Skocz do zawartości


Zdjęcie

Program dostosowywujący głośniki 5.1 do PC


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 16:51

Tak jak w temacie. Słyszałam, że są programy które pomagają dostosować granie danych dźwięków w systemie głośników 5.1.
Mam głośniki tracer Macarena 5 + subufer, jest tak, że jedne grają ciszej, jedne głośniej. Chciałam sobie to dostosować.
W moich sterownikach jest opcja dostosowywania i jak daję żeby z każdego głośnika odegrało muzykę po kolei to z 3 nie chce odgrywać a jak puszczam z Winampa wszystkie grają, proszę o poradę i pomoc.

Pozdrawiam smile.gif


#2 ov_Darkness

ov_Darkness

    Straszny Wujek

  • Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • 726 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa
  • Interests:audio, DIY, It, planowanie finansowe, biologia ewolucyjna, paleoteriologia

  • odtwarzacz - RAZR
  • słuchawki - TF10/K81DJ

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:20

Chcesz powiedzieć, ze masz wątpliwości przy płycie główne obsługujacej jack sensing?!
jak klikniesz sobie strzałkę na obrazku pokoju, to powinny Ci zagrać głośniki w kolejności takiej, jak są podświetlane na obrazku. Jak zagrają, to jest dobrze. Jak nie zagraj, to kombinuj. Możliwości masz tylko kilka.
Jeszcze jedna dobra rada: RTFM.
To czego nie znajdziesz w instrukcji, a pomaga:
Zainstaluj najnowszy sterownik audio do Twojego modelu płyty.
Wywal WSZYSTKIE kodeki, jakie masz zainstalowane (wszytkie divx, xvid, itp.)
Ściągnij i zainstaluj Klite Codec Pack w wersji Full. Powinno wszzystko działać.

Now:, Motorola RAZR, DIY DAC(WM8742),Samsung S8500, FIIO E10, Rio Carbon 5GB, AKG K81DJ recabled, UE TripleFI.

Past: Sansa e140; Sansa E260 V1 w/RB; YP=Z5 (broken), YP-Z5 2GB (stolen), Monolith Mx7050 512MB, RP-HG20, SHE9850, SHE9700, HTC HD2(Froyo NAND),

--

 

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczj zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

---
Nie jestem głuchy - mam uszy, które trudno napędzić.
Nie jestem bassheadem - lubię ciepłe, wyrównane i soczyste brzmienie.

 


#3 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:25

Masz wszędzie w Realteku ustawione wyjście na przedni kanał stereo, kilknij na ikonkę głośników obok portów i ustaw tam odpowiednio wyjście na głośnik tylny i centralny/subwoofer. (dopiero potem spróbuj porad kolegi wyżej, wyprzedził mnie)

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#4 ov_Darkness

ov_Darkness

    Straszny Wujek

  • Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • 726 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa
  • Interests:audio, DIY, It, planowanie finansowe, biologia ewolucyjna, paleoteriologia

  • odtwarzacz - RAZR
  • słuchawki - TF10/K81DJ

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:31

O cholera... nie wiedziałem ,że się tak da... O_o
Katharina19: na poważnie: jeśli Ci się coś takiego udało zrobić, to nie kombinuj sama. Poproś brata, tatę, chłopaka, siostrę mamę, kogokolwiek...
Absolutny no offence, ale są osoby, które po prostu mają antytalent techniczny... Znam osobiście kilka takich.
(wyjaśnienie:sterownik daje i możliwość autmoatycznego lub ręcznego przypisania kanałów audio do konkretnych gniazd. Powinno działać automatycznie, Ty ustawiłaś wszystkie 3 gniazda w przednie stereo. Nie musisz przestawiać wszystkich wtyczek, wystarczy, że zmienisz obrazki przy gniazdach w sterowniku.)

Now:, Motorola RAZR, DIY DAC(WM8742),Samsung S8500, FIIO E10, Rio Carbon 5GB, AKG K81DJ recabled, UE TripleFI.

Past: Sansa e140; Sansa E260 V1 w/RB; YP=Z5 (broken), YP-Z5 2GB (stolen), Monolith Mx7050 512MB, RP-HG20, SHE9850, SHE9700, HTC HD2(Froyo NAND),

--

 

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczj zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

---
Nie jestem głuchy - mam uszy, które trudno napędzić.
Nie jestem bassheadem - lubię ciepłe, wyrównane i soczyste brzmienie.

 


#5 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:33

Ewentualnie mógł je wszystkie po prostu źle wykryć, u mnie Realtek domyślnie wykrywał Meizu M6 podłączonego do line-in jako wyjście subwoofera...

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#6 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:37

Spokojnie, ja się nie obrażę za takie hasła:). Natomiast wydaje mi się, że jestem na tyle kompetentna, żeby to podłączyć. Z tyłu mam kable zielony FR FL/STEREO, czarny RR/RL, łososiowy/pomarańczowy SW/C.
W komputerze mam aż 6 portów, z czego na 3 są emblematy głośników i do nich podłączyłam analogicznie kolorami- więc nie rozumiem jak inaczej to zrobić.

#7 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:39

Podłączenie jest jak najbardziej ok, odpal po prostu tą aplikację której zrobiłaś screena i ustaw w niej głośniki tak jak mówiłem.

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#8 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:40

Tak zrobiłam- moj [trywialny] problem polegał tylko na zaznaczeniu "przedni"/"tylni"/"subwoofer".
Ślicznie dziękuje za tak pilną i kulturalną poradę!

#9 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:43

Nie ma problemu, pozdrawiam smile.gif
btw pytania problemy gg 6495476, chyba że spodobało ci się tutaj na forum

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)






Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 09:01) Z tego co wiem to HE300 nie sa strasznie wymagajace. Mikolaj mi mowil, ze nawet FiiO im styknie, choc niewatpliwie wole im dac cos lepszego.
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 09:00) Przesluchalbym je na Matrixie Mini i, a powoli wiekszy zakup by byl w planach. Wszystko powoli. :)
@  retter : (25 październik 2014 - 08:51) Tylko pytanie czy masz czym je karmić bo głodować nie problem.
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:44) Wiem. Dlatego mimo wszelkich czytan chce je sobie sprawdzic samemu. :)
@  retter : (25 październik 2014 - 08:44) taj he300 jedyne dynamiki tego producenta
@  retter : (25 październik 2014 - 08:43) tylko zauważ napisałem podobno, nie mówie że tak jest, to trzeba sprawdzić samemu
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:40) Tez wlasnie czytam od kazdego, ze to lepsze HD650. Wrecz kazdy je tak porownuje, az dziwne. :D
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:39) Wtedy byly po tyle nowki. Zdrozaly cholerka teraz. W sumie jak wszystko. HD600, Q701 tez. HE300 chyba najblizej do HE500 z maniery grania z tych modeli co wymieniles, pomijajac, ze to dynamiki, nie?
@  retter : (25 październik 2014 - 08:39) he300 to podobno lepsze hd650 a te są ciemne i basowe
@  retter : (25 październik 2014 - 08:37) używane he300 po tyche chodzą

he300 słuchałem chwile (odsłuchy w RMSie) bo obok miałem 400, 500, 5le także były one takie deko biedne
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:36) Teraz tak. Jeszcze pod koniec grudnia musialem wybulic za nie kolo 800 i tyle samo HE300 kosztowaly. :D W sumie mialem jeden z pierwszych egzemplarzy. Myslalem, by wymienic K612 na HE300 i doplacic. Tylko tak mysle sobie, ze po co, jak wszystko mi pasuje..? :D No ale ta ciekawośc jednak, ehh. Ciezkie zycie. :D
@  retter : (25 październik 2014 - 08:33) wiesz snuff ze k612 można kupić za ok 500 nowe nie używane :D a he300 chodzą 750/800
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:32) Tak z innej beczki to HE300 sluchales? Bo ciekawi mnie jak sie maja do K612. Od zawsze mnie ciekawily. :P Pamietam mialem je kupować, ale wyszly K612 i sie nie moglem oprzec, a HE300 jak zostaly w mojej glowie, tak zostaly.
@  retter : (25 październik 2014 - 08:26) obie były stockowe słuchane w sklepie z x5
@  snuffdbko : (25 październik 2014 - 08:16) Moze sluchales K612 odblokowanych, a Q701 nie? ;) Sam w K612 uwazam, ze gory i basu jest calkiem sporo, na pewno nie jest to bezbasie jak ludzie mowia, ale nie sluchalem Q701 i nie moge porownac. W sumie ciekawi mnie to... :)
@  retter : (25 październik 2014 - 08:05) ciekawa rzecz że po wykresach q701 powinny mieć więcej góry i basu niz k612 a po 15min odsłuchu powiedział bym że jest odwrotnie :D
@  Undertaker : (25 październik 2014 - 02:38) Alew Sennkach bardziej misiowaty
@  Undertaker : (25 październik 2014 - 02:36) stockowe nie mają jakoś dużo basu :)
@  PENDRAGON : (25 październik 2014 - 02:31) @Damix Co Ty gadasz, dla mnie w Q701 jest duzo basu, nawet wiecej i lepszej jakosci, niz w HD600, a te przeciez maja podbicie w okolicy 100hz o kilka db. Chyba nie sluchales odblokowanych Q701 :).
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:30) do elektroniki nie ma innej opcji
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:30) mnie przed 1 dyskoteka obudziła - doszli do wniosku, że starczy mi spania ...
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 00:29) a ja się do spania szykuję...
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:29) za godzinę wyjeżdżamy
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:29) @Jimmi Dragon no śniadanie już się gotuje ...
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:29) audeo czy innych etyholików
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:28) :D
@  Jimmi Dragon : (25 październik 2014 - 00:28) lol Kubasz, już wstałeś?
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:28) :P
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:28) kubasz: powiedz to uzytkownikom q701
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:27) @FeX czyli tak jak ma być :P
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:26) ja musze miec sporo basu, góry, detali i sceny
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:23) witajcie ;)
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:23) a żyje i ludziska tyż
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:23) jaj estem ciekawy jak sie maja do hd600 czy akg k612
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:22) Zawsze warto sprobowac
@  Kubasz : (25 październik 2014 - 00:22) o jednak szołt żyje :P
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:22) jednak ciekawości nie zaspokoję
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:21) dla mnie moze i lepiej, jesli maja mniej basu niz Dt990pro to nie maja czego szukac i by poszly na handel :)
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:16) o ile jeszcze beda
@  Damix : (25 październik 2014 - 00:16) jutro po zajeciach sam zamowie jak bede umial ogarnac ten niemiecki amazon przez mailboxde
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:11) moze nie kraj, ale ludzie
@  FeX : (25 październik 2014 - 00:10) no nic, dojczlandy to głupi kraj
@  Damix : (24 październik 2014 - 23:59) kurna i co z tym zamowiniem na shp9500 :(
@  bakus1233 : (24 październik 2014 - 23:15) :D
@  Undertaker : (24 październik 2014 - 22:47) @xar - ja nie kupiłem, więc może nieprędko.
@  xar : (24 październik 2014 - 21:23) myślę, że wystarczy, że wpiszesz "pierwsza pomoc oparzenia" i znajdziesz co trzeba
@  Arthass : (24 październik 2014 - 21:11) znacie jakieś strony ze skróconymi ulotkami pierwszej pomocy w różnych przypadkach typu zatrucie, oparzenie, ukąszenie itp?
@  Szatynbury : (24 październik 2014 - 20:49) branoc
@  Szatynbury : (24 październik 2014 - 20:49) dobra ide spac bo jutro do pracy z samego rana oj dana dana
@  xar : (24 październik 2014 - 20:43) a ja ciekawy jestem, kiedy w komisie pojawią sie pierwsze shp9500