Skocz do zawartości


Zdjęcie

Superlux HMC 631


  • Please log in to reply
36 replies to this topic

#1 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 08 grudzień 2013 - 01:21

Siema. Możecie mi coś powiedzieć na czym polega rekablowanie ? Chodzi mi o to, aby kabel był wytrzymalszy. Jaki jest mikrofon w Superlux HMC631 ? Są szumy, piski czy coś ? Jest klarowny itp. ? Czy to tych słuchawek dostaję jakąś aplikację ? Czy z moich starych tactic 3d sigma (gówno przez wielkie G) karta dźwiękowa będzie działać z tymi ? Tę kartę dostałem razem z tymi słuchawkami. Gdzie mogę kupić owe słuchawki? Na thomann i audeos są, a raczej ich nie ma... W magazynie. Na audeos będą, ale po LUTYM :C Macie może jakieś wtyki ? Na thomann boję się, że coś nie pyknie, a potem płać 90 złotych za wysłanie słuchawek do nich... W ogóle przesyłka u nich 90... Proszę o pomoc. Wy się na tym znacie  :P



#2 EvilKillaruna

EvilKillaruna

    Audiofanatyk

  • Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1166 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Elbląg
  • chcę - spać

Napisany 08 grudzień 2013 - 09:57

Siema. Możecie mi coś powiedzieć na czym polega rekablowanie ?

Na wymianie kabla na inny, najczęściej lepszy.

 

Jaki jest mikrofon w Superlux HMC631 ?

Kierunkowy.

 

Są szumy, piski czy coś ? Jest klarowny itp. ?

Nie ma, choć paru użytkowników tych słuchawek jak pamiętam miało z nim problem natury jakościowej i słuchawki poszły bezproblemowo na gwarancję.

 

Czy to tych słuchawek dostaję jakąś aplikację ?

Nie, same słuchawki.
 
 

Czy z moich starych tactic 3d sigma (gówno przez wielkie G) karta dźwiękowa będzie działać z tymi ?

Powinna, ale szału nie będzie.

 

Gdzie mogę kupić owe słuchawki?

W sklepach Audeos.pl i niemieckim Thomann.de

 

Na thomann i audeos są, a raczej ich nie ma... W magazynie. Na audeos będą, ale po LUTYM :C

Bo Superlux nie wyrabia się z dostawami.

 

Macie może jakieś wtyki ?

j.w.
 

Na thomann boję się, że coś nie pyknie, a potem płać 90 złotych za wysłanie słuchawek do nich... W ogóle przesyłka u nich 90... Proszę o pomoc. Wy się na tym znacie  :P


Zawsze są tutejsze zamówienia zbiorowe. Po przekroczeniu kwoty łącznie 200 EUR wysyłka do Polski jest gratis.


"Każdy mówi Ci co masz robić i co jest dla Ciebie dobre. Ci ludzie nie chcą, żebyś szukał swoich własnych odpowiedzi. Chcą, żebyś uwierzył w to, co oni." - Sokrates
audiofanatyk.pl

#3 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 08 grudzień 2013 - 14:54

Jakie zbiorowe zamówienia ? O co chodzi z ("problem natury jakościowej" i słuchawki poszły bezproblemowo na gwarancję). Co to ta natura jakościowa ?  Kierunkowy, to znaczy dokładniej? Chodzi o to, że zbiera dźwięk z określonego kierunku? Jak określasz w punktach owy mikrofon ? Od 0-10. Jak określasz same słuchawki od 0-10 oraz jak określasz cały headset od 0-10 :D ? Czyli mikrofon szmerów i innych pisków nie ma ? Który mikrofon jest lepszy ? Z tactic 3d sigma czy z superlux hmc631 ? Które słuchawki są lepsze - z sigma czy te ? Cały headset/mikrofon/słuchawki jak porównasz w punktach z headsetem/mikrofonem/słuchawkami hmc631 ?



#4 EvilKillaruna

EvilKillaruna

    Audiofanatyk

  • Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1166 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Elbląg
  • chcę - spać

Napisany 08 grudzień 2013 - 15:15

http://www.audiofana...uperlux-hmc631/


"Każdy mówi Ci co masz robić i co jest dla Ciebie dobre. Ci ludzie nie chcą, żebyś szukał swoich własnych odpowiedzi. Chcą, żebyś uwierzył w to, co oni." - Sokrates
audiofanatyk.pl

#5 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 08 grudzień 2013 - 18:02

Tak, widziałem, ale chodzi mi o punkty xd



#6 EvilKillaruna

EvilKillaruna

    Audiofanatyk

  • Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1166 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Elbląg
  • chcę - spać

Napisany 08 grudzień 2013 - 20:39

Nie widzę specjalnie sensu pisać 2x o tym samym. Jest recenzja, można sobie przeczytać. Niestety nie stosuję skali punktowej przy ocenie cech słuchawek.

 

http://forum.mp3stor...owe-zamowienia/


Ten post był edytowany przez EvilKillaruna dnia: 08 grudzień 2013 - 20:57

"Każdy mówi Ci co masz robić i co jest dla Ciebie dobre. Ci ludzie nie chcą, żebyś szukał swoich własnych odpowiedzi. Chcą, żebyś uwierzył w to, co oni." - Sokrates
audiofanatyk.pl

#7 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 08 grudzień 2013 - 23:58

Ok, a które lepsze - sigma czy te ? i jak z mikrofonem - te czy tamte ? Mało napisałeś o mikrofonie. Nie dałoby rady zrobić jakiegoś testu mikrofonu ?


Czym się różni wersja B-stock ?


Cofam b-stock, już wiem :D



#8 Zares

Zares

    zaawansowany

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPip
  • 282 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Katowice
  • Interests:Grafika komputerowa, strony WWW, informatyka, komputery, nowinki technologiczne, gry, piłka nożna, ligue1, gotowanie

    Muzyka:
    - Progresywny Metal/Rock
    - Thrash Metal

  • odtwarzacz - Samsung S8500
  • słuchawki - SL HD662F/681
  • testuję - SL HD662F
  • chcę - AKG K701

Napisany 09 grudzień 2013 - 11:28

Superlux robi słuchawki o świetnej jakości dźwięku, wykupując patenty znanych firm na starsze modele i przerabia je wg. swojego uznania. Za takie pieniądze raczej nie kupisz lepszych słuchawek, chyba że używki. Z resztą pomyśl - skoro schodzą na tyle szybko, że się nie wyrabiają z dostawami, to o czymś to świadczy, prawda? Mikrofonów od Superlux nie znam, ale widziałem, że też mają w ofercie same mikrofony, więc pewnie historia taka sama jak ze słuchawkami.

 

Jestem pewien, że będą lepsze od Tactic Sigma 3D. Po za tym, trudno trochę pogooglać? Opinia kogoś, kto zamówił te Superluxy:"Dzisiaj dostałem te słuchawki i jedyne co moge po wiedziec to: Toż to po-k***a-ezja.".

 

Sam sobie je kupię w przyszłości, z ciekawości, i mikrofon się przyda, bo często grywam w zespołowe gierki.


Słuchawki: Superlux HD330, Superlux HD662Fniedługo, Superlux HD681, Superlux HD681 EVOv2, Koss UR-40, Brainwavz M1, Brainwavz R1
Głośniki: Microlab Solo 6C
DAP: Samsung S8500, Sansa Fuze+
DAC/AMP: FiiO E07KWM8741+AD8066+FiiO E09K, FiiO E10dead, Creative X-Fi Xtreme Gamer
Kupiłeś coś ode mnie? >> Napisz komentarz <<

#9 Gawciu

Gawciu

    początkujący

  • Zarejestrowany
  • Pip
  • 10 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Lipsko

  • odtwarzacz - Nokia N8
  • słuchawki - Senn OMX181

Napisany 09 grudzień 2013 - 12:57

Czemu nie ma tych „zbawców świata graczy” w MP3Store?! :D

#10 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 09 grudzień 2013 - 17:10

Tak, widziałem opinie, ale są to dosyć nowe słuchawki, nawet nie ma testu mikrofonu :C Jeżeli ktoś ma, byłby łaskaw taki test zrobić ?



#11 Zares

Zares

    zaawansowany

  • Zarejestrowany
  • PipPipPipPip
  • 282 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Katowice
  • Interests:Grafika komputerowa, strony WWW, informatyka, komputery, nowinki technologiczne, gry, piłka nożna, ligue1, gotowanie

    Muzyka:
    - Progresywny Metal/Rock
    - Thrash Metal

  • odtwarzacz - Samsung S8500
  • słuchawki - SL HD662F/681
  • testuję - SL HD662F
  • chcę - AKG K701

Napisany 09 grudzień 2013 - 23:52

A po co Ci ten mikrofon? Chyba nie będziesz nagrywać wokalu? Jeśli do gier na Team Speaka, to wystarczy nawet mikrofon za 5zł, bo kodeki i tak nie zapewnią super jakości dźwięku, a w przypadku laga jakość automatycznie się pogorszy, by zminimalizować utratę pakietów. Po za tym, jeśli mikrofon byłby słaby, to ludzie by się tak na nie nie rzucali, nieprawdaż? Ktoś na tym forum, widziałem, ma te słuchawki - poproś go o test, ale moim zdaniem to bez sensu, skoro są recenzje na necie.


Słuchawki: Superlux HD330, Superlux HD662Fniedługo, Superlux HD681, Superlux HD681 EVOv2, Koss UR-40, Brainwavz M1, Brainwavz R1
Głośniki: Microlab Solo 6C
DAP: Samsung S8500, Sansa Fuze+
DAC/AMP: FiiO E07KWM8741+AD8066+FiiO E09K, FiiO E10dead, Creative X-Fi Xtreme Gamer
Kupiłeś coś ode mnie? >> Napisz komentarz <<

#12 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 10 grudzień 2013 - 00:03

Nie ma recenzji na necie. Są może dwie. W tym EvilKillaruna. Nie ma testu mikrofonu. Zależy mi na przyzwoitym mikro. Oczywiście nie do wokalu czy nagrywania, ale bez szmerów, pisków itp. Jestem pedantem (nie pedałem!!!) i takie rzeczy, wady bardzo mi przeszkadzają :P


Kto dokładnie ma te słuchawy ? :D



#13 EvilKillaruna

EvilKillaruna

    Audiofanatyk

  • Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1166 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Elbląg
  • chcę - spać

Napisany 10 grudzień 2013 - 00:29

 Jestem pedantem (nie pedałem!!!)

 

Podejrzewam że na tym forum chyba nikt nie ma większego problemu z rozróżnieniem od siebie słów pedant i pedał, również pod względem znaczeniowym, ale dziękujemy za uczulenie na tą kwestię :).

 

Test mikrofonu był, po prostu nie jest opublikowany. Zresztą nie ma go ponieważ nie widziałem sensu specjalnego męczenia tej kwestii, tak samo jak nie widziałem przy GHS 1, bardzo podobnych do nich możliwościami. Nie miałem jednak z nim żadnego problemu, tak samo z efektami jego pracy. Nad konkretnymi testami widziałbym sens przysiedzieć dopiero w chwili otrzymania do testów sprzętu mikrofonowego za konkretne pieniądze i na konkretnym poziomie. To nie są mikrofony studyjne, tu generalnie w większości są nawet te same wkładki.Kwestia tylko realizacji.


"Każdy mówi Ci co masz robić i co jest dla Ciebie dobre. Ci ludzie nie chcą, żebyś szukał swoich własnych odpowiedzi. Chcą, żebyś uwierzył w to, co oni." - Sokrates
audiofanatyk.pl

#14 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 10 grudzień 2013 - 15:00

Ok. Mam do Was pytanko. Czy ja musze już jakoś zarezerwować te słuchawy ?



#15 EvilKillaruna

EvilKillaruna

    Audiofanatyk

  • Weteran
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1166 posty/ów
  • Gender:Male
  • Location:Elbląg
  • chcę - spać

Napisany 10 grudzień 2013 - 15:25

Raczej first comes, first serves. Ale zawsze można zadzwonić tu i tam by dopytać.


"Każdy mówi Ci co masz robić i co jest dla Ciebie dobre. Ci ludzie nie chcą, żebyś szukał swoich własnych odpowiedzi. Chcą, żebyś uwierzył w to, co oni." - Sokrates
audiofanatyk.pl

#16 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 12 styczeń 2014 - 14:14

Ok, odkop. Już za klka dni w pewnym sklepie będą te SuperLuxy. I mam jeszcze pytanka. 

RAZER CARCHARIAS GAMING

są bardzo polecanymi słuchawkami. Aktualnie zależy mi na słuchawkach ogólnych tak naprawdę. Muzyka od poważnej przez pop do rapu. Jeżeli chodzi o gry, w które gram częściej niż słucham muzyki - fps, gdzie liczą się dobre słuchawki. Musze wiedzieć, z której strony idzie wróg. Tak jak w CounterStrike. Ta gra to SKILL2 :) I teraz jeszcze raz pytanie - do tego co podałem wyżej w tym poście kupić SuperLux HMC631 czy 

RAZER CARCHARIAS GAMING,

które są tutaj http://www.ceneo.pl/...696#tab=reviews 4,76 na 23 osoby to nie mało, a widziałem komentarz tego jednego gościa na aufiofanatyku, który mi pomieszał w głowie :) Uwaga - również będę grać w gorące dni. Czy uszy mi się nie będą pociły? Zależy mi także na odtłumieniu, tak abym słyszał wszystko w grach - każdy ruch wroga oraz aby muzyka wchodziła mi do mózgu :D Aktualnie mam mikrofon TRUST STARZZ, który jest bardzo, bardzo dobry, jednak wygodniej byłoby mi używać tego ze słuchawek, headsetu. Czy te rysy są tylko w białych egzemplarzach? Te słuchawki są zamknięte, prawda? Niestety, ale mam tak, że podczas nauki gram. Słuchawek prawie nigdy nie zdejmuję. Aktualnie nawet po 20 godzinach trzymania ich na uszach bez przerwy nie czuję dyskomfortu. Czy superluzy także są tak wygodne ? Posiadam napisze jeszcze raz Tactic 3d Sigma - największe gówno jakie widziałem... Zależy mi na szybkim kupnie. Aktualnie przebiłem tę folię, która przenosiła dźwięki i mi lewa słuchawka nie działa ^^ I tak już się niszczyła. Teraz trochę w fpsy takie jak cs niewygodnie mi sie gra na jednej słuchawce haha xd. Proszę o pomoc.



#17 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 16 styczeń 2014 - 12:26

ref


Czy warto kupić słuchawki 7.1 lub 5.1 do FPS ? Będzie to duża różnica? Krótka opinia o HX66 ?



#18 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 18 styczeń 2014 - 18:06

reffffff



#19 darkwork

darkwork

    klikacz

  • Zarejestrowany
  • PipPip
  • 75 posty/ów
  • Gender:Male
  • chcę - legalizybacji marihunaen

Napisany 18 styczeń 2014 - 18:27

Gdybyś zdecydował się poświęcić 5 minut, żeby dowiedzieć się na czym polegają znalezione przez Ciebie twory "for gamers" to nie musiałbyś refffffować.
FiiO X5->FCL->dt990 pro/q701

#20 TRUPIOBLADY

TRUPIOBLADY

    nowy

  • Zarejestrowany
  • 0 posty/ów
  • chcę - Superlux HMC-631

Napisany 18 styczeń 2014 - 19:58

Wiem co to twór "gaming"... Ale czy lepiej kupić 7.1 lub 5.1 do fps i muzyki czy te superluxy są wystarczające. Czy to prawda, że ten plastik jest taki słaby i widać na nim wszystkie rysy? Który kolor najlepszy - biały,szary czy czerwony? :D







Przełącz shoutbox Shoutbox Open the Shoutbox in a popup

Na Shoutboxie obowiązuje całkowity zakaz rozpoczynania rozmów, tylko i wyłącznie w celu uzyskania informacji "Co Kupić", "Lepsze to czy tamto". Nie stosowanie się do tej zasady, skutkuje natychmiastowym banem. Zainteresowanych zakupem zapraszamy do działu co kupić lub do kontaktu z najbliższym sklepem mp3store
@  xar : (28 listopad 2014 - 21:05) o rany, już więcej nic technicznego nie napiszę.
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:52) głośność reguluje na wyjsciu DATa a potem to idzie na koncowke mocy
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:52) a może raczej - w głośniku
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:51) tak samo, głośność +3dB, moc w kolumnach x2
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:49) czy na tym przykładzie działa to tak samo ?
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:49) a jak moje kolumny mają wysoką skuteczność ? :P
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:48) w dodatku zmienia się bardzo szybko, +3dB to 2 razy więcej mocy
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:48) ale fakt pobór mocy sie zmienia w zależności od głośnosci
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:47) nie chcę dawać dużo głośniej bo mogą do mnie przyjść sąsiedzi :P
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:46) możesz sobie teraz sprawdzać, jak szybko rośnie pobór prądu, jak robisz głośniej :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:43) chyba niema zasilaczy impulsowych w moim audio :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:43) spoko ;)
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:42) najpraście, czy Twoje audio ma zasilacze impulsowe, a tu https://www.youtube....h?v=XUdRW0XgYQs masz pokazane błędne wskazanie multimetru przy zniekształceniu sinusoidy, mimo, że wartośc napięcia jest ta sama ;)
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:41) obawiam się, ze jeżeli nie interesowałeś się tematem, to ciężko byłoby to z ze shouta zrozumieć. :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:37) a co to znaczy ? :D
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:36) o ile nie ma przebiegów niesinusoidalnych :)
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 17:33) dowiedziałem się, że moje stereo zużywa 50W :D
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:06) ciekawy miernik, szkoda, że bez true RMS, co przy zasilaczach impulsowych może dawać niezbyt dokładne wyniki, ale i tak pewnie niezły.
@  xar : (28 listopad 2014 - 17:02) bry
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 16:38) Retter ty trolu :P
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 13:56) :lol:
@  retter : (28 listopad 2014 - 13:54) przeczytałem
"dzis wygrzebałem taki smietnik ..." sztoo :D
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 13:21) dziś wygiełdowałem taki miernik (mój troszkę nowszy model) : http://neuerdings.co...romschweinchen/
@  Kubasz : (28 listopad 2014 - 13:20) czołem !
@  iMpus : (28 listopad 2014 - 08:59) się giełdować....
@  iMpus : (28 listopad 2014 - 08:58) A kubasz pewnie pojechał
@  retter : (28 listopad 2014 - 08:22) a teraz czas wybrać etui :D bo może nie będzie pasować :D do butów i co ja wtedy zrobie z laptopem ;) także zanim kupie trzeba wybrać wszystko :D
@  Jimmi Dragon : (28 listopad 2014 - 03:10) Autopilot działa...
@  Robsonek : (28 listopad 2014 - 01:15) narta xar :D i siemano :D
@  xar : (28 listopad 2014 - 01:11) lece, branoc.
@  xar : (28 listopad 2014 - 01:10) no to skoro wiesz, testy porównawcze, różnorakie z wynikami niepotrzebne to kup ten i7 i tyle. :)
@  retter : (28 listopad 2014 - 01:10) k... miałem isc spac móżg nie pracuje juz przegrzany :D
@  retter : (28 listopad 2014 - 01:09) na grach owszem, na aplikacjach widać różnice, przewaza co innego
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:53) http://pclab.pl/art51758-15.html a to do poduszki. :)
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:49) wchodzisz np. tu http://www.notebookc...or.40107.0.html i porównujesz wyniki z innymi
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:49) cache wcale nie musi poprawiać znacznie wyników, zależy to od procesorów, też jest w sieci
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:47) dziczyzna dobra strawa :P
@  nismovsky : (28 listopad 2014 - 00:47) To nie myśl tyle, bo myśliwym zostaniesz, i bierz to i7 z modemem 3G
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:36) i tak wychodzi co wychodzi albo dziadka do 1000 co tam sie trafi aby nie było szkoda albo coś sensownego
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:35) jesli system 32 to starczy 4 a w zasadzie 3 ale tez bedzie sie dusił szczegolnie 7, 7 i 4gb to minimum, optymalnie 8gb
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:34) kupił bym tańszy ALE, 15" i 1366 to dla mnie na laptop za duże krowy siedziałem przy tym kilka godzin,
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:33) to juz nie chodzi o sam zegar, ale w pewnym momencie to cash własnie w prockach się liczył bardziej niz zegar
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:32) 3 a 4 mb cashu ostro może zrobic różnice przy mieleniu danych
@  nismovsky : (28 listopad 2014 - 00:24) Prądowo stoją tak samo, Xar. 2620 to takie niby-i7, bo  nadal ma 2 rdzenie / 4 wątki, ale właśnie więcej cache. To stan przejściowy pomiędzy i5 a i7.
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:23) zobacz wyniki testów w punktach, bo jest ich dużo, sprawdź pobór prądu - bo to laptop - i zastanów się, czy warto wydawać więcej.
@  xar : (28 listopad 2014 - 00:22) zamiast myśleć ile znaczy pkt sprowadź to właśnie do procentów wydajności jednego względem drugiego
@  nismovsky : (28 listopad 2014 - 00:21) to jakieś 5% więcej wydajności + cache, o którym pisałeś
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:20) a czekaj snajpera odpale przyspieszonego :D
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:19) prawdziwe i7 to ja chyba nie mam do czego zatrudnic :D
@  retter : (28 listopad 2014 - 00:17) zebym wiedział ile te 163 ptk znaczy :) bardziej cenie 4mb ceshu zamiast 3mb