Skocz do zawartości
WIOSENNA PROMOCJA AUDIO 11.03-04.04.2024 Zapraszamy ×

sunnyD

Bywalec
  • Postów

    379
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana sunnyD w dniu 28 Listopada 2012

Użytkownicy przyznają sunnyD punkty reputacji!

Reputacja

107 Excellent

Dodatkowe

  • odtwarzacz
    Cowon i9
  • słuchawki
    JBL J55

Ogólne

  • Lokalizacja
    Zamość

Ostatnie wizyty

2564 wyświetleń profilu
  1. Zgadzam się z muzykocholikiem. To nie ilość komentarzy stanowi jakąś wartość, a ich jakość. Dobrze uargumentowany negatyw potrafi mieć decydującą wagę. Często sprzedawcy zasłaniają się setkami, tysiącami pozytywów, podczas, gdy ewidentne jest, bazując się na 1, czy kilku tylko negatywach, że zaniedbali klienta w sposób dosadny i celowy.
  2. Użytkowanie słuchawek to też przecież wygrzewanie, a jakieś tam ekstremalne metody pochodzące od szamana, czy z tradycyjnej eskimoskiej medycyny niekonwencjonalnej na pewno wiążą się z ryzykiem. Tak, że każde słuchawki/przetworniki, które mogą się wygrzać wygrzeją się z czasem. Pady zmieniamy wraz z ich zużyciem, ale w/g mojej opinii nie oznacza to powrotu do pierwotnego "sklepowego" brzmienia słuchawek. Percepcja odbioru dźwięku na pewno także gra tutaj swoją rolę, ale jeśli słuchamy różnych typów słuchawek to nie wydaje mi się, że nasz mózg z czasem dostraja się precyzyjnie do każdego z nich. Może to być jednak faktem , jeśli "wałkujemy" tylko jedną parę słuchawek przez dłuższy czas.
  3. sunnyD

    Kącik kulinarny

    Nie mów, że ci to aż tak przeszkadza. A ty co wniosłeś do tego tematu? Większość postów jest moja i udzielam się tutaj z przyjemnością służąc poradą jak mogę. Czasami trzeba coś dodać, aby temat nie umarł. Jeśli nie masz poczucia humoru, to chociaż nie psuj innym zabawy. _______________________________________ Edit,17.02.014 Witam. Dziś - turecka pizza zwana Pide i chociaż tradycyjnie Pide pieczone jest z baraniną, turecką kiełbasą (Sujuk), lub warzywami, serem itp. to przepis pod względem składników można spolszczyć w zależności od tego, co jest dostępne w pobliskim sklepie, lub zalega w lodówce. Składniki (na 3 sztuki): - Ciasto: Tradycyjne ciasto na Pide powinno być bardzo mokre/luźne, co czyni je trochę kłopotliwe przy ugniataniu i rozwałkowywaniu. Zwykłe ciasto na pizzę także się nadawało. Jest sporo przepisów w Internecie, a jak trochę ciasta zostanie można go będzie zamrozić i zużyć w innym terminie. - Pozostałe składniki: 300 g mielonego mięsa (baranina, wołowina, wieprzowina, drób; 1 cebula posiekana; 3 ząbki czosnku rozdrobnione; 1 łyżka oliwy z oliwek, masła, lub oleju; ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalne); ¼ łyżeczki pieprzu; ½ łyżeczki soli; ½ szklanki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki suszonej mięty, lub 2 łyżki posiekanej świeżej mięty; szczypta cynamonu; 1 łyżka soku z cytryny; 2 średnie pomidory, posiekane; ½ czerwonej papryki, drobno pokrojona; 1 szkl startego żółtego sera (wędzony, lub dowolny rodzaj); 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody (do posmarowania ciasta); - Dodatkowe składniki (opcjonalne): 3 jajka (na jajka sadzone); starta skórka z ½ cytryny; suszone płatki papryczki chili; * 1 szklanka = 250 ml; 1 łyżka stołowa = 15 ml; 1 łyżeczka = 5 ml. - Przygotować ciasto i podczas, gdy ciasto rośnie przygotować farsz: W większej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę, olej, lub masło; Dodać: cebulę, paprykę, czosnek, miętę; kmin rzymski; cynamon; sól; pieprz; - Mieszając smażyć około 5 minut; Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut; Po tym czasie dodać sok z cytryny, oraz natkę pietruszki; Wymieszać i odstawić na czas przygotowywania ciasta; - Gdy ciasto już wrośnie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia; Nastawić piekarnik na 200*C. - Przełożyć wyrośnięte ciasto na posypaną mąką równą powierzchnię, zagnieść ponownie kilkoma ruchani dłoni i podzielić na 3 równe części; - Wałkiem do ciasta posypanym mąką rozwałkować każdą porcję ciasta pojedynczo na owalny placek o grubości około 3mm (w międzyczasie przykryć pozostałe 2 kawałki czystą ściereczką, folią spożywczą itp); - Przenieść placek na blachę wyłożoną papierem i nałożyć 1/3 farszu + 1/3 sera, zostawiając około 3cm marginesu dookoła brzegu ciasta; - Po nałożeniu farszu marginesy ciasta założyć do wewnątrz, „uszczypnąć” końcówki, aby się skleiły i przekręcić je pół obrotu; Posypać posiekanym pomidorem i posmarować brzegi jajkiem; Powtórzyć te same czynności z pozostałymi porcjami ciasta; Tutaj znajdziecie pomocnicze wideo, na którym Turkowie pokazują sposób przygotowania Pide. Od siebie dodam, że łatwiej jest nakładać farsz już po przełożeniu placka na blachę. Przenoszenie Pide z farszem bez doświadczenia może skończyć się jego rozpadem; - Aby nie marnować reszty jajka polać nim wierzchy Pide. - Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, lub do zarumienienia się brzegów; - Po wyjęciu z piekarnika na oliwie z oliwek usmażyć 3 sadzone jajka (najlepiej z luźnym żółtkiem) i umieścić po jednym na każdym z placków. Pide pokroić w poprzek na 2 – 3 kawałki, posypać odrobiną natki, opcjonalną skórką z cytryny, płatkami chili i podawać; * Tradycyjnym napojem serwowanym z Pide jest „Ayran”, czyli zimny naturalny jogurt dobrze wymieszany z wodą i odrobiną soli; Najlepszy do tego celu jest blender, który tworzy na napoju charakterystyczną piankę. Ręczne mieszanie trzepaczką-miotełką też daje dobre rezultaty;
  4. Ja, na wtyk i kilkucentymetrowy odcinek przewodu, jeśli wtyk nie jest zbyt duży w stosunku do grubości kabelka, nakładam zwykłą termokurczkę, ale można nabyć też takie elastyczne dla większych wtyków. Czasami nakładam pasek parafilmu, który ładnie się formuje w okół przewodu i wtyku.
  5. Moim zdaniem wygrzewanie słuchawek indywidualnie ma do czynienia właśnie z indywidualnym sprzętem. Takie custom docieranie. Poza tym, przy masowej produkcji tańszych słuchawek, czy nawet tych ze średniej półki cenowej opóźnienia w produkcji spowodowane fabrycznym wygrzewaniem, a także zużyciem energii i roboczogodzin dla producenta oznaczałyby dodatkowe koszty. Taniej jest wypuścić taki produkt w stanie "surowym". Podobnym przykładem są nowe samochody i inne pojazdy, które fabryka dociera tylko wstępnie, a resztę dopracowuje właściciel według indywidualnych sposobów eksploatacji pojazdu, łodzi itp.
  6. sunnyD

    FiiO E11 a Note3

    Bierz e11. Nigdy się na tym modelu nie zawiodłem. Posiada regulacje dźwięku, wymienialną baterię i w takim przedziale cenowym lepszych od e11 nie ma, zwłaszcza, jeśli nabędziesz używany egzemplarz w stanie dobrym, lub bardzo dobrym.
  7. Wygrzewanie ciągłe to zwykłe katowanie słuchawek, chociażby ze względu na negatywny wpływ wytwarzanego ciepła. Nie wiem dokładnie ile takiego ciepła wytworzy się w ciągu załóżmy 100h ciągłego grania, ale na pewno coś będzie się grzało. Jest też stres mechaniczny na membranach.
  8. Aż trudno mi uwierzyć, że tak zaawansowani użytkownicy i znawcy, jakby nie było, debatują nad tak oczywistym faktem. Moja wrażliwość słuchowa i zdolność analizowania dźwięków w szczegółach jest na dosyć przeciętnym poziomie, ale nikt mi nie powie, że wygrzewanie słuchawek membranowych to mit, czy autosugestia. Nawet takie chińczyki za 15 zł grają o wiele lepiej po 2 tygodniach wygrzewania. Być może są jakieś wyjątki, lecz z moich doświadczeń wynika jednoznacznie, iż wygrzewanie słuchawek sprawia zauważalną różnicę w ich brzmieniu. Bywały też podobne dyskusje na temat polepszania jakości dźwięku słuchawek poprzez recabling, ale pomyślałem, że wypowiedzi sceptyków na ten temat były tylko żartem. Z drugiej strony zaś być może, że się mylę i po prostu łatwo ulegam wpływom sugestii na moją podświadomość. Pewnie dla tego mam całą stodołę pepsi, żywca i leków usprawniających sikanie
  9. Dzięki, ale to za niska cena.
  10. sunnyD

    manuelvetro

    manuelvetro zakupił u mnie zwijacz do doków. Był to trochę eksperymentalny pod względem funkcjonalności egzemplarz, więc ciekaw byłem opinii kogoś innego. Po dotarciu przedmiotu na miejsce otrzymałem dosyć dokładny opis dotyczący wspomnianej kwestii użyteczności zwijacza. w bardzo miłym i uprzejmym nastroju. A całość transakcji przebiegła wzorowo. Nic dodać nic ująć. 100% Pozytyw.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zarejestruj się aby mieć większy dostęp do zasobów forum. Przeczytaj regulamin Warunki użytkowania i warunki prywatności związane z plikami cookie Polityka prywatności