Skocz do zawartości


Zdjęcie

Program dostosowywujący głośniki 5.1 do PC


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 16:51

Tak jak w temacie. Słyszałam, że są programy które pomagają dostosować granie danych dźwięków w systemie głośników 5.1.
Mam głośniki tracer Macarena 5 + subufer, jest tak, że jedne grają ciszej, jedne głośniej. Chciałam sobie to dostosować.
W moich sterownikach jest opcja dostosowywania i jak daję żeby z każdego głośnika odegrało muzykę po kolei to z 3 nie chce odgrywać a jak puszczam z Winampa wszystkie grają, proszę o poradę i pomoc.

Pozdrawiam smile.gif


#2 ov_Darkness

ov_Darkness

    Straszny Wujek

  • Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • 726 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa
  • Interests:audio, DIY, It, planowanie finansowe, biologia ewolucyjna, paleoteriologia

  • odtwarzacz - RAZR
  • słuchawki - TF10/K81DJ

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:20

Chcesz powiedzieć, ze masz wątpliwości przy płycie główne obsługujacej jack sensing?!
jak klikniesz sobie strzałkę na obrazku pokoju, to powinny Ci zagrać głośniki w kolejności takiej, jak są podświetlane na obrazku. Jak zagrają, to jest dobrze. Jak nie zagraj, to kombinuj. Możliwości masz tylko kilka.
Jeszcze jedna dobra rada: RTFM.
To czego nie znajdziesz w instrukcji, a pomaga:
Zainstaluj najnowszy sterownik audio do Twojego modelu płyty.
Wywal WSZYSTKIE kodeki, jakie masz zainstalowane (wszytkie divx, xvid, itp.)
Ściągnij i zainstaluj Klite Codec Pack w wersji Full. Powinno wszzystko działać.

Now:, Motorola RAZR, DIY DAC(WM8742),Samsung S8500, FIIO E10, Rio Carbon 5GB, AKG K81DJ recabled, UE TripleFI.

Past: Sansa e140; Sansa E260 V1 w/RB; YP=Z5 (broken), YP-Z5 2GB (stolen), Monolith Mx7050 512MB, RP-HG20, SHE9850, SHE9700, HTC HD2(Froyo NAND),

--

 

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczj zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

---
Nie jestem głuchy - mam uszy, które trudno napędzić.
Nie jestem bassheadem - lubię ciepłe, wyrównane i soczyste brzmienie.

 


#3 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:25

Masz wszędzie w Realteku ustawione wyjście na przedni kanał stereo, kilknij na ikonkę głośników obok portów i ustaw tam odpowiednio wyjście na głośnik tylny i centralny/subwoofer. (dopiero potem spróbuj porad kolegi wyżej, wyprzedził mnie)

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#4 ov_Darkness

ov_Darkness

    Straszny Wujek

  • Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • 726 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Warszawa
  • Interests:audio, DIY, It, planowanie finansowe, biologia ewolucyjna, paleoteriologia

  • odtwarzacz - RAZR
  • słuchawki - TF10/K81DJ

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:31

O cholera... nie wiedziałem ,że się tak da... O_o
Katharina19: na poważnie: jeśli Ci się coś takiego udało zrobić, to nie kombinuj sama. Poproś brata, tatę, chłopaka, siostrę mamę, kogokolwiek...
Absolutny no offence, ale są osoby, które po prostu mają antytalent techniczny... Znam osobiście kilka takich.
(wyjaśnienie:sterownik daje i możliwość autmoatycznego lub ręcznego przypisania kanałów audio do konkretnych gniazd. Powinno działać automatycznie, Ty ustawiłaś wszystkie 3 gniazda w przednie stereo. Nie musisz przestawiać wszystkich wtyczek, wystarczy, że zmienisz obrazki przy gniazdach w sterowniku.)

Now:, Motorola RAZR, DIY DAC(WM8742),Samsung S8500, FIIO E10, Rio Carbon 5GB, AKG K81DJ recabled, UE TripleFI.

Past: Sansa e140; Sansa E260 V1 w/RB; YP=Z5 (broken), YP-Z5 2GB (stolen), Monolith Mx7050 512MB, RP-HG20, SHE9850, SHE9700, HTC HD2(Froyo NAND),

--

 

Jeśli opisujesz bas to pisz bas, bo bassa to ja znam ale wielkogębowego inaczj zwanego okonio-pstragiem, to nie forum wędkarskie.

---
Nie jestem głuchy - mam uszy, które trudno napędzić.
Nie jestem bassheadem - lubię ciepłe, wyrównane i soczyste brzmienie.

 


#5 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:33

Ewentualnie mógł je wszystkie po prostu źle wykryć, u mnie Realtek domyślnie wykrywał Meizu M6 podłączonego do line-in jako wyjście subwoofera...

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#6 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:37

Spokojnie, ja się nie obrażę za takie hasła:). Natomiast wydaje mi się, że jestem na tyle kompetentna, żeby to podłączyć. Z tyłu mam kable zielony FR FL/STEREO, czarny RR/RL, łososiowy/pomarańczowy SW/C.
W komputerze mam aż 6 portów, z czego na 3 są emblematy głośników i do nich podłączyłam analogicznie kolorami- więc nie rozumiem jak inaczej to zrobić.

#7 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:39

Podłączenie jest jak najbardziej ok, odpal po prostu tą aplikację której zrobiłaś screena i ustaw w niej głośniki tak jak mówiłem.

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)


#8 katharina19

katharina19

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 7 posty/ów

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:40

Tak zrobiłam- moj [trywialny] problem polegał tylko na zaznaczeniu "przedni"/"tylni"/"subwoofer".
Ślicznie dziękuje za tak pilną i kulturalną poradę!

#9 Pytak

Pytak

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 67 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Poznań

  • odtwarzacz - Meizu M6 SP 4GB
  • słuchawki - Fischer Eterna

Napisany 13 kwiecień 2009 - 17:43

Nie ma problemu, pozdrawiam smile.gif
btw pytania problemy gg 6495476, chyba że spodobało ci się tutaj na forum

Meizu M6 SP 4GB Black (2007)
Fischer Audio Eterna (2012) | Brainwavz M2 (2011-2012) | Creative EP-630 (2007-2011)






Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 20:02) no ja mam z domu 30km :)
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 20:00) ja mam przynajmniej bliżej do PT
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:57) si :)
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:55) tylko Ty chyba na WAT jesteś? :P
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:55) inna sprawa, że jakoś tam sobie zarabiam ;)
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:52) no ja też jestem studentem - na sezon się zapożyczyłem, spłacam go przez zimę ;) 
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:51) no to zapraszam ;) lepszej strefy niż PT chyba nie ma w PL (najbardziej doświadczeni instruktorzy - Cienizna ma 10tys. skoków, Kucharz 8tys, Sławek 7 tys., Sajgonka 5tys.) :)
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:49) nawet jako biedny student :P
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:48) powinno mi się udać tyle zebrać w ciągu roku :D
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:48) to i tak mieści się w 5k
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:46) bo wcale nie jest tak łatwo ;)
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:46) ale najlepiej liczyć koło 8/9 
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:46) da się to ogarnąć w 6 skokach, ja miałem 2 do wyrzucenia skoki
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:44) właśnie patrzę, że koszta zależą od ilości skoków i nie płacić się z góry w sumie spoko
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:37) od kursu, teoretycznie da się go zrobić w 6/7 skoków ;)
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:37) ja zaliczyłem w 8
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:37) od ilu można w ogóle z opóźnionym skakać samemu?
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:36) a na kursie ile skoków, 10?
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:32) w planach mam go pro hero 3+ black, 2 wysokościomierze (akustyk i cyfra), a później powoli porozglądam się za plecaczkiem... 
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:30) wypożyczam. kurs kosztował mnie prawie 6tys., kombinezon i kas prawie 2tys., no i 25x140zł za skok ;)
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:29) audio... dla mnie na razie skończone, jestem zadowolony ze swojego sprzętu i przy okazji spłukany do 0 :D
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:28) skaczesz ze swoim sprzętem, czy wypożyczasz?
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:28) e tam :P tylko 10tys. wydałem w tym sezonie ;)
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:27) audio też tanie nie jest :D
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:26) najlepsza rzecz ever, tylko trzepie kasę jak nie wiem :D
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:24) najlepsza rzecz ever. 
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:24) zachęcam do PeTe skydive - sam mam w tym roku już 35 skoków :D
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:22) @Arkusz, jak zbiorę kasę to za rob sobie zrobię kurs :)
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:20) :D
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:20) :D
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:20) Posted Image
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:17) ale gra bardzo fajnie, dynamicznie i szczegółowo
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:17) ja jeszcze trochę go posłucham i podejmę decyzję :)
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:16) szkoda, że nie mam sporo kasy, żeby wykupić połowę Twojej kolekcji :D
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:16) jak kto woli, mi tam na razie płyty się podobają, sporo miejsca zajmują i jest co zbierać :D
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:14) tzn. juz prawie pewien jestem :P
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:14) @Panataki zmieniam analog na cyfrę :P
@  Panataki : (24 lipiec 2014 - 19:12) kupiłem sobie w końcu kurs ang ^^
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:11) no ja jutro na szczęście opuszczam nasz piękny kraj na 10 dni ;)
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:10) mogło by już przestać padać :D cały dzien spokojnie wystarczy :D
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:07) no taki czas oczekiwania - jest na zamówienie (rozmiar) robiony ;)
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 19:06) rychło w czas :D
@  Arkusz : (24 lipiec 2014 - 19:00) po 6tyg. przyszedł mi kask :ph34r:
@  Kubasz : (24 lipiec 2014 - 16:47) czesc
@  xar : (24 lipiec 2014 - 15:52) bry
@  bruno63 : (24 lipiec 2014 - 13:50) no dokładnie, nie ma mnie obecnie w Gliwicach :/
@  blueme : (24 lipiec 2014 - 13:46) czyli jesteś teraz na emigracji? szkoda...
@  bruno63 : (24 lipiec 2014 - 13:16) Ją z Gliwic, ale #wakacje
@  Yedi : (24 lipiec 2014 - 12:47) @Szatynbury MZ-R1 czy Sharpa ?
@  blueme : (24 lipiec 2014 - 12:17) Chciałbym coś kupić w saturnie w Gliwicach co jest w promocji tylko z odbiorem osobistym