Czy ktoś się spotkał z modem CAL, które zbliżyłyby przetworniki do uszu, np. poprzez wymianę padów? Odsunąłem równo muszle od uszu przez podkładki przy pałąku i liczyłem na zmianę w przestrzeni i góry. Wysunęło średnicę, schowało całkowicie bas, brak uderzenia bębna basowego, góra uciekła, a przestrzeń się popsuła i był chaos. Stąd potem pewne przyciśnięcie muszli zmieniło coś, ale chciałbym spróbować tak na dłużej.
Czy da się zrobić pady samoróbki z dobrym rezultatem?
Po drodze w poszukiwaniu informacji o Denonach natknąłem się na innym forum z opiniami majkela o CAL i opisuje ich charakter brzmienia w sposób, z którym mogę się w dużej mierze zgodzić.
Przełącz shoutbox Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- (15 Stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Modowanie CAL! Wydzielone z ich recenzji
Napisany 23 czerwiec 2009 - 21:34
źródło: PC, MSI U100 Wind, PS2
DAC: Beresford TC-7520B Stage I GFmod + PClink + TC-3618 + USB
słuchawki: Creative Aurvana Live! Conducfil mod + Corvus Mod, Creative EP-630,Koss The Plug
odtwarzacz mp3: iRiver T60
słuchawki: Creative Aurvana Live! Conducfil mod + Corvus Mod, Creative EP-630,
Napisany 23 czerwiec 2009 - 22:27
Ja dzisiaj porównałem krótko CAL nierekablowane z takimi na Cordialu CPK220. Mam wrażenie, że scena w tych drugich jest ponad dwukrotnie szersza. Reszta korzyści podobna jak z Conducfilem - naturalny sopran, odkneblowana wyższa średnica, brak zaolejenia. Zobaczę po raz kolejny, bo dawno to było poprzednim razem, jak wypadnie Cordial kontra Conducfil. Ten ostatni kabel wspominam dobrze, ale mam tylko jedną parę CAL, więc posiłkuję się pamięcią.
On the go: iRiver E10 -> Sony MDR-EX700LP
In the office: iRiver E10 -> Sennheiser HD 438
At home: modded Technics SL-PS840 -> Belkin PURE|AV optical cable -> CS4397 / CS8416 DAC -> some short wires -> Moonlight successor prototype -> Grado PS1000 / Sennheiser HD 565 Ovation
Built: Moonlight v.2, v.4, v.6, v.7, v.8, SL2, SL1, Reference; various DIY cables
Damaged: CrossRoads Mylarone X3
Had on loan: Grado SR60, Grado SR80, Sennheiser HD 580, Trekstor Vibez, Grado RS1, Sennheiser HD 650, Shure E3c, SOHA II, Lake People G93, Ramos RM850, Vedia C6, ProJect Head Box II
Sold: Cowon D2, Teclast T39 AKA Vedia V39, Grado SR325i, Grado RS2, AKG K 601, Beyerdynamic DT880 Pro, iRiver T10 2GB, iRiver clix2, Creative Aurvana Live!, Koss Porta Pro, Koss KSC-35, Sennheiser PX100, Sennheiser HD 595, Sennheiser CX300, Sennheiser HD 600, Grado GS1000, Grado GS1000i
At home: modded Technics SL-PS840 -> Belkin PURE|AV optical cable -> CS4397 / CS8416 DAC -> some short wires -> Moonlight successor prototype -> Grado PS1000 / Sennheiser HD 565 Ovation
Built: Moonlight v.2, v.4, v.6, v.7, v.8, SL2, SL1, Reference; various DIY cables
Had on loan: Grado SR60, Grado SR80, Sennheiser HD 580, Trekstor Vibez, Grado RS1, Sennheiser HD 650, Shure E3c, SOHA II, Lake People G93, Ramos RM850, Vedia C6, ProJect Head Box II
Sold: Cowon D2, Teclast T39 AKA Vedia V39, Grado SR325i, Grado RS2, AKG K 601, Beyerdynamic DT880 Pro, iRiver T10 2GB, iRiver clix2, Creative Aurvana Live!, Koss Porta Pro, Koss KSC-35, Sennheiser PX100, Sennheiser HD 595, Sennheiser CX300, Sennheiser HD 600, Grado GS1000, Grado GS1000i
Napisany 23 czerwiec 2009 - 22:42
U mnie Conducfil w znacznej mierze ściągał knebel, ale niewygrzany Beres (poszedł potem do naprawy/strojenia) robił to do końca i to nawet w utworze, który został wyprodukowany z bardzo niemiłą studnią na wokalu.
Możliwe, że jak sprzęt dobrze zagra, to będzie miała sens zabawa w uziemnianie ekranu, bo obecnie nie ma żadnej różnicy.
Tylko jedna rzecz mi nie pasuje majkel. Rozciągasz przestrzeń wszerz przez tlumienie przetworników? U mnie jakby się nie starać, to CALe graja wszerz, ale ani grama do przodu. No może trochę było na Beresie, ale minęło, choć zależało bardziej od transportu.
Możliwe, że jak sprzęt dobrze zagra, to będzie miała sens zabawa w uziemnianie ekranu, bo obecnie nie ma żadnej różnicy.
Tylko jedna rzecz mi nie pasuje majkel. Rozciągasz przestrzeń wszerz przez tlumienie przetworników? U mnie jakby się nie starać, to CALe graja wszerz, ale ani grama do przodu. No może trochę było na Beresie, ale minęło, choć zależało bardziej od transportu.
słuchawki: Creative Aurvana Live! Conducfil mod + Corvus Mod, Creative EP-630,Koss The Plug
Napisany 24 czerwiec 2009 - 19:39
Dzisiaj przystąpiłem do 33. próby modowania CALi. Tym razem coś prostego. Po płatku higienicznym na muszlę. Idealnie chowają się pod poduszkami, ale nie pod czarna siatką, więc cała operacja trwa kilkanaście sekund. Słuchałem na SB! Live, bo nie mam nic lepszego pod ręką pod ten mod.
Wyszły z tego ciekawe wnioski: oczywiste i nie takie całkiem oczywiste.
Wypchnęło całe pasmo środkowego basu w bardzo przyjemny sposób. Wszystkie elektroniczne utwory mające bardzo impulsowy charakter basu dostały bardzo przyjemnego zafarbu basu. Nie jest przesadzony. To, co mnie zaskakuje, to jest to, że ten bas nie ma nic wspólnego z pewnych chaosem, który często odczuwam na CAL w okolicach niskiej średnicy, która potrafi zagłuszyć też część basu. Tu wypchnęło ten bas ponad moim zdaniem zbędne informacje.
Bębny basowe straciły impakt. Bardzo lubię, gdy czuć uderzenie w bęben basowy, nawet gdy jest elektroniczny, a jest to same uderzenie, które zajmuje szerokie pasmo częstotliwości i następnie wybrzmiewanie naciągu, które jest tylko w postaci basu. Tutaj strata z górnym częstotliwości osłabiła rolę tego bębna do krótkiego basu. Niestety.
Wokal trochę ogłuchł. Koc jak przy oryginalnym kablu? Bardzo możliwe, tyle że obejmuje wyższe pasmo, a więc brak jakichkolwiek ostrych sybilantów.
Ciekawe doświadczenie. Bardzo mnie kusi, żeby powalczyć z muszlami, a najlepiej spróbować je przewiercić (czego nie zrobię
) lub zmienić wnętrze. Membrany nie są duże i się męczą. Przyciśnięcie słuchawek do uszu i ich puszczenie powoduje ciszę w dźwięki przez krótką chwilę. Membranę wypycha na zewnątrz i nie ma siły wrócić. Może by tak rozluźnić ją i dać jej powietrza. W dwojakim znaczeniu 
dodano:
Poprawka w częstotliwościach przez korektor w TRackS3 i zawężenie szerokości dźwięku daje dźwięk prawie nie do odróżnienia od tego bez moda. Co więcej jest może nawet lepiej, bo dzięki temu jest mniej szumu ze źródła przy tej samej ilości dźwięku w uchu. W niektórych utworach, gdzie głos jest wyprodukowany na ostro, wokal dostał ogłady i jest niesamowicie przyjemny. O detalach nie wspomnę, bo SB! Live ma ich tyle, co kot napłakał.
Wyszły z tego ciekawe wnioski: oczywiste i nie takie całkiem oczywiste.
Wypchnęło całe pasmo środkowego basu w bardzo przyjemny sposób. Wszystkie elektroniczne utwory mające bardzo impulsowy charakter basu dostały bardzo przyjemnego zafarbu basu. Nie jest przesadzony. To, co mnie zaskakuje, to jest to, że ten bas nie ma nic wspólnego z pewnych chaosem, który często odczuwam na CAL w okolicach niskiej średnicy, która potrafi zagłuszyć też część basu. Tu wypchnęło ten bas ponad moim zdaniem zbędne informacje.
Bębny basowe straciły impakt. Bardzo lubię, gdy czuć uderzenie w bęben basowy, nawet gdy jest elektroniczny, a jest to same uderzenie, które zajmuje szerokie pasmo częstotliwości i następnie wybrzmiewanie naciągu, które jest tylko w postaci basu. Tutaj strata z górnym częstotliwości osłabiła rolę tego bębna do krótkiego basu. Niestety.
Wokal trochę ogłuchł. Koc jak przy oryginalnym kablu? Bardzo możliwe, tyle że obejmuje wyższe pasmo, a więc brak jakichkolwiek ostrych sybilantów.
Ciekawe doświadczenie. Bardzo mnie kusi, żeby powalczyć z muszlami, a najlepiej spróbować je przewiercić (czego nie zrobię
dodano:
Poprawka w częstotliwościach przez korektor w TRackS3 i zawężenie szerokości dźwięku daje dźwięk prawie nie do odróżnienia od tego bez moda. Co więcej jest może nawet lepiej, bo dzięki temu jest mniej szumu ze źródła przy tej samej ilości dźwięku w uchu. W niektórych utworach, gdzie głos jest wyprodukowany na ostro, wokal dostał ogłady i jest niesamowicie przyjemny. O detalach nie wspomnę, bo SB! Live ma ich tyle, co kot napłakał.
Napisany 25 czerwiec 2009 - 10:22
Ja wywaliłem wytłumienie po raz kolejny, bo robiłem bezpośrednie porównanie z nietłumionymi słuchawkami i takim samym kablem. Coś kosztem czegoś było, bilans w sumie na minus. Chodzi oczywiście o wkładanie krążków do środka słuchawek, między dekiel a przetwornik. Kabel Cordial daje wrażenie rozrostu przestrzeni, wynika to pewnie z dobrego rozciągnięcia pasma w górę, ale bez wyostrzeń.
Napisany 25 czerwiec 2009 - 11:18
CYTAT(majkel @ 25.06.2009, 11:22) <{POST_SNAPBACK}>
Ja wywaliłem wytłumienie po raz kolejny, bo robiłem bezpośrednie porównanie z nietłumionymi słuchawkami i takim samym kablem. Coś kosztem czegoś było, bilans w sumie na minus. Chodzi oczywiście o wkładanie krążków do środka słuchawek, między dekiel a przetwornik. Kabel Cordial daje wrażenie rozrostu przestrzeni, wynika to pewnie z dobrego rozciągnięcia pasma w górę, ale bez wyostrzeń.
No ciekawe czy jednak za jakiś czas wrócisz do wytłumienia
W kieszeni:
Sansa Fuze 2GB (01.02.26f) + 8GB, Vedia V19 2GB, Vedia C6 2GB + 8GB, Sony NW e-002 512MB, Sony NW e-013 1GB, Creative Zen Stone 1GB
Na głowie:
Sennheiser PX100 x2, CAL! (Wytłumione), Philips SHE 9501, Sennheiser Hd202, Sennheiser MX200, Sennheiser PX10, Vedia SRS-200, stocki Sony
Sansa Fuze 2GB (01.02.26f) + 8GB, Vedia V19 2GB, Vedia C6 2GB + 8GB, Sony NW e-002 512MB, Sony NW e-013 1GB, Creative Zen Stone 1GB
Na głowie:
Sennheiser PX100 x2, CAL! (Wytłumione), Philips SHE 9501, Sennheiser Hd202, Sennheiser MX200, Sennheiser PX10, Vedia SRS-200, stocki Sony
Napisany 25 czerwiec 2009 - 13:03
CYTAT(crovax85 @ 25.06.2009, 12:18) <{POST_SNAPBACK}>
No ciekawe czy jednak za jakiś czas wrócisz do wytłumienia 
Nie wrócę, ale myślałem o wypolerowaniu drobnym papierem dekli od wewnątrz, gdyż rozgryzłem jak działają te słuchawki. One grają w dużej mierze odbitym dźwiękiem, natomiast gdyby poprawić walory powierzchni odbijającej, to powinno co najmniej nie zaszkodzić.
CYTAT
Interesują mnie opinie ludzi którzy twierdzą, że po zmianie kabla nie słyszą różnicy, albo jest ona znikoma i nie usprawiedliwia tego zabiegu.
Jest co najmniej jedna taka opinia na forum, niemniej zaskakująca nawet dla dotychczasowych kablosceptyków, którzy porównywali słuchawki ze zmienionym kablem z fabrycznymi.
Napisany 26 czerwiec 2009 - 11:46
Wczoraj dużo słuchałem CAL na T60. Korektor mniej dokładny, ale z moim wytłumieniem. Ogólnie byłoby całkiem dobrze, gdyby nie miejscowe przekłamania w dźwięku. Na lepszym korektorze jest o wiele lepiej. Dźwięk dostaje dużej dynamiki i nie ma się co oszukiwać. Rośnie SNR o ok 6dB bez większych zmian w wymaganiu na moc, na którą mają wpływ niższe częstotliwości. To wyraźnie słychać na SB!Live: szumy są praktycznie niesłyszalne przy kompletnej ciszy. Wzrosła dynamika głosu do takiego stopnia, że w pewnym miejscach powoduje opad szczęki. Słuchawki zrobiły się szybsze.
Jak? Wg mnie to bardzo łatwo wytłumaczyć. Wzrosła dynamika wszystkich dźwięków, ale trwałe górne częstotliwości, np. długi trwały głos czy uderzenie w pół otwarty hihat są tłumione do odpowiedniego poziomu, bo wcześniej podbite, a bas zrywa się do akcji do natychmiastowo, a potem zostaje sobą. Czasami tylko mam wrażenie, że niektóre wokale straciły prezencję, a więc charakterystyczny dla zawodowych piosenkarzy formant f3 obecny przy ok 3kHz. Jak to brzmi? Jak cukierek toffi: okrągły z połyskującą fakturą. Brakuje faktury, ale! wrażenie rozdzielczości, które dla mnie nie jest tożsame z detalami, niesamowicie wzrosło. Jak tylko zasiadam do EP-630, to czuję wywrót na drugą stronę, gdzie góra jest okrojona jak dźwięk 8-bitowy. W CAL po modzie mamy niesamowitą rozdzielczość. Bardziej już się chyba nie da.
Do bardzo podobnego wniosku doszedłem 2 dni temu i pisałem tu o tym. Spróbuję zmieniać sposób grania membran przez zmianę przestrzeni w muszli. Wpływ zamkniętej obudowy jest duży i w pewnych sytuacjach ruch membran jest silnie hamowany przez ciśnienie między przetwornikiem a muszlą. Stąd zmieniając zachowanie się powietrza w muszli, można zmienić wprost dynamikę.
Natomiast co masz na myśli mówiąc o odbitym dźwięku? Membrana wpada rezonans przez odbicia w muszli?
Jak? Wg mnie to bardzo łatwo wytłumaczyć. Wzrosła dynamika wszystkich dźwięków, ale trwałe górne częstotliwości, np. długi trwały głos czy uderzenie w pół otwarty hihat są tłumione do odpowiedniego poziomu, bo wcześniej podbite, a bas zrywa się do akcji do natychmiastowo, a potem zostaje sobą. Czasami tylko mam wrażenie, że niektóre wokale straciły prezencję, a więc charakterystyczny dla zawodowych piosenkarzy formant f3 obecny przy ok 3kHz. Jak to brzmi? Jak cukierek toffi: okrągły z połyskującą fakturą. Brakuje faktury, ale! wrażenie rozdzielczości, które dla mnie nie jest tożsame z detalami, niesamowicie wzrosło. Jak tylko zasiadam do EP-630, to czuję wywrót na drugą stronę, gdzie góra jest okrojona jak dźwięk 8-bitowy. W CAL po modzie mamy niesamowitą rozdzielczość. Bardziej już się chyba nie da.
CYTAT(majkel @ 25.06.2009, 14:03) <{POST_SNAPBACK}>
Nie wrócę, ale myślałem o wypolerowaniu drobnym papierem dekli od wewnątrz, gdyż rozgryzłem jak działają te słuchawki. One grają w dużej mierze odbitym dźwiękiem, natomiast gdyby poprawić walory powierzchni odbijającej, to powinno co najmniej nie zaszkodzić.
Do bardzo podobnego wniosku doszedłem 2 dni temu i pisałem tu o tym. Spróbuję zmieniać sposób grania membran przez zmianę przestrzeni w muszli. Wpływ zamkniętej obudowy jest duży i w pewnych sytuacjach ruch membran jest silnie hamowany przez ciśnienie między przetwornikiem a muszlą. Stąd zmieniając zachowanie się powietrza w muszli, można zmienić wprost dynamikę.
Natomiast co masz na myśli mówiąc o odbitym dźwięku? Membrana wpada rezonans przez odbicia w muszli?
Napisany 26 czerwiec 2009 - 17:25
Kolejny mod, otwarcie muszli, słuchanie bez padów. Przetworniki obrócone o ok 70 stopnie, przez co muszle mają dostęp do powietrza i jednocześnie przy uchu jest lepiej z powietrzem. Główna różnica to spadek niskiego i trochę średniego basu o ok 10dB. Poprawa korektorem daje inne brzmienie basu. Może trochę góry ubyło, ale ogólnie nie słyszę innych zmian. Spróbuję zmniejszyć objętość muszli, a nawet pozbyć się wymiany powietrza między uchem a muszlą.
dodano:
Wytłumione muszle + pady i mam wrażenie większej ostrości. Widocznie zmniejszenie pojemności wyostrza, a zwiększenie powoduje, że część dźwięku idzie w stroje pojemności a nie ucha, a po tym traci bas.
dodano 2:
W poprzednich postach było coś o rezonansie i teraz o odbiciach. U mnie efekt jest taki, że dźwięk jest bardziej punktowy i jest mniej rozmazania, za które mogą odpowiadać odbicia w muszli. To w końcu dla 6 cm daje 5KHz, a licząc kształt to nawet można zejść do 3,2KHz, a AFAIR taki rezonans akustyczny wykazują CALe, bo przy tej częstotliwości impedancja rośnie może z potrzeby mniejszej ilości prądu do wygięcia membrany, bo sama wpada w drgania. Dodatkowo mierzyłem przesunięcie fazowe między napięciem a prądem i wszystko by pasowało. Tylko gdzieś zapodziałem charakterystyki ściągnięte z miernika impedancji. Możliwe, że zmiana wypełnienia muszli miałaby wpływ pośrednio na charakterystykę impedancji i fazy.
A co słyszę? Mniejszy chaos, choć też ostrość jest duża większa. Ogólnie to skomplikowane utwory są bardziej przejrzyste.
dodano:
Wytłumione muszle + pady i mam wrażenie większej ostrości. Widocznie zmniejszenie pojemności wyostrza, a zwiększenie powoduje, że część dźwięku idzie w stroje pojemności a nie ucha, a po tym traci bas.
dodano 2:
W poprzednich postach było coś o rezonansie i teraz o odbiciach. U mnie efekt jest taki, że dźwięk jest bardziej punktowy i jest mniej rozmazania, za które mogą odpowiadać odbicia w muszli. To w końcu dla 6 cm daje 5KHz, a licząc kształt to nawet można zejść do 3,2KHz, a AFAIR taki rezonans akustyczny wykazują CALe, bo przy tej częstotliwości impedancja rośnie może z potrzeby mniejszej ilości prądu do wygięcia membrany, bo sama wpada w drgania. Dodatkowo mierzyłem przesunięcie fazowe między napięciem a prądem i wszystko by pasowało. Tylko gdzieś zapodziałem charakterystyki ściągnięte z miernika impedancji. Możliwe, że zmiana wypełnienia muszli miałaby wpływ pośrednio na charakterystykę impedancji i fazy.
A co słyszę? Mniejszy chaos, choć też ostrość jest duża większa. Ogólnie to skomplikowane utwory są bardziej przejrzyste.
Napisany 26 czerwiec 2009 - 17:49
CYTAT(Corvus5 @ 26.06.2009, 18:25) <{POST_SNAPBACK}>
Spróbuję zmniejszyć objętość muszli, a nawet pozbyć się wymiany powietrza między uchem a muszlą.
No wreszcie ktoś zaczyna kombinować , bo temat modowania słuchawek na tym forum jest traktowany po macoszemu
( patrz head-fi
Jeśli wprowadzisz jakąś substancje pochłaniającą dźwięk do muszli to z punktu widzenia akustyki zwiększysz
ich objętość ( o to właśnie chodzi ) , bas będzie wtedy " dobrze kontrolowany " czyli szybciej będzie zanikał.
To właśnie powoduje zwiększenie rozdzielczości słuchawek. Ale coś za coś. Efektem jest cofnięcie tonów średnich i wysokich.
Aby nie nastąpiło cofnięcie średnicy pod wpływem wypełnienia trzeba oprócz materiału tłumiącego zastosować lustro akustyczne ( sztywna płytka , stalowa , miedziana , szklana , epoksyd zbrojony włóknem szklanym = po prostu płytka do obwodów drukowanych najlepsza )
Majkel , szacun dla twej wiedzy elektronicznej , ale polerowanie papierem jest bez sensu , gdyż dla tej długości fal dzwiękowych te nierówności nie mają znaczenia. Odbicie fal akustycznych ( słyszalnych ) zależy wyłącznie od rozmiaru , masy oraz modułu Younga ( sztywności ) muszli.
Please allow me to introduce myself : Im a man of wealth and taste
Ive been around for a long, long year
Stole many a mans soul and faith...
Hope you guess my name
Ive been around for a long, long year
Stole many a mans soul and faith...
Hope you guess my name
Prześlij ten temat:
- (15 Stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Zbliżone tematy
| Temat | Forum | Rozpoczęty przez | Statystyki | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|---|
|
test porównawczy wszystkich generacji |
Testy Odtwarzaczy | GoodBoy |
|
|
|
IRIVER Clix2 vs E200 vs Spinn który wybrać?
Jakie słuchawki do nich wybrac? |
iriver produkty | arcio |
|
|
|
wcicherski
komentarze |
Komentarze | wcicherski |
|
|
|
The Book of Hardware wersja Light