Introverder

Questyle cma400i - problemy z gniazdem 2,5 mm BAL (szum ala pisk)

Recommended Posts

Witajcie.

 

Zgłaszam się do Was z takim problemem..

 

Otóż do tej pory używałem z Questyle'm cma400i wyjścia 6,3mm jack niezbalansowany do słuchawek i było ok.

 

Dziś dostałem zrobiony na zamówienie kabel z jackiem 2,5 mm BAL. (do słuchawek Sonorous 6) - u renomowanego wytwórcy kabli - I co się dzieje - otóż jak podpinam ten kabel do gniazda 2,5 mm BAL w AK KANNIE - to wszystko ok - nie słychać żadnych "dodatków", ale jak podpinam ten sam kabel do Questyle'a cma400i to słyszę szum ala pisk, nie bardzo głośny, ale zauważalnie słyszalny.. Szum pojawia się tylko na lewnym kanale - w lewej muszli..

 

I zastanawiam się co radzicie i co mogę z rym robić i co jest winowajcą... :(

 

Potrzebuję porady, nakierowania ... Za kabel dałem naprawdę dużo :/ ..

Edytowane przez Introverder

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, nie wiem, ale wysłałem zapytanie do serwisu. 

Odp z serwisu:

niech sprawdzi inne słuchawki zbalansowane i podłączy do cma
i zobaczy czy jest to samo - jak tak to na serwis

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To jedyny kabel zbalansowany jaki posiadam.

 

To odpowiedź z serwisu producenta?, czyli gdzieś z Chin?

 

Czyli to kwestia urządzenia a nie kabla, jak myślę (?).

 

Acha, w niektórych ustawieniach wtyku szum i te piski z trzaskami zanikają (ale jak się zrobi mały ruch to szum wraca albo mikroruch się wykona sam), a poziom głośności jest niezależny od ustawionej głośności z tego co widzę..

Edytowane przez Introverder

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Typowe, nawet testówka w Warszawie tak ma, tylko na jack. Tylko, że te szumienie ala pisk zanika po jakimś czasie. Dziwna sprawa ogólnie. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja mam w prawdzie kabel robiony do meze , ale mam dodatkowo przelotkę na 2,5 i żadnych niepożądanych efektów w swoim 400i  nie uświadczyłem. Pewnie serwis;)

Edytowane przez szugary68

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Szakovsky, ale zanika w ogóle/na stałe czy jak a jeśli już to po jakim czasie tak mniej więcej? I to się dzieje tylko dla gniazda jack 2,5 BAL ? Zmiana wtyków pomagała coś, że na innym rodzaju wtyku 2,5 mm jack BAL to nie występowało?

 

Bo jakby u mnie - może mi się zdaje -  ale ten efekt jakby nieco się zmniejszył.. W niektórych miejscach łapie bez szumu, a w innych jakby szum jeśli jest to - wydaje mi się - że może słabszy(?).. Choć nadal słychać różne odgłosy, bo jakby sam szum już był, to nawet byłoby to może akceptowalne.

 

 

---------------------

update:

 

Się robi pomału akceptowalnie. Znaczy słychać odgłosy, ale wyciszone chyba wyraźnie, a w wielu ustawieniach na dłużej jest cisza.

 

 

Dźwiękowo, jeśli tylko szumy kompletnie ustaną, a przy większej głośności ich nie słychać, to o klasę wyższa jakość dźwięku - teraz jest prawdziwe kurde stereo i dźwięk na filmie np. jakby się tam było.. Choćby ten kawałek "I've Seen That Face Before" czy jak to szło z "Frantica" dopiero zyskało wymowę, jak i ogólnie muzyka mam wrażenie - jest porządek, emocja, życie, przestrzeń, plany separacja, a tego nie było.

Edytowane przez Introverder

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz piski i szum na 2,5mm to na 6,3mm też powinieneś mieć piski bo wzmacniacz jest w połowie wspólny. Niemniej CMA400i bardzo delikatnie szumi jałowo - nie piszczy i nie ma zakłóceń. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz piski i szum na 2,5mm to na 6,3mm też powinieneś mieć piski bo wzmacniacz jest w połowie wspólny. Niemniej CMA400i bardzo delikatnie szumi jałowo - nie piszczy i nie ma zakłóceń. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jakby to był ten szum, to by mi w ogóle nie przeszkadzał.. , ale odkryłem, że chyba gniazdo w moim modelu jest nieco luźne, co powoduje gorszą przypadłość - przy szybszym ruszeniu kabla przerywanie w lewym nauszniku, bo przypuszczam, że to od tego. Szumy w ogóle słyszałem tylko na listwie, bo na innym podłączeniu nie słyszałem tych trzasków.. i są one coraz słabsze - obecnie prawie niezauważalne, trzask jest np. przy szybszym obróceniu wtyku i to samo z piskami, które jak szum, są obecnie ciche dosyć, choć głośniejsze niż miarowy, ledwie słyszalny i całkiem przyjemny szum, który jak rozumiem jest normalnością(?). Podpinając pod inne cma400i nie odnotowałem trzasków etc., choć nie podpinałem pod tamtą listwę..

 

No i mam nadzieję, że kabel nie robi dźwigni dla gniazda 2,5 mm BALANS, choć mega ciężki chyba nie jest, ale najlżejszy też nie..

 

Zobaczę czy w sprawie tego gniazda to ruszać, zastanowię się, bo odsyłając do Chin jak rozumiem, to mogę urządzenia długo nie mieć, a naprawa być płatna.. A poza tym ruszając można może pogorszyć sprawę. Różne rozwiązania rozważam, obecnie gorsze jest to przerywanie, no bo wtedy tylko muza leci w prawej nausznicy, a tamto szumienie, trzaski oraz piski się znacznie zmniejszyły.

 

Same szumy jakby zanikły teraz jak słucham :) . Chyba, że taki na granicy percepcji chyba jeszcze..

 

------------

Choć niestety jednak nie do końca, bo teraz znowu je słyszę....

Edytowane przez Introverder

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja już nie mam sił...

 

Mam inną sztukę cma400i i wygląda na to, że z innym gniazdem - XLR 4-pin) jest coś nie tak, bo nagle na prawym kanale w słuchawce przestał dochodzić dźwięk, na chwilę wrócił i koniec. Sprawdzałem z drugim kablem - jack 2,5 mm balans (tamten to XLR 4-pin) i było ok, więc to nie kwestia słuchawek i nie kabla raczej, bo kabel by nie kontaktował czy coś, a nie tak od razu pewnie nie byłoby dźwięku, bo sprawdzałem i ruszałem jeszcze kablem..

 

Słuchawki jakie podpinałem teraz to Mr Speakers Ether.

 

A już kurde myślałem, że wyszedłem na prostą, bo jeszcze załatwiam inne kwestie techniczne..

 

Wkładałem wtyczkę XLR 4-pin, parę razy, wpinałem po parę razy kabel do słuchawek i jest tak samo.

 

Pocieszające jest tylko to, że teoretycznie z balansa mogę korzystać po 2,5 mm jack balansie, ale jednak coś chyba z tamtym gniazdem jest..

 

------------

 

Teraz chodzi, może coś źle robiłem.

Edytowane przez Introverder

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Nie masz uprawnień, żeby korzystać z Czatboxa
    Załaduj więcej