Skocz do zawartości


Zdjęcie

Program dostosowywujący głośniki 5.1 do PC


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 16:51

Tak jak w temacie. Słyszałam, że są programy które pomagają dostosować granie danych dźwięków w systemie głośników 5.1.
Mam głośniki tracer Macarena 5 + subufer, jest tak, że jedne grają ciszej, jedne głośniej. Chciałam sobie to dostosować.
W moich sterownikach jest opcja dostosowywania i jak daję żeby z każdego głośnika odegrało muzykę po kolei to z 3 nie chce odgrywać a jak puszczam z Winampa wszystkie grają, proszę o poradę i pomoc.

Pozdrawiam smile.gif


#2 ov_Darkness

ov_Darkness

    Straszny Wujek

  • Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • 733 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa
  • Interests:audio, DIY, It, planowanie finansowe, biologia ewolucyjna, paleoteriologia

  • odtwarzacz - HTC One
  • słuchawki - TF10/K81DJ
  • chcę - ATH-M50

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:20

Chcesz powiedzieć, ze masz wątpliwości przy płycie główne obsługujacej jack sensing?!
jak klikniesz sobie strzałkę na obrazku pokoju, to powinny Ci zagrać głośniki w kolejności takiej, jak są podświetlane na obrazku. Jak zagrają, to jest dobrze. Jak nie zagraj, to kombinuj. Możliwości masz tylko kilka.
Jeszcze jedna dobra rada: RTFM.
To czego nie znajdziesz w instrukcji, a pomaga:
Zainstaluj najnowszy sterownik audio do Twojego modelu płyty.
Wywal WSZYSTKIE kodeki, jakie masz zainstalowane (wszytkie divx, xvid, itp.)
Ściągnij i zainstaluj Klite Codec Pack w wersji Full. Powinno wszzystko działać.

Now:, HTC One, DIY DAC(WM8742),, FIIO E10, AKG K81DJ recabled, UE TripleFI.

Past:Motorola RAZR, Rio Carbon 5b, Samsung S8500, Sansa e140; Sansa E260 V1 w/RB; YP=Z5 (broken), YP-Z5 2GB (stolen), Monolith Mx7050 512MB, RP-HG20, SHE9850, SHE9700, HTC HD2(Froyo NAND), --

 

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczej zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

---Nie jestem głuchy - mam uszy, które trudno napędzić.Nie jestem bassheadem - lubię ciepłe, wyrównane i soczyste brzmienie.

 


#3 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:25

Masz wszędzie w Realteku ustawione wyjście na przedni kanał stereo, kilknij na ikonkę głośników obok portów i ustaw tam odpowiednio wyjście na głośnik tylny i centralny/subwoofer. (dopiero potem spróbuj porad kolegi wyżej, wyprzedził mnie)

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#4 ov_Darkness

ov_Darkness

    Straszny Wujek

  • Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • 733 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa
  • Interests:audio, DIY, It, planowanie finansowe, biologia ewolucyjna, paleoteriologia

  • odtwarzacz - HTC One
  • słuchawki - TF10/K81DJ
  • chcę - ATH-M50

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:31

O cholera... nie wiedziałem ,że się tak da... O_o
Katharina19: na poważnie: jeśli Ci się coś takiego udało zrobić, to nie kombinuj sama. Poproś brata, tatę, chłopaka, siostrę mamę, kogokolwiek...
Absolutny no offence, ale są osoby, które po prostu mają antytalent techniczny... Znam osobiście kilka takich.
(wyjaśnienie:sterownik daje i możliwość autmoatycznego lub ręcznego przypisania kanałów audio do konkretnych gniazd. Powinno działać automatycznie, Ty ustawiłaś wszystkie 3 gniazda w przednie stereo. Nie musisz przestawiać wszystkich wtyczek, wystarczy, że zmienisz obrazki przy gniazdach w sterowniku.)

Now:, HTC One, DIY DAC(WM8742),, FIIO E10, AKG K81DJ recabled, UE TripleFI.

Past:Motorola RAZR, Rio Carbon 5b, Samsung S8500, Sansa e140; Sansa E260 V1 w/RB; YP=Z5 (broken), YP-Z5 2GB (stolen), Monolith Mx7050 512MB, RP-HG20, SHE9850, SHE9700, HTC HD2(Froyo NAND), --

 

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczej zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

---Nie jestem głuchy - mam uszy, które trudno napędzić.Nie jestem bassheadem - lubię ciepłe, wyrównane i soczyste brzmienie.

 


#5 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:33

Ewentualnie mógł je wszystkie po prostu źle wykryć, u mnie Realtek domyślnie wykrywał Meizu M6 podłączonego do line-in jako wyjście subwoofera...

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#6 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:37

Spokojnie, ja się nie obrażę za takie hasła:). Natomiast wydaje mi się, że jestem na tyle kompetentna, żeby to podłączyć. Z tyłu mam kable zielony FR FL/STEREO, czarny RR/RL, łososiowy/pomarańczowy SW/C.
W komputerze mam aż 6 portów, z czego na 3 są emblematy głośników i do nich podłączyłam analogicznie kolorami- więc nie rozumiem jak inaczej to zrobić.

#7 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:39

Podłączenie jest jak najbardziej ok, odpal po prostu tą aplikację której zrobiłaś screena i ustaw w niej głośniki tak jak mówiłem.

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#8 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:40

Tak zrobiłam- moj [trywialny] problem polegał tylko na zaznaczeniu "przedni"/"tylni"/"subwoofer".
Ślicznie dziękuje za tak pilną i kulturalną poradę!

#9 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:43

Nie ma problemu, pozdrawiam smile.gif
btw pytania problemy gg 6495476, chyba że spodobało ci się tutaj na forum

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)






Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  manuelvetro : (04 lipiec 2015 - 22:37) Si, claro.
@  Arkusz : (04 lipiec 2015 - 22:31) tandem - ktoś leci podpięty do instruktora - taki skok np. na wieczór kawalerski :) A ja sobie obok nich leciałem - fajne uczucie ;)
@  manuelvetro : (04 lipiec 2015 - 21:55) We dwóch juz leciałeś, widziałem. Co to znaczy pierwszy raz leciałem z tandemem? Bo ja widzę ludzi na rowerze tandemie w balonie zdziwionych, ze Ty skaczesz :D ;) :P
@  Arkusz : (04 lipiec 2015 - 20:58) dzięki ;) Na filmie mało widać, ale jak będę montował podsumowanie sezonu to na pewno będzie :) No i pierwszy raz leciałem razem z tandemem - fajny jest wyraz twarzy pasażerów :D 
@  manuelvetro : (04 lipiec 2015 - 20:45) Chcemy film! Gratki :)
@  Arkusz : (04 lipiec 2015 - 20:41) dzisiaj spełniłem jedno ze swoich marzeń - skok z balonu :D :D :D 
@  mjuzikfrik : (04 lipiec 2015 - 20:20) jestem*
@  mjuzikfrik : (04 lipiec 2015 - 20:19) jestme
@  manuelvetro : (04 lipiec 2015 - 20:13) Normalnie tsunami
@  Robsonek : (04 lipiec 2015 - 19:51) ale duchota, idę się wykąpać  http://i.imgur.com/tEdPn5y.gifv  :D
@  xar : (04 lipiec 2015 - 18:43) @music jesteś?
@  micbud : (04 lipiec 2015 - 14:54) Bo pracujesz w innym miejscu niż ja
@  iMpus : (04 lipiec 2015 - 14:37) mam lapka z ssd i o dziwo tez mam czas na kawe...
@  micbud : (04 lipiec 2015 - 14:29) Mam starego lapa i starego stacjonara. Dzięki temu mam czas na kawę, heh
@  iMpus : (04 lipiec 2015 - 14:01) jak masz normalnego hdd to pewnie spokojnie i komfortowo na nim mozesz pracowac, jednak przy lapku ssd jest dobra opcja, jesli wsadzaja tani i slaby hdd fabrycznie
@  micbud : (04 lipiec 2015 - 13:33) Gdzie bym nie czytał, to widzę tylko taka różnice, że kawę sobie robie po włączeniu kompa na hdd, i jak wracam do biurka, to już śmiga, a przy ssd będę musiał robić zanim włączę kompa
@  iMpus : (04 lipiec 2015 - 12:01) po przesiadce z hdd jest taka roznica ze nie wiem czy warto sie bawic w jakies drobne roznice miedzy ssdkami
@  iMpus : (04 lipiec 2015 - 12:01) Ja bralem najtanszy przyzwoity dysk
@  retter : (04 lipiec 2015 - 10:43) clonowanie
@  Szatynbury : (04 lipiec 2015 - 09:01) jakie?
@  retter : (04 lipiec 2015 - 08:50) możesz tylko po co ? są prostsze i szybsze sposoby,
@  Szatynbury : (04 lipiec 2015 - 07:57) tez chetnie bym dolozyl
@  Szatynbury : (04 lipiec 2015 - 07:57) a jaki teraz ssd oplaca sie kupic?
@  Robsonek : (03 lipiec 2015 - 23:20) @Arkusz why? włączyłeś btw tryb AHCI w biosie?
@  Arkusz : (03 lipiec 2015 - 23:19) a teraz się dowiedziałem, że mimo, iż mam oryginalnego windowsa i oryginalnego language packa to nie mogę go zainstalować :D :D
@  trubul : (03 lipiec 2015 - 23:01) okej, tutaj znalazłem że jak jest x na kanał to "suma" też jest x http://forum.mp3stor...hawek/?p=108545
@  trubul : (03 lipiec 2015 - 22:56) Mam szybkie pytanie - jak jest podane że opór słuchawek wynosi x na kanał, to znaczy że opór podawany "normalnie w sklepie" wynosi 2x?
@  iMpus : (03 lipiec 2015 - 22:47) pod win 8.1 juz byl delikatny problem
@  iMpus : (03 lipiec 2015 - 22:47) nie wiem jaki masz model, ale do y580 stery do wbudowanej sieciowki bezproblemowo
@  Arkusz : (03 lipiec 2015 - 22:43) no mi nie chciał przyjąć za cholerę sterów do karty sieciowej. Zainstalowałem w końcu od HP i poszło...
@  iMpus : (03 lipiec 2015 - 22:42) Tez mam lenovo i zadnych problemow ze sterownikami pod win 7
@  Arkusz : (03 lipiec 2015 - 22:26) dysk SSD zainstalowany. Stery do lenovo to jakaś porażka.
@  Szatynbury : (03 lipiec 2015 - 19:16) aha, o te tematy się rozchodzi
@  Szatynbury : (03 lipiec 2015 - 19:15) Gdy znieważy Sashę zawsze dziewicę
@  Robsonek : (03 lipiec 2015 - 15:42) czasem jakiegoś chlapnę w mordę :D ale bardzo rzadko ;)
@  Jimmi Dragon : (03 lipiec 2015 - 15:07) Nawet z Dżimem Bimem i Dżonym Łejkerem? ;)
@  Robsonek : (03 lipiec 2015 - 14:50) Nie kumpluję się z obcokrajowcami :D
@  Lord Rayden : (03 lipiec 2015 - 12:32) Jak pójdą z Tobą Smith and Wesson ora Samuel Colt to nie ma co sie bać.
@  Robsonek : (03 lipiec 2015 - 10:55) :D
@  Jimmi Dragon : (03 lipiec 2015 - 00:58) Znaczy się idziesz na spacerek po parku w długim płaszczu? :P
@  Robsonek : (03 lipiec 2015 - 00:41) trochę się cykam iść spać  :D
@  Robsonek : (03 lipiec 2015 - 00:40)

dziś jest pełnia...  Dodaj obrazek

@  nismovsky : (03 lipiec 2015 - 00:17) @mikolaj612 - jak gadałem kiedyś z Piotrkiem to custom tipsy do ER4 mogą wpłynąć na brzmienie oraz same obudowy będą przez nie jeszcze bardziej odstawały. Z moim sporadycznym spaniem w HFach to sobie na razie odpuściłem "customowanie" ich ;)
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:37) ja się audeo też nie pozbędę :)
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:35) Super wykonanie jest tych Etymoticow takze
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:34) Nie narzekam w ogole na wygode Etymoticow, bardzo latwa aplikacja itp
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:33) O dziwo one z innymi tipsami robia fenomenalna robote, ja slucham ich z tipsami od Audeo, powaznie mysle zeby zrobic customowe tipsy do nich.
Dla mnie Audeo i ER4 PT to doki ktore bede mial zawsze
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:33) Mam wersje PT, nowki kupilem.
@  mikolaj612 : (02 lipiec 2015 - 23:32) Ja mam ER4
@  Arkusz : (02 lipiec 2015 - 23:32) dziękować :) wzajemnie, spokojnej!