Witam!
Jak przerzucę z płytki CD audio muzę na mp3 128kbps i na ogg 128kbps to która muza zajmie mniej miejsca i która będzie lepszej jakości?
POzdr.
Przełącz shoutbox Shoutbox
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- (23 Stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Mp3 I Ogg Proszę O Porównanie ! ! ! rozmiar, jakość
Napisany 14 sierpień 2005 - 18:44
zajmą ~dokładnie~ tyle samo miejsca a ich jakosc bedzie bardzo zblizona przy uzyciu lame, aczkolwiek minimalnie wieksza dla ogg
http://www.rjamorim.com/test/multiformat12...28/results.html
http://www.rjamorim.com/test/multiformat12...28/results.html
Napisany 14 sierpień 2005 - 19:36
dzięki za odpowiedź
czyli zgrywając z CD będę ogg używał
a jeżeli mam mp3 128kbps to warto je myknąć na ogg 128kbps?
POzdr.
PS. A jeżeli o max. upychanie w pamięci playerka to jakiego używać formatu do konwersji żeby mało zajmowały mp3? ale żeby nie były tragicznej jakości jak np. mp3 64kbps
czyli zgrywając z CD będę ogg używał
a jeżeli mam mp3 128kbps to warto je myknąć na ogg 128kbps?
POzdr.
PS. A jeżeli o max. upychanie w pamięci playerka to jakiego używać formatu do konwersji żeby mało zajmowały mp3? ale żeby nie były tragicznej jakości jak np. mp3 64kbps
iriver ifp790 / sandisk sansa clip 8gb + akg k518dj + sennheiser mx500rc-l
Napisany 15 sierpień 2005 - 15:39
zajmą ~dokładnie~ tyle samo miejsca a ich jakosc bedzie bardzo zblizona przy uzyciu lame, aczkolwiek minimalnie wieksza dla ogg
nie zgadzam się
po zripowaniu płyty:
- mp3 128 kbps zajmowało 36,3 MB
- ogg 128 kbps zajmowało 33,6 MB
chodzi o to, że ogg standardowo jest kodowane do VBR i końcówki utworów mają 0 kbps
jakość ogg jest lepsza przy tym samym bitrate i ripie z płyty
aha, ogg siorbie 30 % więcej prądu (sam mierzyłem)
Napisany 16 sierpień 2005 - 22:13
A czy ktoś z was bierze pod uwagę, że jest cały wysyp coderów mp3 i różnych ich typów ( cbr, vbr, abr ). Ja kodowałem tą sam utworek 4 różnymi codekami mp3 za każdym razem używając innego rodzaju kompresji ( cały czas mówimy o mp3 ) i tylko jeden kodeck mnie zadowolił ( niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak on się konkretnie nazywa
)
co by tu ....
+ Koss Porta Pro
+ Koss UR-40
+ Creative Aurvana Live!
Miałem :
iriver ifp-899 - iriver t30 - iriver t60
Sennheiser PMX100 - Sennheiser HD595
w planach :
iaudio i7 lub ipod nano 4g
+ Koss Porta Pro
+ Koss UR-40
+ Creative Aurvana Live!
Miałem :
iriver ifp-899 - iriver t30 - iriver t60
Sennheiser PMX100 - Sennheiser HD595
w planach :
iaudio i7 lub ipod nano 4g
Napisany 17 sierpień 2005 - 02:55
huh... pora obalić pewne mity :]
1) OGG jest ZNACZNIE lepsze od MP3... wynika to z zastosowanego modelu psychoakustycznego i sposobu kompresji... nie przymieżając - OGG@Q4 (czyli średnio 128kbps) w ślepym teście często jest nieodróżnialne od MP3@192... a OGG@Q6 (średnio 192kbps) od CD-Audio... dla zasady podam że OGG@Q5 to średnio 160kbps ;] oczywiście w zależności od konkretnego utworu śrenia może się różnić od średniej-średniej ;]
2) OGG faktycznie zżera więcej "prądu" ale kosztem znacznie wyższej jakości dźwięku :]
3) metody: VBR to "zmienna przepływność" - koder sam dobiera "aktualne kbps" (nie-do-końca wiadomo jaki rozmiar będzie miał plik po konwersji), ABR to "uśredniona przepływność" - koder dobiera "aktualne kbps" z dostępnych trybów CBR (uproszczone VBR, zapewnia stałą wielkość pliku), CBR to "stała przepływność" (wiadomo ;] ), jakościowo wygląda to tak: VBR>ABR>CBR
4) OGG używa czegoś pomiędzy VBR (jakość) a ABR (z góry wiadomo jaką wielkość będzie miał plik ;] ), OGG NIE MA trybu CBR!... MP3 kożysta z VBR (ABR to odmiana VBR) lub CBR...
5) najlepszym kodekiem MP3 jest LAME (aktualnie LAME 3.96.1) - tylko on się liczy przy robieniu plików MP3 z CD-Audio, każdy kodek OGG jest dobry - byle nowy! (są to odmiany "oficjalnego" kodeka, zmiany są niezauważalne jeżeli kodek jest nowszy niż z roku 2004) :)
6) ja sam kompresuję wszystko do OGG@Q5 (śrenio wychodzi 160kbps) i jestem z OGG zadowolony jak z żadnego innego kodeka! :)
7) zapomnijcie o Musepacku (pliki MPC) - jest gorszy niż OGG (ponownie polecam ślepe testy)...
8) konwersja MP3/WMA/MPC->OGG (albo dowolna inna) ma sens tylko gdy chodzi o zaoszczędzenie miejsca (np.: MP3@320->OGG@Q4 lub OGG@Q5)
9) jakościowo kodeki: OGG>WMA>MP3 (o MPC nic nie piszę bo jest nie odtwarzany przez żaden player i do tego jest jeszcze mocno "niedorobiony" :/ )
1) OGG jest ZNACZNIE lepsze od MP3... wynika to z zastosowanego modelu psychoakustycznego i sposobu kompresji... nie przymieżając - OGG@Q4 (czyli średnio 128kbps) w ślepym teście często jest nieodróżnialne od MP3@192... a OGG@Q6 (średnio 192kbps) od CD-Audio... dla zasady podam że OGG@Q5 to średnio 160kbps ;] oczywiście w zależności od konkretnego utworu śrenia może się różnić od średniej-średniej ;]
2) OGG faktycznie zżera więcej "prądu" ale kosztem znacznie wyższej jakości dźwięku :]
3) metody: VBR to "zmienna przepływność" - koder sam dobiera "aktualne kbps" (nie-do-końca wiadomo jaki rozmiar będzie miał plik po konwersji), ABR to "uśredniona przepływność" - koder dobiera "aktualne kbps" z dostępnych trybów CBR (uproszczone VBR, zapewnia stałą wielkość pliku), CBR to "stała przepływność" (wiadomo ;] ), jakościowo wygląda to tak: VBR>ABR>CBR
4) OGG używa czegoś pomiędzy VBR (jakość) a ABR (z góry wiadomo jaką wielkość będzie miał plik ;] ), OGG NIE MA trybu CBR!... MP3 kożysta z VBR (ABR to odmiana VBR) lub CBR...
5) najlepszym kodekiem MP3 jest LAME (aktualnie LAME 3.96.1) - tylko on się liczy przy robieniu plików MP3 z CD-Audio, każdy kodek OGG jest dobry - byle nowy! (są to odmiany "oficjalnego" kodeka, zmiany są niezauważalne jeżeli kodek jest nowszy niż z roku 2004) :)
6) ja sam kompresuję wszystko do OGG@Q5 (śrenio wychodzi 160kbps) i jestem z OGG zadowolony jak z żadnego innego kodeka! :)
7) zapomnijcie o Musepacku (pliki MPC) - jest gorszy niż OGG (ponownie polecam ślepe testy)...
8) konwersja MP3/WMA/MPC->OGG (albo dowolna inna) ma sens tylko gdy chodzi o zaoszczędzenie miejsca (np.: MP3@320->OGG@Q4 lub OGG@Q5)
9) jakościowo kodeki: OGG>WMA>MP3 (o MPC nic nie piszę bo jest nie odtwarzany przez żaden player i do tego jest jeszcze mocno "niedorobiony" :/ )
[sygnaturka usunięta z powodu braku chęci współpracy]
Napisany 17 sierpień 2005 - 08:01
Post KHRONa powinien byc dolaczony do FAQ w dziale 'kompresja' 
Moze sami powinnismy zrobic/zalozyc jakis FAQ? Te ciagla powtarzajace sie te same pytania...
Moze sami powinnismy zrobic/zalozyc jakis FAQ? Te ciagla powtarzajace sie te same pytania...
IFP-995 (1.20EU) + IFP-899 (1.75US) - no i to jest to :) a iMP-50 (1.30) też się przyda!
(czasami też miewam T50 (1.02) oraz E-100 (1.10) )
Słuchawki: Vedia VP-SRS200 i różne iRiver-Sennheisery...
(czasami też miewam T50 (1.02) oraz E-100 (1.10) )
Słuchawki: Vedia VP-SRS200 i różne iRiver-Sennheisery...
Prześlij ten temat:
- (23 Stron)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
Zbliżone tematy
| Temat | Forum | Rozpoczęty przez | Statystyki | Ostatni post | |
|---|---|---|---|---|---|
|