Jak nagrać zespół ?
Napisany 20 styczeń 2010 - 19:38
Mam karte dzwiękową Creative Sound Blaster PCI128 (WDM) i zintegrowaną - realtek ALC888. Czy zakup czegoś lepszego zapewni lepszą jakość ?? Czy znacie w miare dobry program no takich nagrań ?? I czy można nagrać to kanałowo ??
Earphones: - Philips she9800 - Panasonic HNJ300
Napisany 20 styczeń 2010 - 19:48
wielokanałowo chyba? można - tak osobno (jak w studio) jak i ustawiając kilka mikrofonów tak żeby łapały tylko jeden instrument
ale wtedy lepiej kup i poczytaj: http://www.ceneo.pl/1135235

ta książka powie Ci znacznie więcej niż my tu na forum (musiał bym sporo cytować książkę)
a zakup czegoś lepszego naturalnie zawsze poprawi jakość... o ile wiesz jak użyć tego sprzętu (czytaj: wykorzystać jego zalety w pełni)
___
K. Sztekmiler - Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań (Podręcznik dla akustyków) <- czytajcie, a się dowiecie...
Napisany 20 styczeń 2010 - 19:56
Napisany 20 styczeń 2010 - 20:12
headphones: Creative Aurvana Live! 'n Koss Porta Pro
past: T10, sony mdr-51, V39 2GB, i7 8GB red line, jbl 220
Napisany 20 styczeń 2010 - 20:25
Studio to inna bajka
Napisany 21 styczeń 2010 - 01:22
Nagrywałem przez wyjście z miksera. Znacie może program który umożliwia wielokanałowe nagrywanie ??
najpierw trzeba mieć sprzęt który pozwala na wielokanałowe ngarywanie (jeśli o to chodziło w pytaniu)
jeśli nie to Audacity (darmowy a do Twojego zastosowania - i nie tylko - równie dobry co oprogramowanie komercyjne)
Jeśli tak to przez jaką karte dzwiękową.
teoretycznie przez każdą się da o ile wiesz jak: ustawić kapelę (albo pojedynczych muzyków), ustawić mikrofon żeby nagrać dany instrument (wszystko pisze w książce), jak zorganizować odsłuch kapeli (jeśli nagrywasz każdy instrument osobno), jak usunąć szum z nagrania, jak wyrównać głośność, jak rozłożyć instrumenty w panoramie (trzeba mieć do tego wyczucie) ewentualnie zostawić charakterystykę pomieszczenia, wreszcie jak zmiksować i zapisać...
... a jaki jest efekt jak zrobisz wszystko "ot tak" sam wiesz, z tego powodu w ogóle o to zapytałeś w pierwszej kolejności
___
K. Sztekmiler - Podstawy nagłośnienia i realizacji nagrań (Podręcznik dla akustyków) <- czytajcie, a się dowiecie...
Napisany 22 styczeń 2010 - 03:34
Bardzo wazna sprawa to rozmieszczenie mikrofonow. Jako, ze pomieszczenie nie jest pewnie dostosowane do nagrywania, to dobrze byloby ustawic mikrofon dosc blisko zrodla dzwieku(kilka, moze kilkanascie centymetrow). Mozna sprawdzic kilka ustawien mikrofonu i posluchac, ktore najlepiej brzmi.
Proponowalbym poczytac ksiazki o nagrywaniu i obrobce nagran, ale dosc czesto rozne ksiazki dostarczaja sprzecznych ze soba informacji.
home: pianocraft e410 + asus xonar dx
Napisany 10 luty 2010 - 20:23
Ja trochę się znam na nagrywaniu bo sam nagrywam, ale rap, więc zostaje tylko wokal i poprawki na masterze. Wynajmij studio i się popytaj tam ludzi, oni zrobią Ci to profesjonalnie. W końcu reklama dźwignią handlu.
Sukcesów z zespołem!
Napisany 11 luty 2010 - 02:45
Cześć! Mój tata ma samochód. Chciałbym go naprawić, ale nie do końca wiem jak. Mam zestaw kluczy, śrubokręty, ale jak kręce jakieś śruby to nic z tego nie wychodzi. Ktoś może pomóc? Jak kupie lepsze śrubokręty i spawarke, to uda mi się coś naprawić? A polutować da tym rade?
Tyle powiem w tym odgrzebanym temacie
Stereo
pcm2702+lm4562 -> GC-lm3875 -> gale 3020
Port
iPod nano 1g 4Gb @ Rockbox -> Audio-Technica ath-es7 / Audio-Technica ath-ck7
Napisany 11 luty 2010 - 19:37
Wielkie dzięki za pomoc

Multi-Moderation: cokupic sluchawki ROZWIĄZANE