszego filtra wchodzi żywica jonowymienna i węgiel aktywowany. Węgiel jest impregnowany srebrem , aby chronić mieszankę filtrującą przed nadmiernym obrastaniem mikroorganizmów. Nie zdarzyła nam się nigdy reklamacja, aby z powodu spożywania naszej wody ktoś miał jakieś zatrucia żołądkowe. Jeśli ma Pan obniżoną odporność zawsze można zagotować wodę, co zapewni jej sterylność." Na moje pytanie: "Czy dobrze zrozumiałem, że po np. 3-4 tygodniach ilość mikroorganizmów w takim filtrze przechowywanym w temperaturze pokojowej nie przekroczy 200 jtk /1 ml, zgodnie z zaleceniem Ministra Zdrowia?" Odpowiedź: " Tak dokładnie" Ile w tym prawdy? To już trzeba ocenić samemu, bo testów jako takich nie znalazłem.
×
×
  • Create New...

Important Information

Register to have access to community resources. Forum rules Terms of Use and privacy anc cookies policy Privacy Policy