Sprawdziłem w Internecie i chyba globalnie wycofali ten produkt z produkcji. Może gdzieś u Arabów jeszcze go robią, albo w Turcji.
Jestem zawodowym kucharzem, mam nawet własną nieopublikowaną książkę kucharską i mój pomysł jest taki:
- Batony Snickers dzielimy na małe kawałki i wstawiamy do zamrażarki na 15-20 minut. Następnie rozdrabniamy/miksujemy je w robocie kuchennym, blenderze itp., najlepiej w małych partiach. Przekładamy do naczynia i dodajemy dowolną ilość masła orzechowego, aby utworzyć masę o rządanej konsystencji, mieszamy i Wuala !
Efekt smakowy powinien być zbliżony do oryginału, choć przepis jest jedynie teoretyczny.
Zamiast masła orzechowego można użyć nutelli, lub temu podobne.
Do komercyjnie produkowanego masła orzechowego (peanut butter) dodawane są tłuszcze utwardzone (tłuszcze trans), które uważa się za bardzo szkodliwe. Masło orzechowe domowej produkcji jest o wiele zdrowsze i łatwe do zrobienia.
Niesolone prażone orzeszki ziemne miksujemy w blenderze na mniej, lub więcej gładką masę z dodatkiem oleju roślinnego (oliwa z oliwek nie nadaje się do tego), szczyptą soli (można ominąć) i miodem, lub szczyptą cukru. Podczas miksowania masa będzie osadzać się na ściankach, więc trzeba zatrzymać urządzenie i zeskrobać ją łyżeczką, aby całość miała jednolitą konsystencję. Po zmiksowaniu schłodzić, żeby masło zgęstniało.
- Przykładowe proporcje: 250 ml niesolonych prażonych orzeszków ziemnych; 20 ml oleju z pestek winogron, rzepakowego, lub słonecznikowego; 10 ml miodu, lub cukru; 1/2 łytżeczki soli (około 2ml);
* Orzeszki w małych partiach można także utrzeć ręcznie w moździerzu i wtedy dodawanie oleju jest opcjonalne.
Domowa pizza, domowe frytki.